Το παραμύθι της Μαρίλιας Γιακουμή, σε εικονογράφηση της Δήμητρας Πέππα, περιγράφει την περιπέτεια δυο νάνων, δυο φίλων, της Πετσίνας Ρετσίνας και του Τζακ Τεράστιου, όταν η πρώτη έχει στόχο να ικανοποιήσει το όνειρό της να ταξιδέψει και ο δεύτερος αποφασίζει, ερωτευμένος γαρ μαζί της, να την ακολουθήσει στην περιπέτεια στις γειτονικές πόλεις – χώρες. Από την Τρελοχώρα ταξιδεύουν στην Φαντασιούπολη, στη Συννεφοχώρα, στην Ταχυτοχώρα κι όλες τις υπόλοιπες, όπου πάντα μια περιπέτεια τους περιμένει αλλά και γνωρίζουν νέους φίλους. Κάθε μια από τις καινούριες πόλεις που επισκέπτονται έχει τους δικούς της κανόνες λειτουργίας, ενώ σχεδόν παντού υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που ξεχωρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ίσως είναι ο Μπαμπούλας, ο οποίος αντί να τρομοκρατεί τα παιδία, αποδεικνύεται πως είναι ένα καλόκαρδο πλάσμα, το οποίο μάλιστα αποφασίζει να αλλάξει τον τρόπο της ζωής του και να ακολουθήσει το παράδειγμα των δυο νάνων.
Το παραμύθι, αν και κάνει χρήση του παραλόγου, ή της μη λογικής, σε πολλά σημεία καταφέρνει να κάνει το μικρό αναγνώστη του να συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν πράγματα που είναι διαφορετικά από όσα θεωρεί δεδομένα, εντός της οικογένειάς του ή του στενού του περιβάλλοντος. Του δίνει ένα όμορφο μάθημα που αφορά στη φιλία αλλά και στη δύναμη της πίστης στα όνειρα και τους στόχους που θέτουμε ως άνθρωποι, αλλά και της ειλικρίνειας ανάμεσα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι γεμάτο αισιοδοξία ακόμα και στις δύσκολες στιγμές για τους ήρωες και δείχνει πως πάντα υπάρχει λύση σε δύσκολα προβλήματα αρκεί οδηγός να είναι η θέληση και η επιμονή. Οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι ήρωες είναι εμπειρίες ζωής και αποτελούν το μεγαλύτερο θησαυρό για έναν άνθρωπο.
Το παραμύθι είναι καλογραμμένο κι απευθύνεται σε παιδιά κι εφήβους, τουλάχιστον σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του εκδότη. Κατά τη γνώμη μας, θεωρούμε πως είναι πολύ απλοϊκό για έναν έφηβο, ενώ αν υπάρχει κάποια ένσταση, αυτή θα ήταν ως προς το λεξιλόγιο, το οποίο σε μερικά σημεία ίσως δυσκολέψει τα παιδιά, αλλά και την αδόκιμη χρήση ορισμένων όρων η οποία ίσως να μη δικαιολογείται ούτε ως χαρακτηριστικό υπερβολής, η οποία άλλωστε χρησιμοποιείται για περιγραφούν σχεδόν τα πάντα. Εν κατακλείδι, θεωρούμε πως ως πρώτο δείγμα γραφής της Μαρίλιας Γιακουμή, είναι ένα πολύ καλό κι αξιόλογο παραμύθι που διαβάζεται ευχάριστα από τα παιδιά ηλικίας οκτώ – εννέα χρονών και πάνω.
“Είναι γεμάτο αισιοδοξία ακόμα και στις δύσκολες στιγμές για τους ήρωες και δείχνει πως πάντα υπάρχει λύση σε δύσκολα προβλήματα αρκεί οδηγός να είναι η θέληση και η επιμονή”
Τι καλύτερο μήνυμα για παιδιά και εφήβους!