Αντιγραφές

Δημοσίευση: 15.10.2017

Ετικέτες

Κατηγορία

Αγαπητά μου παιδιά, σήμερα θα μιλήσουμε για την αντιγραφή και δεν εννοώ αυτήν που καθημερινώς επιμένω να σας βάζω με σκοπό τη βελτίωση του γραφικού σας χαρακτήρα. Ούτε βέβαια αυτήν που εν είδει τιμωρίας γράφετε ένα κείμενο δέκα φορές. Ομιλώ για ένα άλλο είδος αντιγραφής που το συνηθίζουν δυστυχώς οι μεγάλοι και που εγώ όσο πιο κομψά μπορώ, το αποκαλώ κλοπή.

Σε λίγα χρόνια θα ανήκετε και εσείς στην κοινωνία των μεγάλων και θα ήμουν ευτυχής αν εσείς τα παιδιά μου αποφεύγατε αυτού του είδους την κλοπή και την καυτηριάζετε όπου και όταν την απαντήσετε. Την αποκάλεσα κλοπή, ενώ η επίσημη ονομασία της είναι κλοπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Θα σας εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ: Πέστε ότι είμαι ένας γνωστός, ή και άγνωστος συγγραφέας, δεν έχει σημασία, και τα έργα μου διαβάζονται από πλήθος αναγνωστών (έχει σημασία αυτό που λέω, γιατί ο συγγραφέας δεν υπάρχει αν δεν υπάρχουν αναγνώστες). Ξάφνου εμφανίζεται από το πουθενά, ένας άλλος συγγραφέας και γράφει πάνω κάτω το ίδιο κείμενο με το πρωτότυπο, πράγμα που απαγορεύεται και διώκεται από μίαν Ανώτερη Αρχή που προστατεύει την Πνευματική Ιδιοκτησία. Θεωρείται μεγάλο αδίκημα, όμως δυστυχώς οι περισσότεροι κλέφτες μένουν ατιμώρητοι, αν και το αναγνωστικό κοινό που έχει κρίση έχει μάθει να ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι, που λέει ο λαός μας, και τους τιμωρεί με το να μην διαβάζει τα κλοπιμαία τους.

Θα αναρωτηθεί κανείς, μα γιατί να γίνεται αυτή η κλοπή; Αν κάτι άρεσε στον άρπαγα και θα ήθελε να είχε εκείνος γράψει αυτό το κείμενο, ας προσπαθούσε βρε αδερφέ να γράψει κάτι δικό του στο ίδιο στυλ, αλλά που τότε κανείς δε θα τον κατηγορούσε για κλεψιά αλλά ίσως για επιρροή από τον Τάδε γνωστό δημιουργό, αναφέροντας και το όνομά του.

Στη ζωγραφική, αυτού του είδους η αντιγραφή η reproduction, πολλές φορές είναι πολύ ανώτερη από το πρωτότυπο. Αλλά πώς να το κάνουμε, εκείνο που μετράει είναι η γνησιότητα. Τα ίδια και στη μουσική, αντιγραφή, ή μιμητισμός, ή μαϊμουδισμός εν ολίγοις.

Τι να σας πω παιδιά μου, καταντά γελοίο. Μου έλεγε μια συνάδελφος και φίλη μου τις προάλλες, ότι το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και ότι έχει εξαπλωθεί ως και στους λογότυπους ακόμη των εκδοτικών οίκων. Ξέρετε φαντάζομαι τι είναι Εκδοτικοί Οίκοι; Είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που βγάζουν βιβλία και τα οποία βιβλία, εσείς από τώρα θα πρέπει να αρχίσετε να διαβάζετε, για να πλουτίζετε τις γνώσεις σας και να οξύνετε το μυαλό σας.

Αυτές οι Επιχειρήσεις, λοιπόν, κάποτε ήταν λιγοστές και ονομαστές . Σήμερα ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια και επόμενο είναι, άλλες να είναι ωφέλιμες και άλλες δηλητηριώδεις σαν και αυτά!

Ας πούμε, είσαι ποιητής ή συγγραφέας και οι παλαιοί Οίκοι που έλεγα δεν σου εκδίδουν τα έργα σου. Τι κάνεις λοιπόν αν διαθέτεις λίγα λεφτουδάκια; Ανοίγεις μια δική σου επιχείρηση, εκδίδεις πρώτα πρώτα το δικό σου βιβλίο που ονειρευόσουν για χρόνια και έβλεπες πόρτες κλειστές, και κάπως έτσι βοηθούντος και του διαδικτύου ξεκινά η δουλειά σου. Επειδή όμως εσύ είσαι ακόμη άγνωστος στην αγορά, λιμπίζεσαι το λογότυπο ενός πολύ παλαιοτέρου σου εκδοτικού, το οικειοποιείσαι με μια μικρή παραλλαγή και πορεύεσαι δια της μεθόδου της αντιγραφής που είναι το θέμα μας.

Ίσως ενδιαφερθείτε να ρωτήσετε: «Μα και γιατί να αντιγράψεις και να μην βρεις κάτι δικό σου καινούργιο και χωρίς τίποτα το μεμπτό πάνω του;». Για τον απλούστατο λόγο, να μπερδευτεί ο αναγνώστης – αγοραστής και να αγοράσει τα βιβλία του οίκου σου, νομίζοντας ότι αγοράζει από τον άλλο, τον παλιό, που τόσο καλά λόγια έχει ακούσει για πάρτι του εδώ και χρόνια, ενώ εσύ άνοιξες χθες! Και εδώ είναι που αρχίζει το κυνηγητό από την αρμόδια αρχή, που σας έλεγα στην αρχή!

Επειδή όμως αυτού του είδους οι υποθέσεις είναι πάμπολλες και αργούν να εκδικαστούν και βεβαίως να τιμωρηθούν, ο άρπαγας του τίτλου, έχει αρκετό χρόνο να εδραιωθεί, ενώ οι πελάτες συγγραφείς έχουν πλήρη άγνοια ότι ο λογότυπος στα βιβλία τους είναι μαϊμού.

Ειλικρινά παιδιά μου, δε θα ήθελα να ήμουν, όχι μόνον στην θέση τους, αλλά ούτε καν μπροστά εκεί όταν έρθει η στιγμή που θα βγει η απόφαση που θα βγάλει αργά ή γρήγορα η αρμόδια υπηρεσία. Για σκεφτείτε την απογοήτευσή τους.

-Κυρία κυρία, είναι αυτό που λέει η γιαγιά μου ότι «ο ψεύτης και ο κλέφτης, τον πρώτο χρόνο χαίρονται».

-Ακριβώς Ελενίτσα μου, με κάλυψες τελείως, μα τελείως όμως.

Αγαπάτε κάθε τι το γνήσιο. Οι REPRODUCTION βλάπτουν σοβαρά όλους τους τομείς της Τέχνης και του Πνεύματος.

_

γράφει η Λένα Μαυρουδή Μούλιου

 

Ακολουθήστε μας

Η Δημοκρατία συμβαίνει!

Η Δημοκρατία συμβαίνει!

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Αν μια ιδέα είναι αυτή που χαρακτηρίζει την Ελλάδα και την ξεχωρίζει από άλλους λαούς, αυτή δεν είναι άλλη παρά η Δημοκρατία, η οποία διαφοροποίησε τον άνθρωπο κι από υπήκοο, μέσα από την υπέροχη μήτρα της, τον έπλασε πολίτη. Ως...

Christopher Brennan-η μοντερνιστική προσπέλαση εικόνων του φυσικού κόσμου

Christopher Brennan-η μοντερνιστική προσπέλαση εικόνων του φυσικού κόσμου

Christopher Brennan η μοντερνιστική προσπέλαση εικόνων του φυσικού κόσμου    μετάφραση-σχόλια Ελευθερία Μπέλμπα   Σε κλίμα ονειροπόλησης περιεργάζεται το φυσικό καμβά, που τον ελκύει, ο Christopher Brennan θηρεύοντας μια ερμηνεία του εξωτερικού κόσμου που κατανοεί...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Christopher Brennan-η μοντερνιστική προσπέλαση εικόνων του φυσικού κόσμου

Christopher Brennan-η μοντερνιστική προσπέλαση εικόνων του φυσικού κόσμου

Christopher Brennan η μοντερνιστική προσπέλαση εικόνων του φυσικού κόσμου    μετάφραση-σχόλια Ελευθερία Μπέλμπα   Σε κλίμα ονειροπόλησης περιεργάζεται το φυσικό καμβά, που τον ελκύει, ο Christopher Brennan θηρεύοντας μια ερμηνεία του εξωτερικού κόσμου που κατανοεί...

Η κούκλα της νύφης, του Γρηγόριου Ξενόπουλου

Η κούκλα της νύφης, του Γρηγόριου Ξενόπουλου

- γράφει ο Νίκος Κοσμαδάκης - Η κούκλα της νύφης είναι ένα μικρό σε αριθμό σελίδων διήγημα όπου πραγματεύεται τη δέσμευση μιας κοπέλας 16 χρονών. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος έχει μια μοναδική ικανότητα μέσα από τα διηγήματά ή τα θεατρικά του έργα να αποδίδει την καθημερινή...

η σύνδεση της γραφής και των συναισθημάτων στη μυθιστορία «Λίβιστρος και Ροδάμνη»

η σύνδεση της γραφής και των συναισθημάτων στη μυθιστορία «Λίβιστρος και Ροδάμνη»

[δοκίμιο]  η σύνδεση της γραφής και των συναισθημάτων στη μυθιστορία «Λίβιστρος και Ροδάμνη»   Στη μυθιστορία γενικώς μέσα από τo κεντρικό θέμα του έρωτα διασφαλίζεται η δομική διάταξη και η εξέλιξη του μύθου. Συνδέοντας τη γραφή με την επιθυμία, αντιλαμβανόμαστε...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου