Όταν βγαίνει η αράχνη, του Φρεντ Βαργκάς

21.08.2019

σχόλια

«Η πραγματική σύνεση

είναι να βλέπει κανείς από την αρχή μιας ιστορίας

ποιο θα πρέπει να είναι το τέλος της…»

 

Φρεντ Βαργκάς

Όταν βγαίνει η αράχνη

Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης

Η Φρεντ Βαργκάς είναι Γαλλίδα. Οι σπουδές της στην Αρχαιοζωολογία και τη Μεσαιωνική Ιστορία την έχουν εφοδιάσει με εντυπωσιακές γνώσεις, που γίνονται εμφανείς στο λογοτεχνικό της έργο. Η ενασχόλησή της με το αστυνομικό μυθιστόρημα μάς χάρισε εκπληκτικά έργα. Το «Όταν βγαίνει η αράχνη» είναι το δεύτερο που κυκλοφόρησαν οι «Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ», οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει και το επίσης εκπληκτικό «Οι καιροί των παγετώνων». Στη βιβλιοθήκη μου έχω άλλα δυο μυθιστορήματά της, τα «Το σημάδι της τρίαινας» και «Ρώτα τον άνεμο» (ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ), επίσης εξαιρετικά.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί ως δημιουργό αστυνομικών μυθιστορημάτων τη Βαργκάς;

Πολλά.

Πρώτα απ’ όλα η δημιουργία μιας ομάδας αστυνομικών, η οποία ομάδα αποδεικνύει ότι μόνο η συλλογική προσπάθεια αποφέρει καρπούς.

Το επόμενο είναι πως η ανάπτυξη του μύθου ακολουθεί μια εξέλιξη δημιουργίας σεναρίου, με πλούσιες εικόνες που επικεντρώνονται στους εσωτερικούς προβληματισμούς τών προσώπων τα οποία καλούνται να λύσουν τους γρίφους.

Ακολουθεί ο σχηματισμός τού πορτρέτου τού αρχηγού. Ο επιθεωρητής Ζαν – Μπατίστ Ανταμσμπέργκ δεν είναι ο υπερ-ήρωας. Είναι ιδιαίτερα πρακτικός άνθρωπος, προβλέψιμος, ξέρει να εκμεταλλεύεται τις ιδιαίτερες ικανότητες ή αδυναμίες τών συνεργατών του. Και το κυριότερο: Αμφισβητείται, ακόμα και από τους ίδιους τους συνεργάτες του. Η προσωπικότητα του Ζαν – Μπατίστ Ανταμσμπέργκ μπορεί άνετα να γίνει αντικείμενο μελέτης σε αστυνομικές σχολές. Επίσης, η Βαργκάς, ξέρει καλά τη συνταγή που κάνει συμπαθή τον αρχηγό.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι οι κοινωνικές αναφορές που εισχωρούν σε βάθος και αποκαλύπτουν πως τίποτα δεν είναι τυχαίο απ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Δίπλα στο πρόσωπο του Ζαν – Μπατίστ Ανταμσμπέργκ, συναντάμε τον υπαρχηγό τής ομάδας, τον αστυνόμο Ντανγκλάρ, μια ισχυρή προσωπικότητα που συχνά αμφισβητεί τις ενέργειες του προϊσταμένου του, αλλά είναι προικισμένος με σπάνιες αρετές. Γνωρίζει φιλοσοφία και λογοτεχνία, και συχνά η σοφία του αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη.

Οι γυναίκες υπαστυνόμοι Φρουασσύ και Ρετανκούρ, οι άντρες ομοιόβαθμοί τους Μερκαντέ, Βουαζενέ, Λακάρ, Ζυστέν, Νοέλ, Κερνορκιάν, Βεράνκ και άλλοι, είναι η πολύτιμη ομάδα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει πολύπλοκες εγκληματικές υποθέσεις. Μια ομάδα που διαθέτει όλες τις αρετές: Άλλος είναι κινητή εγκυκλοπαίδεια, άλλος διαθέτει ακραίο δυναμισμό, άλλος ευαισθησία, άλλος αποφασιστικότηα, άλλος υπομονή, άλλος εμπιστοσύνη, άλλος ανεξάντλητες αντοχές… Έτσι, ο ένας συμπληρώνοντας τον άλλον, εμφανίζονται ως ένα σύνολο ανθρώπων ικανών να διαχειριστούν άλυτα προβλήματα.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ξεκινά με την επαναφορά τού Ζαν – Μπατίστ Ανταμσμπέργκ στην υπηρεσία, ο οποίος διακόπτει την άδειά του προκειμένου να συμβάλει στη διαλεύκανση μιας ανθρωποκτονίας. Όμως, μια σειρά θανάτων που οφείλονται σε τσιμπήματα αράχνης, αναγκάζει τον επιθεωρητή Ζαν – Μπατίστ Ανταμσμπέργκ ν’ ασχοληθεί και με το θέμα αυτό.

Η δύναμη της ικανότητας της Βαργκάς για το πλέξιμο της μυθοπλασίας, εντυπωσιάζει. Όπως οι αράχνες στήνουν τον ιστό τους, έτσι και η Βαργκάς με ιδιαίτερη τεχνική και αφοσίωση στη λεπτομέρεια, στήνει τον δικό της ιστό, όχι τόσο για να φτάσει στη λύση τού αινίγματος, όσο για να εμφανίσει κάποιες κοινωνικές πληγές με ανυπολόγιστα σκληρές συνέπειες. Ανάμεσά τους τη ζωή στα οικοτροφεία, τις σεξουαλικές διαστροφές και τα σεξουαλικά εγκλήματα (βιασμοί, αιμομιξίες, κατάχρηση σε ασέλγεια κ.α.), τη δύναμη της εκδίκησης.

Το «Όταν βγαίνει η αράχνη» αποδεικνύεται σοβαρό λογοτεχνικό μυθιστόρημα με άπειρες αρετές και όχι απλά ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Θα έλεγα πως ο χαρακτηρισμός «αστυνομικό» το αδικεί.

Οι τρεις θάνατοι θα γίνουν πέντε, οι οποίοι πέντε θα οδηγήσουν σε άλλους πέντε που κρύβει το παρελθόν, ως επτασφράγιστο μυστικό. Οι ανατροπές ακολουθούν η μια την άλλη. Τα αδιέξοδα επίσης. Η Βαργκάς έντεχνα αποδίδει δικαιοσύνη, αναγνωρίζοντας στον θύτη την ηθική υπόσταση του κινήτρου του, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο νόμιμο και στο ηθικό. Το επιτυγχάνει; Η απάντηση ανήκει στον αναγνώστη. Εμένα με συγκινεί το πώς χτίζει το πρόσωπο του επιθεωρητή Ζαν – Μπατίστ Ανταμσμπέργκ…

Ακολουθήστε μας

Το υφάδι της προσμονής, της Ζωγραφιάς Τσαβέα

Το υφάδι της προσμονής, της Ζωγραφιάς Τσαβέα

Από το Χαλέπι και τη Δαμασκό ταξιδεύουμε στην Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη ακολουθώντας τα ίχνη της ζωής του μεγαλέμπορου χαλιών Μοσά Χαντάντ. Μόλις γεμίσουν τα ρουθούνια μας ευωδιές και τα χείλη μας γεύσεις προχωράμε στην Κρήτη για να γνωρίσουμε τους αγώνες...

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου

Ένας άντρας απειλεί να πέσει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου της Χαλκίδας και ο αστυνόμος Χρίστος Καπετάνος αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις, λίγα λεπτά πριν ο άγνωστος δολοφονηθεί από ελεύθερο σκοπευτή. Ποιος τον σκότωσε και γιατί; Τι ήξερε ο νεκρός που δεν έπρεπε...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου

Ένας άντρας απειλεί να πέσει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου της Χαλκίδας και ο αστυνόμος Χρίστος Καπετάνος αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις, λίγα λεπτά πριν ο άγνωστος δολοφονηθεί από ελεύθερο σκοπευτή. Ποιος τον σκότωσε και γιατί; Τι ήξερε ο νεκρός που δεν έπρεπε...

Ο φόνος είναι εύκολος, της Agatha Christie

Ο φόνος είναι εύκολος, της Agatha Christie

Ο συνταξιούχος αστυνομικός Λουκ Φιτζγουίλιαμ, ταξιδεύοντας με τρένο για το Λονδίνο, συναντάει μια ηλικιωμένη επιβάτισσα που επιμένει ότι υπάρχει ένας επικίνδυνος δολοφόνος στο χωριό της, το Γουίτσγουντ, ο οποίος έχει ήδη διαπράξει τρία εγκλήματα και σύντομα θα κάνει...

Στα ίχνη του κρυμμένου θησαυρού, της Μαρίας Δασκαλάκη

Στα ίχνη του κρυμμένου θησαυρού, της Μαρίας Δασκαλάκη

Η Γοργώ και η Αρετή κατάγονται από πλούσια οικογένεια της Κέρκυρας και ζουν με τους γονείς τους στην Κρήτη. Το καλοκαίρι, μόλις κλείνουν τα σχολεία, πηγαίνουν στον παππού και τη γιαγιά για διακοπές, μόνο που φέτος έχουν το προαίσθημα πως θα βιώσουν κάτι συγκλονιστικό!...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου