Χωροχρόνος, του Φώτη Γαλανόπουλου

10.09.2015

 

 

 

sbura_galanopoulos

Εικόνα: Φώτης Γαλανόπουλος

Ανοίγει τα μάτια, και βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε αυτό που ονομάζει  πραγματικότητα…

Ένα ακόμη ταξίδι για την ομάδα των είκοσι επιστημόνων – αστροναυτών πρόκειται να ξεκινήσει σε τρεις μέρες, και αυτός ως αρχηγός της αποστολής σε έναν από τους  θαλάμους του διαστημικού σταθμού  που τους φιλοξενεί, προσπαθεί να οργανώσει τις σκέψεις του, πριν το μεγάλο εγχείρημα .

Ο διαστημικός σταθμός, βρίσκεται στον προθάλαμο της ηλιόπαυσης,  την άκρη της ισχνής και αχανούς φουσκάλας από πλάσμα και φορτισμένα σωματίδια που σκορπίζονται στο διάστημα από τον ηλιακό άνεμο, του ορίου δηλαδή του Ηλιακού  Συστήματος, το τελευταίο σύνορο του ανθρώπου που κατακτήθηκε βήμα-βήμα, αιώνα τον αιώνα.

 

Σωτήριο έτος 2222 μΧ.

Η παλιά κλασική φυσική, το πρώτο σκαλοπάτι σε αυτό το ταξίδι, μπορεί να φαντάζει μια μακρινή ανάμνηση αλλά είναι ο βράχος, το εφαλτήριο, πάνω στον οποίο πάτησε ο άνθρωπος, για να μπορέσει να  εκτιναχθεί εκεί  ψηλά  στα αστέρια.

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την μάζα και την ταχύτητα του φωτός, δεν ξεπεράστηκε ακόμη, απλά βρέθηκε ένας παράδρομος, αυτός  της νανοτεχνολογίας που σε συνδυασμό με την αντιύλη που χρησιμοποιήθηκε σαν καύσιμο,  βοήθησε να λυθούν  πολλά βασικά προβλήματα.

Μπόρεσε να προστατέψει την ζωή από τις συνθήκες του διαστήματος και της ταχύτητας, όπως επίσης και να αυξήσει  την διάρκειά της, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον απαιτούμενο  χρόνο των αποστολών.

Ο χωροχρόνος, πάντα στην σκιά της θεωρίας, δεν έκανε μέχρι τώρα την εμφάνιση του  στην πράξη δεν φανέρωσε ποτέ το πραγματικό του πρόσωπο.

Και αυτός, εκεί ετοιμάζεται να αποδράσει από την γειτονιά της αυλής του, για να βρεθεί στην αγκαλιά του γαλαξία.

Ξεφυλλίζει  αφηρημένος την εικονική του μνήμη  και βρίσκεται μπροστά στις σελίδες του αγαπημένου του βιβλίου, ενός βιβλίου  ποίησης πολλών αιώνων… Διαβάζει !

Στις εσχατιές του σύμπαντος, στου χάους τις προβλήτες...

Το φως να διαδώσουν…

Έτοιμος λοιπόν για μια μέθη φωτός, στα μπαράκια των αστεριών.

Οι τελευταίες προετοιμασίες ολοκληρώνονται, έχουν μεταφερθεί στο διαστημόπλοιο, ελέγχουν για τελευταία φορά τα συστήματα, και το ταξίδι ξεκινάει με τις ευχές και τις παροτρύνσεις των τεχνικών και όλων  των κατοίκων του πλανήτη Γη.

Όλες οι αισθήσεις, ανθρώπων και μηχανημάτων βρίσκονται σε επιφυλακή, γιατί περιμένουν την βαρυτική επίδραση  από ένα  κόκκινο νάνο  που περιφέρετε κάπου εκεί στην γειτονιά, όπως  επίσης και από ένα σύμπλεγμα  μεγάλων καφέ νάνων λίγο μακρύτερα.

Η πρώτη τους επαφή με μεγάλης πυκνότητας σκοτεινή ύλη, δεν τους απασχολεί προς παρόν. Είναι πρόβλημα που θα το αντιμετωπίσουν λίγο αργότερα και είναι αρκετά προετοιμασμένοι για αυτό.

Αυτά θα καθορίσουν  την πορεία τους, καθώς και την ταχύτητά τους.

Και ενώ όλα μοιάζουν να ακολουθούν τον προβλέψιμο δρόμο τους, ξαφνικά ένα περίεργο μπλε φως, καθόλου εκτυφλωτικό, μα  με μια γλυκιά νότα υπεριώδους συχνότητας που κανονικά δεν θα έπρεπε να την αντιλαμβάνονται, εμφανίζετε από το πουθενά και καλύπτει τα πάντα.

Κοιτάζει με ανησυχία προς το μέρος του συγκυβερνήτη του μα δεν τον βλέπει πια. Αρχίζει να νοιώθει ότι γίνεται ένα με το φως, ότι χάνει την μάζα του σώματός του, και αυτό επιβεβαιώνεται από όλες του τις αισθήσεις… Ούτε αυτός υπάρχει... Εξακολουθεί να λειτουργεί ακριβώς όπως πριν, με μοναδική εξαίρεση την απώλεια της ύλης του.

Η πρώτη του σκέψη είναι ότι μάλλον έτσι πρέπει να είναι ο θάνατος. Την πατήσανε.

Η γαλήνη όμως που νοιώθει, δεν δίνει καμιά ευκαιρία παρέμβασης στο φόβο ούτε στο καλύτερο του παιδί τον πανικό, με αποτέλεσμα να μπορεί να σκέφτεται καθαρά.  Πολύ καθαρά.

Σκέφτομαι άρα υπάρχω. Η  αρχαία αυτή φράση, περνάει από μπροστά του  σαν ένα χαρούμενο σύννεφο με αποτέλεσμα να  μπει γρήγορα στην διαδικασία της επίλυσης του προβλήματος.

Πρέπει να καταλάβει. Ξέρει ότι βρίσκεται μέσα στο διαστημόπλοιο, αντιλαμβάνεται  το χώρο αλλά τον νοιώθει τελείως διαφορετικά.

Σαν να μην βρίσκεται  αυτός στο χώρο, αλλά σαν  κατά ένα περίεργο  τρόπο, να συμμετέχει σε αυτόν. Μια άλλη διάσταση που ελέγχει όλες τις υπόλοιπες με ένα ολοκληρωτικά δικό του κομμάτι.

Ξαφνικά, το υπεριώδες χρώμα του φωτός,  αρχίζει να μετασχηματίζεται απαλά και ρυθμικά σε διαφορετικές συχνότητες, σε χρώματα που δεν έχει δει ποτέ, που δεν φαντάστηκε ποτέ ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν.

Σε κάθε αλλαγή, αλλάζει και το σκηνικό τριγύρω του, το οποίο μετασχηματίζεται σε εικόνες απερίγραπτες. Βλέπει άστρα διαφορετικών ειδών, σε διάφορες φάσεις της ζωής τους,  νεφελώματα αστέρων, σκοτεινές περιοχές,  εκρήξεις...

Και τότε αρχίζει να καταλαβαίνει… να γίνονται όλα καθαρά…

Είναι το αποτέλεσμα της εμφάνισης αυτού του φαντάσματος του χωροχρόνου, που επιτέλους βγήκε από τα σκοτάδια της φαντασίας και έγινε πραγματικότητα.

Τώρα πια ξέρει, ότι η ζωή είναι η τέταρτη διάσταση αυτή που δημιουργεί τον χώρο, δίνοντας την ευκαιρία στο αιώνιο φως τον χρόνο να ενωθεί μαζί της δημιουργώντας το χωροχρόνο, αυτόν που φωλιάζει στις πολλαπλές  διαστάσεις του πνεύματος.

Ο άνθρωπος πάντα τον έψαχνε κάπου εκεί στα άστρα μα ποτέ δεν μπόρεσε να φανταστεί ότι ήταν  αυτός ο ίδιος, ότι το πέρασμα του από την γη  ήταν ένα διάλειμμα, μια παιδική χαρά μια εικονική πραγματικότητα χώρου και χρόνου, γέννησης και θανάτου ένα δώρο της φύσης…

Φέρνει στην μνήμη του την ζωή του στη γη και συνειδητοποιεί  ότι αυτήν την κατάσταση την έχει ξαναζήσει πολλές φορές. Κάθε φορά που το φως του ήλιου ερχόταν και έφευγε, κάθε φορά που άλλαζε χρώματα και εντάσεις, κάθε φορά που το φθαρτό του σώμα υπέκυπτε στην ανάγκη του ύπνου και το άφθαρτο πνεύμα του στην  πραγματική του υπόσταση  αυτή του ονείρου συμμετέχοντας στις συχνότητες της φύσης, κάθε φορά που ανακάλυπτε το άπειρο της ύπαρξης στα πιο ευγενή συναισθήματα της ψυχής του…

Νομίζει ότι χαμογέλασε όταν σκέφτηκε τα βάσανα και τις προτεραιότητες της αμάθειας  του κόσμου της γης, το χρήμα, την φήμη, την εξουσία, την μιζέρια του ελάχιστου χώρου και χρόνου της ύπαρξης των αναγκών του  σώματος και της ύλης, όλα αυτά  που αναγνωρίζονται  ως   ζωή…

Με αυτό το χαμόγελο ξύπνησε εκείνο το πρωινό  με αυτό το χαμόγελο έγραψε το ποίημα, με αυτό το χαμόγελο έχει την εντύπωση ότι συνέχισε να ζει και να υπάρχει, αιώνιος κολυμβητής στην πισίνα του χωροχρόνου… στα δικά του νερά…

Στις εσχατιές του σύμπαντος, στου χάους τις προβλήτες,

εκεί που όλα μαγικά ανύπαρκτα υπάρχουν

πλοία φαντάζομαι πολλά με ανοιχτά τ΄ αμπάρια.

Κόκκινοι γίγαντες και μπλε νάνοι λευκοί και μαύροι,

της σκόνης το νεφέλωμα απ΄τα λαμπρά τους χνάρια  

τινάζουν και αποβιβάζονται  στις σκοτεινιές του κόσμου

ν΄ανοίξουν τα μπαράκια τους το φως να διαδώσουν

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Μια αναπάντεχη συνάντηση

Μια αναπάντεχη συνάντηση

- γράφει η Αγάπη Χαριτάκη -   Μ’ αρέσει να φτιάχνω πρωινό για τα παιδιά μου. Έρχονται στο σπίτια πια μόνο τις Κυριακές. Δουλειά, σπουδές, τρεχάματα, που να προλάβουν και αυτά. Τηγανίζω 2 αυγά και βράζω άλλα δύο δίπλα. Έτσι ήταν πάντα οι γιοι μου, ο ένας μέρα, ο...

Η απεργία

Η απεργία

Ο προϊστάμενος βγήκε απ’ το υπερυψωμένο γραφείο του διευθυντή, ακούμπησε στα κάγκελα και κοίταξε τους εργάτες που ήταν μαζεμένοι από κάτω. Όλα τα κεφάλια στράφηκαν στο μέρος του. -Ο κύριος Ηρακλής θέλει να κουβεντιάσει με την αντιπροσωπεία σας, είπε. Τέσσερις εργάτες...

Μια Φιλία

Μια Φιλία

- γράφει η Αγάπη Χαριτάκη -   Υπάρχει άραγε φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα; Αυτό ίσως είναι το πιο αμφιλεγόμενο και σίγουρα ακόμη αναπάντητο ερώτημα της ιστορίας του ανθρώπου. Πιο εύκολα τετραγωνίζεται ο κύκλος. Οι απόψεις χωρίζονται σε ομάδες σαν το...

Συνάντηση στην πολυκατοικία

Συνάντηση στην πολυκατοικία

Η Ρίτα, φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική, στην επαρχιακή πόλη, χαιρόταν το επιτέλους κατάδικό της δωμάτιο, μια γκαρσονιέρα στο ισόγειο κεντρικής πολυκατοικίας. Έξι τα ξημερώματα ανυπόμονη για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και για τη μέρα που ερχόταν. Ανακουφισμένη...

Θέα Θάλασσα

Θέα Θάλασσα

Εμπνευσμένο από τον πίνακα του Γ. Μόραλη “Έγκυος Γυναίκα”   Καστέλα 1948 Μήνες ολόκληρους καθόταν στην ίδια θέση κάθε απόγευμα. Από την ώρα που απόσωνε το λιγοστό γεύμα της μέχρι που ο ήλιος έδυε και τα μάτια της δεν έβλεπαν παρά μόνο πηχτό μαύρο, καθόταν ακίνητη...

Διαβάστε κι αυτά

Θέα Θάλασσα

Θέα Θάλασσα

Εμπνευσμένο από τον πίνακα του Γ. Μόραλη “Έγκυος Γυναίκα”   Καστέλα 1948 Μήνες ολόκληρους καθόταν στην ίδια θέση κάθε απόγευμα. Από την ώρα που απόσωνε το λιγοστό γεύμα της μέχρι που ο ήλιος έδυε και τα μάτια της δεν έβλεπαν παρά μόνο πηχτό μαύρο, καθόταν ακίνητη...

Στα Μαρμαρένια Αλώνια

Στα Μαρμαρένια Αλώνια

-Όχι ρε πούστη χάρε, δε θα το πάρεις το παιδί! Φώναζε και έβριζε με πάθος καθώς έκανε ανάνηψη στο 12χρονο αγόρι, που είχε φύγει στη μέση του χειρουργείου. Ο ιδρώτας είχε ποτίσει το πρόσωπό του, μα το βλέμμα του, γεμάτο πείσμα κοιτούσε κατάματα τον χάροντα, που έστεκε...

Τα ημερολόγια των τρελών: «Ο περιθωριακός»

Τα ημερολόγια των τρελών: «Ο περιθωριακός»

Ο πίνακας μιας μέρας σου. Πλάσε χαρά, πλάσε ζωή, αξίες και ομορφιά η αύρα σου θ’ αγγίξει ανθρώπους πιο βαθιά ωραία συναισθήματα στη σύνθεση μιας μέρας πομπός ελπίδας, άνοιξης, στο φάσμα μιας εσπέρας. Το κάδρο των αισθήσεων γέμιζε με αγάπη μια θάλασσα χαμόγελα στου ουρανού τον χάρτη.

4 σχόλια

4 Σχόλια

 1. drmakspy

  Πολύ γλυκό και σουρεάλ… Ποιος ξέρει;;; Κάποιος μπορεί κάποια στιγμή να το ζήσει αυτό… Άλλωστε δεν ζήσαμε ότι διαβάζαμε στις σελίδες του Ιούλιου Βέρν;;;

  Απάντηση
 2. Μάχη Τζουγανάκη

  Αφήσατε έξω το όμορφο φινάλε σας…

  […]Το παράθυρο όμως, Το παράθυρο δεν είναι το ίδιο. Το παράθυρο αυτό που από μέσα του, ο καθένας βλέπει
  Αυτό που από μέσα του ο κόσμος μπορεί να μην είναι ίδιος,
  σπίτι μπορεί να μην είναι μόνο η γη,
  χρόνος μπορεί να είναι μια ψευδαίσθηση λουσμένη στο φως
  και οι ανάγκες μπορεί να μην είναι αυτές, οι καθημερινές
  αλλά οι άλλες, οι μεγάλες […]

  Πολύ όμορφο το έργο σας…

  Απάντηση
  • Φώτης Γαλανόπουλος

   Το θυμάσαι Μάχη…

   Απάντηση
 3. Άννα Ρουμελιώτη

  Μου άρεσε πάρα πολύ!!Πολύ ιδιαίτερο!!!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου