H Μαρί Κυριακού συνομιλεί με την Αργυρώ Μουντάκη

6.01.2015

 

 

Η συγγραφέας Μαρί Κυριακού μας δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη με αφορμή το βιβλίο της «Τα Χριστούγεννα του Μάικ» με τον αγαπημένο ήρωα των παιδιών και μας εξηγεί πώς τον εμπνεύστηκε, γιατί τον βάφτισε Μάικ αλλά και ποια είναι τα προτερήματα και οι αδυναμίες του.

 

Κυρία Κυριακού πώς εμπνευστήκατε τον Μάικ τον Φασολάκη;

_ Τελείως αυθόρμητα και τυχαία. Σκέφτηκα τι ωραία θα ήταν να δημιουργήσω ένα μικρό, τρυφερό, σκανδαλιάρικο και αθώο Φασολάκι. Η επιθυμία μου ήταν να προσφέρω ένα όμορφο παραμύθι, έναν παραμυθένιο κόσμο στα παιδιά. Παιδιά που γνώρισα μέσα από την εκπομπή ΜΕ ΑΓΑΠΗ και που είχαν ανάγκη το όνειρο και την ελπίδα. Το όνομα του προέκυψε από τον μπαμπά μου καθώς και το χρώμα των ματιών του που είναι γαλάζιο. Δεν περίμενα, είναι αλήθεια, την τόσο μεγάλη αποδοχή και την τόση αγάπη που έχουν τα παιδιά στον ήρωα μου. Και αυτό με γέμισε και με γεμίζει πολύ μεγάλη χαρά.

 

Η συγγραφή ήταν ένα όνειρό σας ή προέκυψε με τον Μάικ;

_ Όχι δεν ήταν όνειρό μου η συγγραφή και μάλιστα δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσε να εκδοθεί. Με την προτροπή της οικογένειάς μου, των συνεργατών μου και των φίλων μου, που το διάβασαν και τους άρεσε πολύ, εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο. Η επιτυχία και ο ενθουσιασμός των μικρών μου φίλων με οδήγησε στη συγγραφή των επόμενων περιπετειών του Μάικ, το θεατρικό έργο και όλα όσα έχουν δημιουργηθεί με το αγαπημένο μου φασολάκι. Προϊόντα όπως όλα τα σχολικά είδη και παιχνίδια.

 

Γιατί επιλέξατε να είναι Φασολάκης και όχι κάτι άλλο;

_ Όπως σας προανέφερα ήταν μια έμπνευση της στιγμής. Φασολάκι μου ήρθε στη σκέψη, μου φάνηκε πολύ αστείο και πάνω σ αυτό στηρίχθηκα.

 

''Το διαφορετικό δεν είναι άσχημο ή παράξενο''

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο προτέρημα και συνάμα ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα του μικρού Μάικ στον χαρακτήρα του;

_ Στον Μάικ έδωσα τα χαρακτηριστικά που έχει ένα μικρό παιδί. Αυτό είναι ένα από τα βασικά του προτερήματα ότι είναι μικρούλης. Προτέρημά του είναι ότι μετατρέπει τις αδυναμίες του σε δύναμη. Είναι μικρόσωμος αλλά χρησιμοποιεί το μυαλό του για να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Χρησιμοποιεί το χιούμορ του για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους. Τώρα ελαττώματα δεν μπορώ να του βρω ως «παιδί» μου που είναι, παρά μόνον ότι δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και τον αψηφά.

 

Σχεδιάζετε καινούριες περιπέτειες για τον Μάικ;

_ Πολλές!!! Μέσα στο 2015 θα κυκλοφορήσουν νέα βιβλία και για ακόμη πιο μικρούς μου φίλους. Για να είναι η πρώτη τους μάθηση διασκεδαστική και εύκολη.

Μου δίνετε επίσης την αφορμή να σας πω πόσο με συγκινεί η αποδοχή των βιβλίων μου. Ήδη έχουν εκδοθεί 7 βιβλία με πρόσφατα την Αλφαβήτα και τους Αριθμούς, ενώ τα περισσότερα έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Σέρβικα και Κινέζικα. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι ένας ήρωας από την Ελλάδα κυκλοφορεί στο εξωτερικό.

 

Τον Τούλη τον Ελατούλη τι σας παρακίνησε να τον δημιουργήσετε; Είναι ένας χαρακτήρας που αφορά στην διαφορετικότητα ….

_ Αναφέρεστε στο βιβλίο τα «Χριστούγεννα του Μάικ». Ο Τούλης ο Ελατούλης όπως είπατε και εσείς είναι διαφορετικός. Όπως διαφορετικά είναι χιλιάδες παιδιά. Ήθελα να μεταδώσω λοιπόν στα παιδιά, ότι το διαφορετικό δεν είναι άσχημο ή παράξενο. Και στο διαφορετικό μπορείς να ανακαλύψεις την ομορφιά που κρύβει, αρκεί να το ψάξεις και να μην μείνεις στην «εικόνα».

 

Τι σας λένε τα παιδιά-αναγνώστες σας;

_ Με θεωρούν την μαμά του Μάικ! Και ως μαμά του δέχομαι παραγγελίες!!! Υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν τρώνε πια φασολάκια, γιατί δεν θέλουν να φάνε τον Μάικ! Προσπαθώ να τα πείσω ότι δεν θα τον φάνε… Ακόμη συνεχώς μου ζητούν να γράψω και άλλες περιπέτειες με τον ήρωά τους.

 

Θα θέλατε να γράψετε για ενήλικες;

_ Με ευχαριστεί τόσο πολύ να γράφω για τα παιδιά -ενα δύσκολο και απαιτητικό κοινό- που δεν έχω σκεφτεί κάτι άλλο. Η προσοχή μου και το ενδιαφέρον μου είναι εκεί προς το παρόν. Να γράφω βιβλία που να σέβονται και να διασκεδάζουν τα παιδιά

 

Η φιλανθρωπία είναι δραστηριότητα που υπηρετείτε με συνέπεια. Πώς βλέπετε την κατάσταση στο θέμα αυτό στην Ελλάδα;

_ Όταν ξεκινήσαμε την εκπομπή «ΜΕ ΑΓΑΠΗ» πριν από 8 χρόνια, είχαμε εστιάσει στην προσπάθεια να βγάλουμε από την αφάνεια και τον αποκλεισμό Ιδρύματα και Εθελοντικές προσπάθειες που γίνονταν για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Η οικονομική κρίση που βίωσε και συνεχίσει να βιώνει η χώρα μας έχει αλλάξει δραματικά αυτόν τον κοινωνικό χάρτη. Αλλάξαμε και εμείς τις προτεραιότητές μας. Αυξήσαμε τις δράσεις μας, αλλάξαμε τον προσανατολισμό μας. Στηρίζουμε υλικά και οικονομικά όχι μόνον παιδιά αλλά απόρους και ανέργους. Με τη δημιουργία της ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ έχουμε ενισχύσει οικονομικά 50 Ιδρύματα και Οργανισμούς, κάνουμε αποστολές ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης, παρέχουμε υποτροφίες σε άπορα παιδιά και πολλές ακόμη δράσεις. Αυτήν την περίοδο έχω σχεδιάσει παιδικές και γυναικείες μπλούζες με το σύνθημα «Keep giving and get love», δηλαδή συνεχίστε να προσφέρετε και κερδίστε αγάπη. Tα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα δοθούν στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο που συντηρεί παιδιά από 2,5 έως 5,5 χρόνων. Και οι αναγνώστες σας μπορούν να μας στηρίξουν εάν θέλουν. Μπορούν να προμηθευτούν τις μπλούζες online στo serendipityshops.gr

 

Στην παιδική σας ηλικία ποια βιβλία σας καθόρισαν;

_ Δεν μπορώ να σας πω ότι με καθόρισαν κάποια βιβλία. Με καθόρισε η ανατροφή των γονιών μου. Με επηρέασαν, ναι! Νομίζω ότι σε πολύ μικρές ηλικίες, τα βιβλία η τα παραμύθια περισσότερο σου δημιουργούν ωραίες εικόνες και λιγότερο σε καθορίζουν. Μπορούν ωστόσο να σου περάσουν σωστά μηνύματα που σίγουρα μεγαλώνοντας θα τα έχεις στο υποσυνείδητό σου.

 

Ποιοι είναι οι 5 πιο αγαπημένοι σας συγγραφείς;

_ Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Έχω πολλούς που αγαπώ και εκτιμώ την γραφή τους. Και Έλληνες και ξένους. Αν αναφέρω ονόματα θα αδικήσω κάποιους άλλους. Αυτό που θέλω είναι να προτρέψω τους γονείς να διαβάζουν στα παιδιά τους.

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

_

Αργυρώ Μουντάκη

Ακολουθήστε μας

Σούλα Τσιάτσιου: “Η πολιτική συνείδηση με την έννοια της ευτυχισμένης κοινωνίας πρέπει να διαμορφώνεται από πολύ νωρίς”

Σούλα Τσιάτσιου: “Η πολιτική συνείδηση με την έννοια της ευτυχισμένης κοινωνίας πρέπει να διαμορφώνεται από πολύ νωρίς”

Η Σούλα Τσιάτσιου συνομιλεί με την Ευαγγελία Τζιάκα   Τι συμβολίζει για εσάς η κοιλάδα των πεταλούδων και την επιλέξατε ως χώρο δράσης του παραμυθιού; Πρόκειται για οποιονδήποτε χώρο μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπους,  προσφέροντάς τους θετικότητα, γαλήνη, χαρά,...

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

  Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω» Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Υπάρχουν πολλών ειδών ταξίδια και πολλών ειδών ταξιδιώτες. Ανήκω σ’ αυτούς που φτάνουν σ’ ένα τόπο με τη διάθεση μιας βαθύτερης γνώσης. Για τούτο, τα περισσότερα ταξίδια...

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Το 1951 ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ γράφει τη βιβλιάρα Catcher in the Rye, ήρωας ένας Χόλντεν Κώλφηλντ, μούρλα το αγόρι. Το διαβάζω δεκατεσσάρων χρονών στην Παλιοξάνθη του 1978, τρώω τρελή φλίπα με τη Σίκαλη, λέω, αυτό είναι, πρέπει να την κάνω για Νέα Υόρκη, να τον βρω τον μπαρμπα-Σάλιντζερ, να του ζητήσω συμβουλές, να μην καταντήσω κάλπης ψευτένιος ή του γιατρού, τέτοιο άγχος είχα για το μέλλον μου.

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

  Η αγαπημένη των Θεών Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Οφείλω να ομολογήσω ότι κουράστηκα να διαβάζω «γκρίζα» μυθιστορήματα, με πρωταγωνιστές που πάσχουν από κατάθλιψη, κυριευμένους από την απόγνωση, προδομένους από τον ίδιο τους τον εαυτό, λες...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

  Η αγαπημένη των Θεών Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Οφείλω να ομολογήσω ότι κουράστηκα να διαβάζω «γκρίζα» μυθιστορήματα, με πρωταγωνιστές που πάσχουν από κατάθλιψη, κυριευμένους από την απόγνωση, προδομένους από τον ίδιο τους τον εαυτό, λες...

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Η Αλκυόνη Παπαδάκη έρχεται για άλλη μια φορά να μας εκπλήξει με το νέο της μυθιστόρημα “Στην άκρη του βράχου”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Άνθρωποι με ανοιχτές πληγές, αθώοι και καλοσυνάτοι, δέχονται τα πολλαπλά χτυπήματα της μοίρας. Φτάνουν...

Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη συνομιλεί με τον Σωκράτη Τσελεγκαρίδη

Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη συνομιλεί με τον Σωκράτη Τσελεγκαρίδη

Ποια είναι η σχέση σου με την Λέσβο και πώς πήρες την απόφαση να χρησιμοποιήσεις σε γραπτό λόγο το προφορικό ιδίωμα του νησιού; Η οικογένεια μου μετακόμισε στα Βατερά Λέσβου όταν ήμουν δέκα χρονών. Ο πατέρας μου έχει καταγωγή από την Μυτιλήνη και καθώς οι γονείς μου...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου