40 μοναδικές Ελληνίδες. Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια, της Κατερίνα Σχινά

25.11.2017

Το βιβλίο «40 μοναδικές Ελληνίδες. Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια» είναι κάτι που έλειπε από τις ελληνικές εκδόσεις. Είναι ένα αφιέρωμα σε όλες αυτές τις γυναίκες που ενέπνευσαν και που άνοιξαν «δρόμους». Ελληνίδες που αγωνίστηκαν για τα πιστεύω και τα θέλω τους. Κορίτσια καθημερινά, όπως όλα τα κορίτσια και τα αγόρια στα οποία απευθύνεται αυτό το βιβλίο, που όμως έδειξαν τόλμη κι αφοσίωση και κατάφεραν να αψηφήσουν τις δυσκολίες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κι απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών. Η συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, παρουσίασε κάθε μια από αυτές τις γυναίκες με σεβασμό αλλά και με λόγια που μπορούν να ταξιδέψουν ένα παιδί, να το κάνουν να νιώσει ότι του αφηγούνται ένα αληθινό παραμύθι και να δεθεί συναισθηματικά με τις ηρωίδες του βιβλίου. Η εικονογράφηση, από 16 Έλληνες εικονογράφους, μερικούς από τους καλύτερους που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δίνει μια αίσθηση οικειότητας. Πολύ περισσότερο από μια φωτογραφία.
Το πιο αξιοθαύμαστο σε αυτό το βιβλίο, είναι ότι περιέχει όχι μόνο Ελληνίδες που γνωρίζουμε όλοι μας αλλά κι άλλες, που έκαναν τόσα κι όμως έμειναν στην αφάνεια. Δίνει το έναυσμα τόσο σε εμάς, όσο και στα παιδιά, να μάθουμε γι’ αυτές αλλά και να προβληματιστούμε για το λόγο που δε μας είναι τόσο γνωστές. Είναι γυναίκες που συμμετείχαν στον αγώνα για την επανάσταση, στην πολιτική, στις τέχνες, στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση, στη δημοσιογραφία, στον αγώνα για την ισότητα αλλά και στην ιατρική και στις θετικές επιστήμες. Γυναίκες συγγραφείς και γυναίκες από τη μυθολογία και την αρχαιότητα. Όλες τους θετικά πρότυπα για τα παιδιά σήμερα.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Έπειτα από το διάβασμα του βιβλίου, μπορούν τα παιδιά να διαλέξουν κάποιες από τις γυναίκες που τους έκαναν πιο πολύ εντύπωση και να ψάξουν περισσότερες πληροφορίες. Στη συνέχεια, να παρουσιάσουν αυτά που βρήκαν σε όλη την τάξη. Συζητάμε και για άλλες γυναίκες που ξέρουμε οι οποίες πάλεψαν παρά τις δύσκολες συνθήκες στη ζωή τους. Μπορεί να είναι η μαμά μας, η γιαγιά μας, μια θεία μας ή κάποια γνωστή μας. Γινόμαστε μικροί δημοσιογράφοι, ετοιμάζουμε ερωτήσεις και τους παίρνουμε συνέντευξη. Έπειτα, επεξεργαζόμαστε όλα τα στοιχεία που έχουμε από τις γυναίκες του βιβλίου και τις δυναμικές γυναίκες της ζωής μας και βρίσκουμε τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Ποια ήταν αυτά; Η τόλμη; Το θάρρος; Η πίστη σε κάτι «μεγαλύτερο» από τον εαυτό τους; Η αγάπη γι’ αυτό που κάνουν; Η ανθρωπιά; Μήπως όλα μαζί; Συζητάμε για τα όνειρά μας και πώς θα μπορούσαμε να τα πετύχουμε, με αφόρμηση τα χαρακτηριστικά αυτά. Τέλος, φτιάχνουμε ένα ομαδικό κολάζ με φωτογραφίες ή δικές μας ζωγραφιές των γυναικών που μας εμπνέουν και μαζί, μια μικρή φράση που έχουν πει, η οποία μας δίνει κουράγιο και πίστη στις ικανότητές μας.

 

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου