Η Ελένη Λιάτου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Δημοσίευση: 8.12.2016

Ετικέτες

Κατηγορία

liatou1

Μέσα από το πλούσιο έργο της επιμορφώνει και διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους!

 

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

Είμαι κι εγώ καταβάθος ένα μεγάλο παιδί. Τι κι αν μεγαλώνω; Λατρεύω τα παραμύθια, τις νεράιδες, τα μαγικά ξόρκια και τα ξωτικά. Μου αρέσει να ταξιδεύω στον κόσμο της φαντασίας!

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Η αγάπη μου για τα παιδιά. Ξεκίνησα να γράφω για αυτά, για να τους διαβάζω στην τάξη στον ελεύθερο χρόνο. Οι ιστορίες μου τους άρεσαν πολύ και μου έλεγαν «κυρία γράφετε τόσο όμορφα. Εσείς πρέπει να γίνετε συγγραφέας». Έτσι λοιπόν ακολούθησα το ένστικτό τους και την παρότρυνσή τους και αναζήτησα την τύχη μου στους εκδοτικούς οίκους.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το πρώτο μου βιβλίο το 2004.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο «Η Νεράιδα Συννεφένια τη μόλυνση πια δεν έχει έννοια» κυκλοφορεί από τη Δυάς εκδοτική. Είναι ένα οικολογικό παραμύθι που έχει στόχο να παρουσιάσει στα παιδιά το πρόβλημα της μόλυνσης και να τα ενημερώσει σχετικά με αυτό, μέσα από ένα παραμύθι.

Το παραμύθι αυτό αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών. Είναι εμπλουτισμένο με πολύτιμές γνώσεις, σχετικά με την μόλυνση και τα απορρίμματα που δημιουργούνται στις σύγχρονες πόλεις και παρουσιάζονται με έναν απλό, παιγνιώδη τρόπο στο παιδί.

Εμπεριέχονται παιχνίδια, δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου, ώστε το παιδί να ασχοληθεί εποικοδομητικά με αυτό και να ενημερωθεί με ένα ευχάριστο τρόπο. Επίσης υπάρχουν οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο βιβλίο στην τάξη τους καλλιεργώντας την φιλαναγνωσία.

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά που έχουν διαβάσει το βιβλίο σας ή σας έχουν ακούσει να το αφηγείστε;

Με το συγκεκριμένο βιβλίο, θέλω τα παιδιά να γνωρίσουν το πρόβλημα της μόλυνσης, να αφυπνιστούν και να καλλιεργήσουν οικολογική συνείδηση. Να αγαπήσουν τη φύση και το περιβάλλον. Να μάθουν να προσπαθούν, να κυνηγούν τα όνειρά τους και να μην απογοητεύονται. Η δύναμη βρίσκεται μέσα μας. «Βρες τη δύναμή σου, που κρύβεις στο μυαλό και μέσα στην ψυχή σου» λέει το τραγούδι που υπάρχει στο βιβλίο και τραγουδούν τα παιδιά όταν μετά από μεγάλη προσπάθεια έφτασαν στο στόχο τους και κατάφεραν να καθαρίσουν την πόλη τους από τα σκουπίδια.

Η συνεργασία και η δύναμη της ομάδας, προάγονται και διαφαίνονται έντονα στο συγκεκριμένο παραμύθι. Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά και να καλλιεργήσουμε την αξία της συνεργασίας.

 

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

Συνήθως πολλά παιδιά λένε «Δε μπορώ, δε θα τα καταφέρω.» Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω. Μπορούν τα πάντα, φτάνει να το θέλουν πολύ και να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις.

Να βρουν τη δύναμή τους που κρύβουν στο μυαλό και μέσα στην ψυχή τους. Να δουλεύουν σκληρά για τους στόχους τους.

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Τα παιδιά είναι πολύ αυστηροί κριτές και απαιτητικοί αναγνώστες. Δεν είναι εύκολο να μπεις στον κόσμο τους, να αφουγκραστείς την ψυχή τους. Πρέπει να γίνεις κι εσύ παιδί για να το πετύχεις. Πρέπει να μιλήσεις στην καρδιά τους.

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να γράψεις για παιδιά. Βαριούνται εύκολα. Η φαντασία τους δεν κάνει συμβιβασμούς. Ένας συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας πρέπει να διαθέτει άπειρη φαντασία και χιούμορ για να κερδίσει τους μικρούς αναγνώστες.

Η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι όταν στις αφηγήσεις διακρίνεις την λάμψη στα ματάκια τους. Λες μέσα σου «καλό σημάδι. Τα κατάφερα πάλι. Είμαι σε καλό δρόμο… » και συνεχίζεις να γράφεις για αυτά. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον και η συνέχεια της ζωής…

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στη καθημερινότητά σας;

«Θα παλέψω και σήμερα για τα όνειρά μου» λέω κάθε μέρα στον εαυτό μου και συνεχίζω τον αγώνα της ζωής. Προσπαθώ, δρω, δημιουργώ, ονειρεύομαι, εμπνέομαι και βαδίζω για να κατακτήσω τους στόχους μου.

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο των παιδιών;

Θα εγκαταλείψω τον μαγικό κόσμο των παιδιών μόνο αν η έμπνευσή μου στερέψει.

Μέσα από τη συγγραφή αναπνέω, υπάρχω, ταξιδεύω. Όσο ο Θεός μου δίνει δύναμη και τα παιδιά έμπνευση, θα γράφω ασταμάτητα. Αγαπημένοι μου μικροί μου αναγνώστες σας ευχαριστώ που μου χαρίζετε καθημερινά έμπνευση και συνεχίζω να γράφω για εσάς!!

Ευχαριστώ που μαζί με εσάς, παραμένω κι εγώ ένα παιδί κι ας τρέχει ο χρόνος….

 

Έργα της συγγραφέως:

 

ineraidasinnefenia

Η Νεράιδα Συννεφένια τη μόλυνση πια δεν έχει έννοια

Κυκλοφορεί από την Δυάς εκδοτική και την εικονογράφηση έχει πραγματοποιήσει η ίδια.

Η νεράιδα Συννεφένια ζει εδώ και πολλά χρόνια ψηλά στον ουρανό, σ’ένα ολόλευκο και πουπουλένιο σύννεφο.

Η ζωή της κυλούσε όμορφα και ανέμελα.

Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και δυσκολεύεται να επιβιώσει.

Μόλυνση έχει σκεπάσει τον ουρανό, τα δέντρα λιγόστεψαν, η ηχορύπανση την ενοχλεί και έχει αναπνευστικά προβλήματα.

Ψάχνει να βρει την λύση για να σωθεί η φύση!

Τι θα συμβεί όταν κουρασμένη μια μέρα, σταθεί στο δέντρο ενός σχολείου για να ξεκουραστεί; Ποια βοήθεια θα της προτείνουν τα παιδιά ώστε να διώξουν την μόλυνση; Θα τα καταφέρουν τελικά με την συνεργασία να πετύχουν τον στόχο τους;

Φορέστε τα φτερά της φαντασίας σας και ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί! Φύγαμε;

 

dioparaxenagrammata

Δυο παράξενα γράμματα για τον Άγιο Βασίλη  

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Nostalgia

 

roulisoxrisopsaroulis

Ο Ρούλης ο χρυσοψαρούλης αντιμέτωπος με την μόλυνση

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ρουμελιώτης

 

zitianos

Ένας φτωχός ζητιάνος φέρνει την ευτυχία στη θλιμμένη πολιτεία

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ρουμελιώτης

 

entri-jpg

Οι περιπέτειες του Έντρι στη χώρα των ξωτικών

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ρουμελιώτης

 

aprosmenoiepiskeptes

Απρόσμενοι εξωγήινοι επισκέπτες στη γη

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ρουμελιώτης

 

taparamithiatouoselotou1  taparamithiatouoselotou2

Τα παραμύθια του Οσελότου (Ι&ΙΙ τόμος)

Συλλογικά έργα τα οποία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Οσελότος

 

togeliokaneikalostosxoleio

Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο

Συλλογικό έργο το οποίο κυκλοφορεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

 

Παιδικά τραγούδια από μελοποιημένα ποιήματα

Το βιβλίο περιέχει 2CD και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μελωδία

 

Έργα για μεγάλους:

3η Ομαδική ποιητική συλλογή

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΔΙΑΝΥΣΜΑ

 

Μικρές ιστορίες για Μεγάλους

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εντύποις

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

liatou2

Η Έλενα Λιάτου είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας και εικονογράφος. Έχει πάρει μέρος σε συλλογικές εκθέσεις ζωγραφικής και φεστιβάλ. Είναι μέλος του «κύκλου ελληνικού παιδικού βιβλίου» με ενεργή δράση στους «Ακτιβιστές Αναγνώστες». Είναι επίσης μέλος της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς» της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» και του δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους».

Γράφει παιδικά θέατρα, οργανώνοντας παιδικές παραστάσεις στα σχολεία που εργάζεται, ύστερα από σπουδές στο «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» στο Σχολικό Θέατρο. Γράφει ποιήματα και έχει συμμετάσχει στα «ποιητικά ημερολόγια» των εκδόσεων Ρουμελιώτη και σε ποιητικές συλλογές, ύστερα από βραβεύσεις.

Πήρε μέρος σε έρευνες του κοινωνιολόγου Δ. Ζερβού, οι οποίες έχουν εκδοθεί και χρησιμοποιούνται σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ασχολείται επί σειρά ετών, με τα περιβαλλοντικά προγράμματα, πολιτιστικά, Αγωγή Υγείας και έχει πλούσια εργογραφία.

Παρακολουθεί πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων και έχει στο ενεργητικό της πολλές εισηγήσεις και παρουσιάσεις σε Δημοτικές βιβλιοθήκες, φεστιβάλ βιβλίου και συμμετοχές σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, συμβάλλοντας στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.  Είναι υπεύθυνη σχολικής Βιβλιοθήκης επί σειρά ετών.

Παρακολούθησε στη «Σχολή Πατάκη» το «Τμήμα Δημιουργικής Γραφής» και στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» «Μαθήματα Λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους.»

Μερικά αξιόλογα ονόματα συγγραφέων που έχει συνεργαστεί στο συλλογικό τόμο του «κύκλου» με τίτλο «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο» είναι: Α. Βαρελά, Β. Ηλιόπουλος, Ε. Τριβιζάς, Χ. Μπουλώτης …

Έχουν εκδοθεί 10 βιβλία της και είναι υπό έκδοση 3 ακόμη.

Συνεργάζεται με τις εκδόσεις Nostalgia, Ρουμελιώτη, Σιδέρη, Φυλάτος, Οσελότος, Δυάς, κύκλο ελληνικού παιδικού βιβλίου, Εντύποις Ωρίωνας. Ταξιδεύοντας στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών ξαναγίνεται παιδί και υπόσχεται στους μικρούς φίλους, ταξίδια ονειρεμένα!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 09 – 10 Δεκεμβρίου 2023

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 09 – 10 Δεκεμβρίου 2023

Real News https://youtu.be/Q4q005OR_r0 Καθημερινή  Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να...

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

- Συνέντευξη του Χρήστου Φλουρή στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Volcano». Το Volcano είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να...

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

- Συνέντευξη της Ελένης Πουλημένου στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Ταξίδι στο κόκκινο». Το «ταξίδι στο κόκκινο» είναι ένα βιβλίο που το έγραφα για αρκετά χρόνια και γι’ αυτό αναπαριστά πολλές φάσεις της πρόσφατης ζωής μου. Με «ταξίδεψε», δηλαδή,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου