![](https://tovivlio.net/wp-content/uploads/2017/05/Ntemis_kwnstantinidis.jpg)
Ντέμης Κωνσταντινίδης
24grammata
ISBN: 978-960-93-8548-0
Η νέα ποιητική δουλειά του Ντέμη Κωνσταντινίδη, «περίπολος για τους εναπομείναντες» (24 γράμματα, 2016), συνεχίζει την προηγούμενη διαδρομή που ο δημιουργός χάραξε στην κοινωνική ποίηση. Μολονότι δεν οδηγείται στην αναζήτηση μιας ουτοπίας, ο ποιητής εκφράζει την αγωνία του για όσα ταλανίζουν την κοινωνία.
Σε ένα πλέγμα αντιθέσεων και αναλογιών συνδέει το εξόριστο παρελθόν με το βασανισμένο παρόν περιπολώντας με όπλο την ειρωνεία. Εκφράζει ποιητικά την απογοήτευση και την οργή που σκεπάζει σήμερα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ως ένας εκφραστής της “ποίησης της αγανάκτησης” ο Κωνσταντινίδης αφουγκράζεται τα συναισθήματα της κοινωνίας και τα αναπλάθει στιχουργικά.
Ενώ η στιχουργική του κινείται σε ένα εικονιστικό επίπεδο, η έκφρασή του απλώνεται ακτινωτά προς την ειρωνεία, καθιστώντας την μία περιφερειακή ασπίδα προστασίας από όσα απειλούν και πληγώνουν τον δημιουργό. Ο ποιητικός σαρκασμός του αποτυπώνει όμως και την κοινωνική μελαγχολία. Το μειδίαμα που αφήνει στον ακροατή/αναγνώστη, είναι ίσως και η μόνη άμυνα απέναντι σε όσα μας κατατρύχουν.
Μα η ειρωνεία του Κωνσταντινίδη δεν είναι αυτοσκοπός. Εμβαπτισμένη στα γεμάτα κίνηση και ήχους ποιητικά του κάδρα, αφήνει ελεύθερο το κοινό να στοχαστεί και να συν-αισθανθεί μαζί με τον δημιουργό. Γιατί η ποίηση του Κωνσταντινίδη λειτουργεί ως μία εικαστική και συνάμα ακουστική αφορμή προκειμένου να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του δημιουργού.
![](https://tovivlio.net/wp-content/uploads/2017/05/deka-ftera.jpg)
συλλογικό
επιμ: Βασίλης Γεργατσούλης
εντύποις
ISBN: 978-618-5019-86-0
Από την άλλη όμως, οι ποιητικές ανθολογίες έχουν αναντίρρητα μία δυναμική εκπροσώπησης πολλών δημιουργών σε ένα μόνο βιβλίο. Όταν όμως μία ανθολογία γίνεται από τα κάτω και υποστηρίζεται από έργα που επιλέγουν οι ίδιοι οι δημιουργοί, τότε το βιβλίο πέρα από τις καλλιτεχνικές τάσεις, αποκαλύπτει και στοιχεία του πώς βλέπουν οι συμμετέχοντες τα έργα τους.
Με μία τέτοια προοπτική ξεκίνησαν και οι «ποιητικές συμπλεύσεις Ι, δέκα φτερά» (εκδόσεις εντύποις, 2016) με στόχο να δοθεί ένα βήμα σε ποιητές να εκφραστούν συμπλέοντας με συνοδοιπόρους μέσα από μία συλλογική δράση. Έτσι η συλλογικότητα αναδεικνύεται σε έναν φωτεινό δρόμο ακόμα και στην τέχνη μέσα σε μία περίοδο κρίσης.
Και ταυτόχρονα όμως αναδεικνύεται η διαφορετικότητα του ύφους και της θεματολογίας του κάθε δημιουργού καθιστώντας την ανθολόγια ένα εφαλτήριο συμμετοχής σε κοινούς ποιητικούς δρόμους. Άλλωστε, αυτός είναι ο στόχος μιας ανθολογίας: να αναδειχθούν οι διαφορές και τα κοινά σημεία ποιητών που εκκινούν το ταξίδι στα συναισθήματα και τους φθόγγους από διαφορετικές αφετηρίες.
Ακόμα κι αν η ανθολογία δεν λειτουργεί αντιπροσωπευτικά για την κριτική προσέγγιση της ποίησης της εποχής υπό την συνεχή επαγρύπνηση ενός ανθολόγου, σε κάθε περίπτωση αποκαλύπτει της αναζητήσεις των ίδιων των ποιητών. Αποκαλύπτει τις αγωνίες, τους πειραματισμούς, την επίπονη προσπάθεια για την εξεύρεση εκφραστικών διεξόδων και έκθεσης των συναισθημάτων τους.
Στις «ποιητικές συμπλεύσεις» συμμετέχουν οι ποιητές: Βασίλης Ι. Γεργατσούλης, Γιώργος Δελιόπουλος, Γεωργία Δεμπερδεμίδου, Ξανθίππη Ζαχοπούλου, Μανόλης Μαυρολέων, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Γ. Σώκος, Άννα Τηλιακού, Ολυμπία Τσικαρδάνη, Κωνσταντίνος Π. Χατζηπαναγιώτης.
0 Σχόλια