
γράφει ο Κατερίνα Σιδέρη
Αγαπημένοι μου φίλοι,
Ένα όμορφο παιδικό βιβλίο έφτασε στα χέρια μου και δεν μπορούσα να μην το μοιραστώ μαζί σας.
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε με τα χέρια σας;
Αν όχι, η συγγραφέας του βιβλίου Κατερίνα Καρόγιαννη σας έχει απαντήσεις. Αν τώρα ρωτάτε εμένα προσωπικά, θα σας έλεγα πως με τα χέρια μας μπορούμε να κάνουμε πολλά και ακόμη περισσότερα και πράγματα τα οποία δεν βάζει ο νους σας!
Για ελάτε στην παρέα μας, καθίστε αναπαυτικά, φορέστε τις ζώνες σας γιατί το ταξίδι μας στις σελίδες του βιβλίου, ξεκινάει!
Πολλοί νομίζουν ότι με τα χέρια μπορούμε μόνο να πιάσουμε αντικείμενα, μα κάνουν ένα τεράστιο λάθος!
Με τα χέρια μας μπορούμε να κρυφτούμε!
Μπορούμε να εξερευνήσουμε το σώμα μας και όχι μόνο!
Με τα χέρια μας μπορούμε να ζωγραφίσουμε!
Μπορούμε να χαρούμε παίζοντας με τα αγαπημένα μας παιχνίδια!
Με τα χέρια μας μπορούμε να πετάξουμε ψηλά!
Μπορούμε να σκαρφαλώσουμε, προσεκτικά πάντα!
Με τα χέρια μας μπορούμε να ταξιδέψουμε στη μπανιέρα ή στη θάλασσα με τον ανάλογο εξοπλισμό!
Μπορούμε να γίνουμε μουσικοί και ηθοποιοί, παίζοντας μουσικά όργανα ή ρόλους!
Με τα χέρια μας μπορούμε να αγκαλιάσουμε!
Μπορούμε να γράψουμε μια ιστορία!
Με τα χέρια μας μπορούμε να παρηγορήσουμε!
Μπορούμε να προσφέρουμε!
Με τα χέρια μας μπορούμε να δημιουργήσουμε!
Μπορούμε να αγωνιστούμε και να αθληθούμε!
Κάποιοι μπορούν με τα χέρια τους ακόμα και να διαβάσουν, να ψηλαφήσουν ή ακόμα και να δουν όλα όσα τα μάτια τους κρύβουν! Επίσης με τα χέρια κάποιοι μπορούν και περπατούν, εκεί που τα πόδια δεν έχουν τη δύναμη, ενώ κάποιοι άλλοι με τα χέρια τους μιλούν!
Με τα χέρια μας μπορούμε να σταματήσουμε κάποιον!
Μπορούμε να ενθαρρύνουμε αλλά και να επιβραβεύσουμε μια προσπάθεια!
Δεν φαντάζεστε πόσα πολλά μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας! Αρκεί να σκεφτούμε ή να αρχίσουμε να παρατηρούμε!
Με τα χέρια μας μπορούμε να χαϊδεύουμε!
Μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια σε κάποιον που την έχει ανάγκη!
Με τα χέρια μας μπορούμε να δηλώσουμε την παρουσία μας σε εκείνους που μας έχουν ανάγκη!
Μα το μεγαλύτερο προτέρημα των χεριών μας είναι ότι μπορούν να πουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στον άλλον, σ’ αγαπώ!
Αλήθεια, δεν είχα σκεφτεί πόσα πολλά έχουν επιφορτιστεί να κάνουν τα χέρια μας. Όταν πήρα το βιβλίο στα δικά μου χέρια, σκέφτηκα κάποιες λειτουργίες τους, μα διαβάζοντας τα κείμενά του, συνεχώς εκπλησσόμουν ευχάριστα από τις πολλές ιδιότητες των χεριών μας. Μοιράστηκα το βιβλίο αμέσως με μικρούς φίλους μου σαν κι εσάς και πραγματικά ξεκαρδίστηκα με κάποιες από τις απαντήσεις τους.
- Εγώ μπορώ να ξύσω το κεφάλι μου με τα χέρια μου!
- Εγώ μπορώ να φάω κεράσια!
- Εγώ μπορώ να κάνω κούνια!
- Εγώ μπορώ να ανοίξω το ψυγείο και να πάρω λιχουδιές!
- Εγώ μπορώ να ανέβω μόνη μου στην καρέκλα!
- Εγώ μπορώ να σηκώσω το παντελόνι μου μετά την τουαλέτα!
- Εγώ μπορώ να μείνω καθαρή πλένοντας το σώμα μου!
- Εγώ μπορώ να αποκτήσω γνώσεις παίρνοντας βιβλία από τη βιβλιοθήκη μου, χωρίς τη βοήθεια της μαμάς!
- Εγώ μπορώ και απολαμβάνω το παγωτό μου!
- Εγώ μπορώ να πιάνω τη γάτα μας από την ουρά την ώρα που κοιμάται!
- Εγώ κρατάω αγκαλιά το αρκουδάκι μου και κοιμάμαι μαζί του!
Αν και εσείς μπορείτε να κάνετε πράγματα με τα χέρια σας, που σίγουρα μπορείτε, ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε όλα όσα κάνετε, σκεφτείτε και ανακαλύψτε τις ιδιότητές τους και να είστε σίγουροι ότι θα εκπλαγείτε!
Απόλαυσα το βιβλίο, γιατί πέρα από τα πασίγνωστα που μπορώ να κάνω με τα χέρια μου, λάτρεψα εκείνα τα οποία συνδέονται με συναισθήματα, συνδέονται με ανιδιοτελείς πράξεις, συνδέονται με προσφορά! Αυτές οι ιδιότητες των χεριών είναι που τα κάνουν μοναδικά και ανεκτίμητης αξίας!
Κλείνοντας να πω πως η αγαπημένη μου ιδιότητα των χεριών, είναι η αγκαλιά. Αγκαλιάζω τους αγαπημένους μου χωρίς λόγο και αιτία και χαίρομαι για τα χαμόγελα που συνοδεύουν την πράξη μου! Βρείτε και εσείς τι αγαπάτε να κάνετε με τα χέρια σας, ανακαλύψτε νέες ιδιότητες και αξιοποιήστε τες όσο καλύτερα μπορείτε!
Παραλίγο να ξεχάσω να αναφερθώ στην πλούσια και αισθαντική εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη! Πιστέψτε με, θα σας καταπλήξει!
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις με τα χέρια σου; Είναι στ’ αλήθεια άπειρα! Μπορείς να γράψεις αλλά και να διαβάσεις, μπορείς να παίξεις αλλά και να ταξιδέψεις, μπορείς να φροντίσεις μα και τ’ αστέρια να μετρήσεις! Ένα βιβλίο-παράθυρο στη ζωή, που μας θυμίζει πως, κατά βάθος, όλα είναι στο χέρι μας.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου:
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται ως διορθώτρια/επιμελήτρια βιβλίων, κυρίως παιδικών. Ασχολείται, επίσης, με τη συγγραφή.
Από τις εκδόσεις Susaeta κυκλοφορούν τα βιβλία της: Όλα μισά, Οι 12 θεοί του Ολύμπου… και ακόμη ένας!, Οι 12 άθλοι του Ηρακλή, Θησέας, ο ήρωας της Αθήνας, Οι περιπέτειες του Οδυσσέα, Τρωικός Πόλεμος, 1821 – Η Επανάσταση και οι Ήρωες και Ο Αϊ-Βασίλης τα έκανε θάλασσα!
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις SUSAETA.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.






0 Σχόλια