50 χρόνια Εκδόσεις Καστανιώτη

50 χρόνια Εκδόσεις Καστανιώτη Η σύγχρονη εκδοτική παρουσία στα ελληνικά γράμματα   Φίλες και φίλοι, Πριν από 50 ακριβώς χρόνια, το 1968, ξεκίνησε ένα συναρπαστικό ταξίδι, η ευγενής «συνωμοσία» μιας παρέας, ένα εγχείρημα έκδοσης βιβλίων σε δύστηνους καιρούς: η πρώτη εμφάνιση των Εκδόσεων Καστανιώτη στα σύγχρονα ελληνικά γράμματα. Η αρχή έγινε με το βιβλίο Bάσεις-Έννοιες […]

50 χρόνια Εκδόσεις Καστανιώτη

Η σύγχρονη εκδοτική παρουσία στα ελληνικά γράμματα

 

Φίλες και φίλοι,

Πριν από 50 ακριβώς χρόνια, το 1968, ξεκίνησε ένα συναρπαστικό ταξίδι, η ευγενής «συνωμοσία» μιας παρέας, ένα εγχείρημα έκδοσης βιβλίων σε δύστηνους καιρούς: η πρώτη εμφάνιση των Εκδόσεων Καστανιώτη στα σύγχρονα ελληνικά γράμματα.

Η αρχή έγινε με το βιβλίο Bάσεις-Έννοιες της Kυβερνητικής του Λουί Kουφινιάλ και με το O Hλεκτρονικός Yπολογιστής και ο ανθρώπινος εγκέφαλος του Τζων φον Nόυμαν. Η σειρά «Θεαίτητος», εμπνευσμένη από τον ομώνυμο πλατωνικό διάλογο, φιλοδόξησε να φέρει στην Ελλάδα βιβλία προβληματισμού που πυροδοτούσαν τότε την παγκόσμια σκέψη. Ήταν το ξεκίνημα μιας υπέροχης περιπέτειας με πρωταγωνιστές τους συγγραφείς και τα βιβλία τους.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε εκδώσει περισσότερους από 6.500 τίτλους βιβλίων, που έχουν γραφτεί από τους σπουδαιότερους Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Ο κατάλογός μας, ο οποίος διαρκώς εμπλουτίζει την εγχώρια βιβλιογραφία, φιλοξενεί νομπελίστες, πολυβραβευμένους λογοτέχνες, διακεκριμένους επιστήμονες, ρηξικέλευθους διανοητές και καλλιτέχνες, λογοτέχνες αρχικά άγνωστους που γνώρισαν στη συνέχεια την απόλυτη καταξίωση, συγγραφείς που με την ευαισθησία και την αγωνία τους συνέβαλαν στη άνθηση των γραμμάτων στη χώρα μας.

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη άλλαξαν τα δεδομένα και σφράγισαν το πολιτιστικό τοπίο της Μεταπολίτευσης. Εκδώσαμε τους σύγχρονους κλασικούς Έλληνες συγγραφείς και συγκροτήσαμε την πλέον πολυφωνική σειρά παγκόσμιας λογοτεχνίας στη χώρα. Σταθήκαμε πρωτοπόροι στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις και παρουσιάσαμε πρώτοι την ψηφιακή ανάγνωση στο ελληνικό κοινό. Επίσης πάντα αναζητούμε και αναδεικνύουμε τις νέες φωνές που θα καθορίσουν τη λογοτεχνία του μέλλοντος.

Τιμώντας τους ανθρώπους και τα έργα τους, τους ζώντες και τους τεθνεώτες που διαμόρφωσαν γενιές αναγνωστών, καθώς και τους βιβλιόφιλους που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια, βρισκόμαστε στην ευχάριστη στιγμή να σας ανακοινώσουμε ότι θα εορτάσουμε τον μισό αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς, με μια σειρά ενεργειών και δραστηριοτήτων που θα φωτίσουν την πολύχρονη ιστορία του εκδοτικού οίκου μας.

Παράλληλα με το πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα του 2018 –που συμπίπτει με την «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου»–, θα κυκλοφορήσουν συλλεκτικές επετειακές εκδόσεις και θα οργανωθούν εκδηλώσεις με κορυφαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, αλλά και θεματικές δράσεις που θα αναδείξουν τη δημιουργική σχέση της λογοτεχνίας με τις άλλες τέχνες.

Όλοι εμείς οι άνθρωποι των Εκδόσεων Καστανιώτη, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές και εργαζόμενοι, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους αναγνώστες και τους συνεργάτες μας, τους κριτικούς και δημοσιογράφους, για την πολύχρονη συμπόρευση, για την πίστη και αφοσίωση στο ποιοτικό βιβλίο και στην αξία της ανάγνωσης.

πηγή

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου