7 δοκίμια

3.06.2013

σχόλια

 

7 essays

7 δοκίμια
του Δήμου Χλωπτσιούδη
ISBN: 978-960-93-5035-8

 

τοβιβλίο.net παρουσιάζει το βιβλίο ‘7 δοκίμια’ του φιλόλογου και ιστορικού Δήμου Χλωπτσιούδη. Ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της δοκιμιακής γραφής ο συγγραφέας προσδιορίζει και οριοθετεί τα σύγχρονα προβλήματα ενώ ταυτόχρονα προτείνει μεθόδους και τρόπους για την επίλυσή τους. Πέρα από αυτά όμως, τα τελευταία κεφάλαια είναι εξόχως φιλοσοφικά και βάζουν τον αναγνώστη στη βάσανο της σκέψης καθιστώντας τον κοινωνό της αγωνίας του συγγραφέα.

Στην περίπτωση που πιο πάνω εμφανίζεται μήνυμα λάθους απλώς κάντε ανανέωση (refresh) της σελίδας ή κάντε κλικ εδώ.

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης διατηρεί τα ιστολόγια

Ο δείμος του πολίτη

&

ποιητικές διαδρομές του δείμου

Δείτε το μυθιστόρημα του Δήμου Χλωπτσιούδη “Το άρωμα της ιέρειας” εδώ.

Εφτά δοκίμια που ξεφεύγουν όμως από τον κλασικό ορισμό του δοκιμίου καθώς η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι γλαφυρή και όχι στενά φιλολογική – επιστημονική, προσπαθώντας να περιγράψει το σύγχρονο γίγνεσθαι με όρους κατανοητούς κι εύληπτους. Με προσεγγίσεις προσεγμένες και στην παραμικρή τους διατύπωση, επιχειρείται η ερμηνεία φαινομένων που απαντώνται στη σημερινή κοινωνία χωρίς όμως ο συγγραφέας να παραμένει μόνο στις διαπιστώσεις αλλά προχωρά ένα βήμα πιο πέρα δίνοντας και προτείνοντας λύσεις, άλλοτε άμεσα κι άλλοτε έμμεσα.

 

Στο κέντρο πάντα ο Άνθρωπος και οι αξίες που πρέπει να τον συνοδεύουν και οι οποίες μοιάζει να χάνονται κάτω από το βάρος των κοινωνικών συμβάσεων, έτσι όπως αυτές καθορίζονται από τα πολιτικά – ιδεολογικά συστήματα που κυριαρχούν. Έννοιες όπως ηθική, ελευθερία, ουμανισμός αλλά και άγνοια, λαϊκισμός και ρατσισμός απογυμνώνονται και αναλύονται με στόχο πάντα την απελευθέρωση της σκέψης και την απαγκίστρωσή της από θεωρίες και δόγματα που την κρατούν όμηρο μέσα στην ίδια της την υποτιθέμενη ελευθερία. Υπάρχουν όμως και φιλοσοφικές αναφορές, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στα δυο τελευταία δοκίμια, που θέτουν ερωτήματα κι επαναπροσδιορίζουν ορισμένες σταθερές που θεωρούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων ως αυταπόδεικτες αξίες.

 

Εφτά κείμενα που κηρύττουν την ελευθερία της σκέψης, την ανοχή και πολεμούν το φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και τις προκαταλήψεις ως απάνθρωπα κατασκευάσματα, που αντιπαλεύουν τα στερεότυπα, τον ατομισμό και το μισανθρωπισμό του ΚΑ΄ αιώνα.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου