Η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Καιρός για παιχνίδι, βόλτες, μπάνια στην θάλασσα και πολλά παγωτά! Ας μην ξεχνάμε όμως τους πολύτιμους δασκάλους μας που σε όλη αυτήν την χρονιά έδωσαν την ψυχή τους για να μας μυήσουν στον κόσμο της γνώσης, σταθήκαν στο πλάι μας, αφουγκράστηκαν τις ανησυχίες μας και έζησαν τόσες πολλές μικρές αλλά και πολύτιμες στιγμές μαζί μας.
Σας προτείνουμε τι άλλο; Βιβλία για ένα όμορφο αποχαιρετιστήριο δώρο, γεμάτα τρυφερότητα και ευαισθησία που τιμούν το καθένα με τον τρόπο του τον θαυματουργό ρόλο των δασκάλων!
1. Όχι κυρία, του Αντώνη Παπαθεοδούλου Ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και τον Αντώνη Παπαθεοδούλου είναι το Όχι Κυρία για παιδιά 5+. Μέσα από την τρυφερή και ευαίσθητη οπτική μιας δασκάλας βλέπουμε όλες τις ξεκαρδιστικές ατάκες των μικρών μαθητών.
“Ξέρετε τι λουλούδι είναι αυτό; Είναι ρόδο”. “Όχι, κυρία, ρόδο είναι το λουλούδι που έχει ρόδες…”
Αυτό και άλλα πολλά περιμένουν τους αναγνώστες για να τους κάνουν να μην σταματούν το γέλιο.
2. Η κυρία με τις καμήλες, της Μάρως Σφακιανοπούλου
Οι εκδόσεις Πατάκη και η Μάρω Σφακιανοπούλου έχουν στη συλλογή τους ένα βιβλίο που συγκλονίζει με τη γραφή και την φοβερή εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή για παιδιά 6+. Όταν αναστενάζει η μικρή Λενιώ, κάτι μαγικό συμβαίνει: αμέσως βρίσκεται σε κόσμους αλλόκοτους κι αστείους, που την προφυλάσσουν από κάθε λύπη, μεγάλη ή μικρή. Έτσι συνέβη κι εκείνη τη μέρα στο σχολείο. «Αχ!» αναστέναξε η Λενιώ κι αμέσως μεταφέρθηκε στην μπλε έρημο με τις πενήντα εφτά καμήλες. Ευτυχώς που η δασκάλα της ήταν εκεί για να την επαναφέρει και να τη βοηθήσει να σταθεί στα πόδια της. Είναι ένα βιβλίο που μιλά για τη μετανάστευση, το παιχνίδι που κάνουν οι μικροί μας φίλοι για να ξεφύγουν από τη λύπη τους και τους ανθρώπους που μας “σηκώνουν” πάλι χωρίς να τους το ζητήσουμε. Γραμμένο με αλληγορικό τρόπο, με ευαισθησία και στοργή και όλες εκείνες τις λύπες που μας βρήκαν και ήταν κοντά ένα δάσκαλος για να μας βοηθήσει.
3. Ολα για τη δασκάλα μου, της Σουζάννα Ματτιάντζελι
Οι δασκάλες ζουν για χρόνο μέσα στο μυαλό των παιδιών. Μέσα από την ευφάνταστη εικονογράφηση της Κιάρα Καρρέρ και το νοσταλγικό κείμενο της Σουζάννα Ματτιάντζελι παρουσιάζεται το σπουδαιότερο επάγγελμα όλων, αυτό της δασκάλας και του δασκάλου. Μέσα από την οπτική ενός παιδιού όταν ήταν μικρός στην αίθουσα, αλλά και την οπτική του παιδιού που μεγάλωσε. Με την απλή γραφή και το χιούμορ που διακατέχει το κείμενο σε συγκινεί και σε παρασύρει να ανατρέξεις σε όλες τις μνήμες σου. Από τις εκδόσεις Πατάκη για παιδιά 5+.
Οι δασκάλες κάποια στιγμή γίνονται δασκάλες κάποιου άλλου. Τις ξαναβλέπεις μετά από καιρό στον δρόμο, στο σινεμά, στην αγορά και μοιάζουν όπως οι άλλοι μεγάλοι. Όταν όμως συναντήσεις μία, καταλαβαίνεις. Καταλαβαίνεις πως ήταν εκείνη Η δασκάλα…
4. Μούσικατ, Ένα τέρας αλλιώτικο από τα άλλα, της Δέσποινας Μπογδάνη – Σουγιούλ
Οι εκδόσεις Μίνωας και η Δέσποινα Μπογδάνη –Σουγιούλ μάς παρουσιάζουν ένα βιβλίο αλλιώτικο, όπως αλλιώτικη φαντάζει και η δασκάλα στα μάτια του ατρόμητου Τιμολέοντα. Πολλές φορές προκαταβαλλόμαστε και βγάζουμε συμπεράσματα από φήμες που ακούμε. Όταν όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι εμείς οι ίδιοι με τους φόβους μας, βλέπουμε πως τελικά δεν ήταν τίποτα. Ένα παιδί με ζωηρή φαντασία φαντάζεται τη δασκάλα μουσικής ως ένα τέρας! Όμως είναι η πιο γλυκιά γυναίκα που γνώρισε και τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με τη μουσική. Όμορφη ιστορία για παιδιά 6+ με απλό λεξιλόγιο και όμορφες εικόνες που σε ταξιδεύουν.
5. Η τελεία, του Peter Reynolds
Μια δασκάλα που όλοι θα θέλαμε να είχαμε, ενθαρρύνει την μικρή Λία να ξεδιπλώσει το ταλέντο της στη ζωγραφική. Αυτό το υπέροχο και συγκινητικό βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 3+ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίσωπος. Τι είναι άραγε το ταλέντο; Στο παιχνίδι της δημιουργικότητας, όλα ξεκινούν από μια ασήμαντη αφορμή. Συχνά, από μια… τελεία! Άρνηση, έκπληξη κι έπειτα ένας υπέροχος κόσμος γεμάτος από το ταλέντο και τις ικανότητες της μικρής Λίας αλλά και κάθε παιδιού που ένας μεγάλος θα του δείξει πως, ναι, μπορεί να τα καταφέρει. Η Λία καταλαβαίνει πως όχι μόνο μπορεί να ζωγραφίσει τελείες αλλά μπορεί να κάνει κι έργα τέχνης με αυτές. Κι όταν το καταλαβαίνει, ενθαρρύνει κι άλλα παιδιά να κάνουν το ίδιο.
6. Ο κύριός μου, της Ζωρζ Σαρή
Ένας δάσκαλος, ένας ατίθασος μαθητής και μια δυνατή μητέρα. Θα τα καταφέρει ο Πασχάλης; Η αγάπη του δασκάλου θα τον κερδίσει; Πρόσωπα και συναισθήματα συγκρούονται. Ένας δάσκαλος που θα θέλαμε όλοι να έχουμε κι ειδικά τα παιδιά που όσο κι αν δείχνουν ότι δεν είναι ικανά να αγαπηθούν, τόσο περισσότερη αγάπη χρειάζονται. Αυτό το ξέρει ο δάσκαλος κι έτσι καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Πασχάλη αλλά και με τη μητέρα του. Απευθύνεται σε παιδιά 11+ και σίγουρα θα συγκινηθούν από τον ευαίσθητο «ατίθασο» Πασχάλη και την σιγουριά του δασκάλου του πως το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη. Εκδόσεις Πατάκη.
7. Τικ τακ, ρολόγια ώρα για μάθημα, του Αντώνη Παπαθεοδούλου
Τα ρολόγια είναι πολύ άταχτα! Ξέρουν μόνο τρεις ώρες. Ώρα για παιχνίδι, ώρα για φαΐ κι ώρα για ξάπλες. Τι τους μαθαίνει ο δάσκαλός τους; Και πώς τα καταφέρνει με τις ζαβολιές τους; Ένα υπέροχο χιουμοριστικό βιβλίο για δασκάλους και τους μαθητές – ρολόγια που δε διαφέρουν και πολύ από εμάς. Μα όλοι ξέρουν πως, τελικά, η καλύτερη ώρα είναι αυτή που περνάμε όλοι μαζί! Απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.
8. Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα, της Yamanda Kobi Ένα υπέροχο κι αλληγορικό βιβλίο που σίγουρα θα συγκινήσει κάθε δάσκαλο. Πώς γεννιούνται οι ιδέες; Οι σπουδαίες, οι θαυμάσιες, οι έξυπνες, οι καλές, ακόμα και οι ανόητες ιδέες; Και τι μπορεί να κάνει κάποιος με μια ιδέα, ειδικά όταν αυτή διαφέρει; Να προσποιηθεί ότι δεν είναι δική του; Να την κρύψει ή να την αποφύγει; Αυτή είναι η ιστορία μιας ιδέας κι ενός παιδιού που της δίνει ζωή. Καθώς η αυτοπεποίθηση του παιδιού μεγαλώνει, μεγαλώνει κι η ιδέα. Κι έτσι, μια μέρα, κάτι καταπληκτικό συμβαίνει! Ένα βιβλίο που θα εμπνεύσει τους δασκάλους να αγκαλιάσουν τις ιδέες των μαθητών τους, να τους δώσουν χώρο να αναπτυχθούν και μετά… να παρακολουθήσουν τι θα συμβεί. Απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
0 Σχόλια