τοβιβλίο.net

Select Page

7 δοκίμια

7 δοκίμια

 

7 essays

7 δοκίμια
του Δήμου Χλωπτσιούδη
ISBN: 978-960-93-5035-8

 

τοβιβλίο.net παρουσιάζει το βιβλίο '7 δοκίμια' του φιλόλογου και ιστορικού Δήμου Χλωπτσιούδη. Ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της δοκιμιακής γραφής ο συγγραφέας προσδιορίζει και οριοθετεί τα σύγχρονα προβλήματα ενώ ταυτόχρονα προτείνει μεθόδους και τρόπους για την επίλυσή τους. Πέρα από αυτά όμως, τα τελευταία κεφάλαια είναι εξόχως φιλοσοφικά και βάζουν τον αναγνώστη στη βάσανο της σκέψης καθιστώντας τον κοινωνό της αγωνίας του συγγραφέα.

Στην περίπτωση που πιο πάνω εμφανίζεται μήνυμα λάθους απλώς κάντε ανανέωση (refresh) της σελίδας ή κάντε κλικ εδώ.

Δήμος Χλωπστιούδης

 

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης διατηρεί τα ιστολόγια

Ο δείμος του πολίτη

&

ποιητικές διαδρομές του δείμου

Εφτά δοκίμια που ξεφεύγουν όμως από τον κλασικό ορισμό του δοκιμίου καθώς η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι γλαφυρή και όχι στενά φιλολογική – επιστημονική, προσπαθώντας να περιγράψει το σύγχρονο γίγνεσθαι με όρους κατανοητούς κι εύληπτους. Με προσεγγίσεις προσεγμένες και στην παραμικρή τους διατύπωση, επιχειρείται η ερμηνεία φαινομένων που απαντώνται στη σημερινή κοινωνία χωρίς όμως ο συγγραφέας να παραμένει μόνο στις διαπιστώσεις αλλά προχωρά ένα βήμα πιο πέρα δίνοντας και προτείνοντας λύσεις, άλλοτε άμεσα κι άλλοτε έμμεσα.

 

Στο κέντρο πάντα ο Άνθρωπος και οι αξίες που πρέπει να τον συνοδεύουν και οι οποίες μοιάζει να χάνονται κάτω από το βάρος των κοινωνικών συμβάσεων, έτσι όπως αυτές καθορίζονται από τα πολιτικά – ιδεολογικά συστήματα που κυριαρχούν. Έννοιες όπως ηθική, ελευθερία, ουμανισμός αλλά και άγνοια, λαϊκισμός και ρατσισμός απογυμνώνονται και αναλύονται με στόχο πάντα την απελευθέρωση της σκέψης και την απαγκίστρωσή της από θεωρίες και δόγματα που την κρατούν όμηρο μέσα στην ίδια της την υποτιθέμενη ελευθερία. Υπάρχουν όμως και φιλοσοφικές αναφορές, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στα δυο τελευταία δοκίμια, που θέτουν ερωτήματα κι επαναπροσδιορίζουν ορισμένες σταθερές που θεωρούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων ως αυταπόδεικτες αξίες.

 

Εφτά κείμενα που κηρύττουν την ελευθερία της σκέψης, την ανοχή και πολεμούν το φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και τις προκαταλήψεις ως απάνθρωπα κατασκευάσματα, που αντιπαλεύουν τα στερεότυπα, τον ατομισμό και το μισανθρωπισμό του ΚΑ΄ αιώνα.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης γεννήθηκε το 1973.

Σπούδασε Ιστορία και εργάζεται ως φιλόλογος και επιμελητής εντύπων.

Γράφει ποιήματα, πεζογραφήματα και αρθρογραφεί στο διαδίκτυο και τον Τύπο.

Άλλα πεζογραφήματά του είναι και η νύχτα ερωτεύεται, ο μονόλογος της εταίρας,

το τέρας, σκέψεις αυτόχειρος

και ΠεζοΓραφές (με σύντομα αφηγήματα).

Ο συγγραφέας διατηρεί χρονολόγιο στο facebook, τα ιστολόγια ο δείμος του πολίτη, στη χώρα των κανιβάλων (όπου δημοσιεύονται οι ολοκληρωμένες μελέτες και τα δοκίμιά του) και τις ποιητικές διαδρομές του δείμου, ενώ δοκίμια και λογοτεχνικά του έργα μπορεί να διαβάσει κάποιος στο issuu.com.

Έχει εκδώσει το πολιτικό δοκίμιο η δημαγωγία της “δημοκρατίας” και την εκτεταμένη μελέτη-πολιτικό δοκίμιο Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών

Δείτε το μυθιστόρημα του Δήμου Χλωπτσιούδη "Το άρωμα της ιέρειας" εδώ.

Επιμέλεια κειμένου

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Εγγραφείτε στο newsletter

Οδηγός ιστοσελίδας

Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος