–
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
–
Στο βιβλίο «όσο πάει», θα μας απασχολήσουν πολλά και ιδιαίτερα πρόσωπα.
Η Χριστίνα είναι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, πρόσφατα χωρισμένη και ανίκανη να το διαχειριστεί, ζει ανάμεσα σε σειρήνες που επιδιώκουν να καθηλώσουν τόσο τη φύση της, όσο και τη συνείδησή της. Αδυνατεί να κάνει το επόμενο βήμα, δειλιάζει, έως ότου βρεθεί στη Μυτιλήνη και γνωρίσει τον Φώτη. Ο τελευταίος είναι πολιτικός μηχανικός, λιγομίλητος, συναισθηματικός και γνωρίζει τη Χριστίνα εδώ και κάποια χρόνια, από απόσταση.
Η Ελένη, είναι γνωστή δικηγόρος, ακτιβίστρια, μητέρα του Φώτη και μάχεται στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών.
Ο Γιάννης, είναι παντρεμένος με τη Βασιλική, μια δίκαιη γυναίκα και άξια φίλη και διατηρούν ένα καφενείο στην παλιά Αθήνα. Δίνουν μια χείρα βοηθείας στους πρόσφυγες Χρύσανθο και Φωτούλα και συνδέουν τις ζωές τους με άρρηκτους δεσμούς που η μοίρα θέλησε να τους χωρίσει πρόσκαιρα, αλλά να τους ενώσει ξανά, μετά από χρόνια.
Ο Στρατής, ένας λαδέμπορος έχει γιο τον Κώστα, έναν σκληρό, άκαρδο και σκοτεινό άνδρα, άπληστο και εγωιστή που θα παίξει κομβικό ρόλο στις ζωές όλων των ηρώων, θα δώσει τη σκυτάλη στον γιο του, Στρατή να συνεχίσει τον αμαρτωλό του βίο και εκείνος με τη σειρά του στον γιο του Κωνσταντή, ο οποίος θα βρεθεί στη Μυτιλήνη ένα καλοκαίρι νεκρός, με δεκαπέντε μαχαιριές από τον δολοφόνο του.
Η ιστορία διαδραματίζεται τόσο στο παρόν, όσο και στο παρελθόν, γνωστοποιώντας στους αναγνώστες πολλά ιστορικά γεγονότα που συντάραξαν τον κόσμο. Η μικρασιατική καταστροφή, η απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου, η δολοφονία του Δραγούμη, η άνθιση του σοσιαλισμού, η εξορίες των κομμουνιστών, η συνθήκη των Σεβρών, το πραξικόπημα του Πάγκαλου, η επιχείρηση «Αρετή», η άνοδος του Χίτλερ, η ίδρυση της Γκεστάπο, η απεργία των καπνεργατών, η δολοφονία του Τάσου Τούση, αλλά και η σύλληψη του Μπελογιάννη, η νίκη της ΕΡΕ το 1958, η δολοφονία του Λαμπράκη, η δικτατορία του Μεταξά, η χειραφέτηση της γυναίκας, η είσοδος των Γερμανών στην Αθήνα, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, και οι εξορίες στον Άη Στράτη, είναι κάποια από εκείνα που θα διαβάσουμε.
Ανάμεσά τους, οι ζωές των ηρώων περιπλέκονται με τις όμορφες περιγραφές των τοπίων της Μυτιλήνης, με τα άγχη τους, τις αγωνίες και τις στενοχώριες τους και δημιουργούν έναν περίπλοκο κλοιό που κρατά τον αναγνώστη συνεχώς στην κόψη του ξυραφιού.
Ένας αναπάντεχος έρωτας, ένα ατράνταχτο άλλοθι, ένα καφενείο που έχει τις ρίζες του στην Ακρόπολη, οι ευεργετικές δράσεις της ψυχανάλυσης, ένα αθώο φλερτ με τη ζωή, οι ζωώδεις και διεστραμμένες ερωτικές περιπτύξεις, οι βιασμοί αθώων γυναικών, τα ψεύτικα εισιτήρια για γάμους χωρίς αγάπη, οι μεταναστεύσεις λόγω επιτακτικής ανάγκης, μια αυτοκτονία που δηλώθηκε πνιγμός και τα γράμματα που λένε την αλήθεια και καίνε τους φταίχτες που χρόνια έμεναν ατιμώρητοι, θα μας απασχολήσουν, θα μας θυμώσουν αλλά στο τέλος θα δικαιώσουν την επιλογή του εν λόγω βιβλίου.
Ένας γεωπόνος, μια δασκάλα, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, μία γιατρός, ένας δάσκαλος, άλλοι φίλοι μεταξύ τους και άλλοι άσπονδοι εχθροί θα διανθίσουν τις πολύκροτες πορείες ζωής τους και θα προσδώσουν στο ανάγνωσμα συναισθηματική φόρτιση και περίσσια αγωνία.
Θα προτείνω στους αναγνώστες, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, αναπόσπαστο κομμάτι τους να έχουν το γενεαλογικό δέντρο με τα πρόσωπα που απασχολούν το βιβλίο, για να διευκολύνουν με αυτόν τον τρόπο την αβίαστη ροή της ιστορίας, χωρίς σύγχυση και καθυστερήσεις.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Βάνας Βουρτσάκη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…σταμάτα να είσαι θεατής μέσα στη μεγάλη αίθουσα όπου παίζεται η ζωή σου…
Διάβασα ένα μυθιστόρημα με πλήθος ιστορικών στοιχείων και γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας και όχι μόνο, μέσα από ένα οδοιπορικό πολλών ανθρώπων που με κάποιον τρόπο, όλοι συνδέονταν μεταξύ τους, αποτελώντας κρίκους μιας μακριάς αλυσίδας. Οι ιστορίες τους δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο, προσδοκώντας να φτάσει η λύτρωση, η κάθαρση, η συγχώρεση ή η αγάπη, ανάλογα τις ανάγκες του κάθε ήρωα.
Η Βάνα Βουρτσάκη γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης. Κατέχει πτυχίο Διδασκαλείου, ΣΕΛΔΕ, μεταπτυχιακό τίτλο της Παιδαγωγικής Σχολής και είναι κάτοχος πτυχίου της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ.
Πήρε μέρος ως επιμορφώτρια σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, διαθεματικών προγραμμάτων, θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι ιδρυτικό μέλος του Διθύραμβου εξ Αμάξης της θεατρικής ομάδας εκπαιδευτικών, και του θεατρικού σχήματος Παραβάτες Σκηνής του Εμπορικού Συλλόγου Πυλαίας.
Σκηνοθετεί θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες. Συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα για τη συγγραφή του βιβλίου Τσιάκαλος, Γ. Οδηγός Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης, Ελ. Γράμματα, 2000 και στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου Tα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα και οι Εκπαιδευτικοί, ΙΠΕΜ, 2006.
Έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά με θέμα την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και τη μέθοδο πρότζετ, καθώς και σε παιδαγωγικά περιοδικά διεθνών συνεδρίων με θέματα την κινηματογραφική εκπαίδευση στα πλαίσια της κριτικής παιδαγωγικής, του απελευθερωτικού θεάτρου και του κριτικού γραμματισμού. Έχει συμμετοχή σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής ως εμψυχώτρια στην ομάδα παρουσίασης κειμένων. Υπεύθυνη για την οργάνωση και παρουσίαση λογοτεχνικών βιβλίων, πολλών συγγραφέων. Είναι παντρεμένη, με δύο παιδιά.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
0 Σχόλια