τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

H μυστική συνταγή της Έλλης, της Μαρίας Παπαγιάννη

H μυστική συνταγή της Έλλης, της Μαρίας Παπαγιάννη

Μιας κι η Μαρία Παπαγιάννη είναι φέτος υποψήφια για το Hans Christian Andersen Award, ας θυμηθούμε ένα από τα πολλά υπέροχα βιβλία της. Σήμερα, θα μιλήσουμε για το βιβλίο «Η μυστική συνταγή της Έλλης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη κι απευθύνεται σε παιδιά 5+

Η Έλλη, λοιπόν, τρελαίνεται να φτιάχνει γλυκά με την γιαγιά της! Φτιάχνουν τόσα πολλά που πάντα αναρωτιέται ποιοι τα τρώνε όλα αυτά. Φαντάζεται όλες τις φίλες της γιαγιάς να έρχονται στο σπίτι και να τα τρώνε, όμως δεν τις έχει δει ποτέ από κοντά. Έτσι, μια μέρα, η γιαγιά τής ετοιμάζει μια έκπληξη. Θα πάνε επίσκεψη στους φίλους της! Άραγε, θα φτάσουν για όλους τα ψωμάκια που έφτιαξαν;

Είναι μια πολύ γλυκιά ιστορία, για την σχέση γιαγιάς κι εγγονής αλλά και για την έννοια του «μοιράζομαι». Μια καθημερινή ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε σπίτι και που μοσχοβολάει φρεσκοψημένα ψωμάκια. Η Έλλη είναι ένα τόσο αληθοφανές παιδί που σε συνδυασμό με την εικονογράφηση του Θανάση Δήμου, πολλά παιδιά θα ταυτιστούν μαζί της. Σημαντική είναι κι η αναφορά στους οίκους ευγηρίας και πόσο σημαντικό είναι να μην αισθάνονται μόνοι τους αυτοί οι άνθρωποι.

Στο τέλος, το βιβλίο έχει ουσιαστικές δραστηριότητες κατανόησης κειμένου αλλά και δημιουργικής γραφής και σκέψης για τα παιδιά! Υπάρχει μάλιστα και η μαγική συνταγή για τα ψωμάκια, γραμμένη σε κώδικα ώστε τα παιδιά να την αποκωδικοποιήσουν και να την φτιάξουν!

Δραστηριότητες για το σπίτι

Φτιάχνουμε την μυστική συνταγή μαζί με την γιαγιά ή τον παππού μας

Μοιράζουμε τα ψωμάκια σε συσσίτια ή άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που έχουν ανάγκη. Μπορούμε να μοιράσουμε και παιχνίδια ή ρούχα που δεν χρειαζόμαστε πια.

Φτιάχνουμε μια κάρτα για την γιαγιά ή και τον παππού και τους τη δίνουμε μαζί με ένα φιλάκι!

 

Δραστηριότητες για την τάξη

Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, συζητάμε για το τι κάνουμε εμείς μαζί με την γιαγιά και τον παππού μας

Μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες για τους οίκους ευγηρίας κι όσους ζουν εκεί. Αποφασίζουμε να πάμε επίσκεψη σε έναν.

Φτιάχνουμε τα ψωμάκια με την μυστική συνταγή για να τους πάμε δώρο, κάνουμε μια μεγάλη ομαδική ζωγραφιά για να τους δείξουμε πόσο τους αγαπάμε και μαθαίνουμε ένα τραγούδι για να τους πούμε.

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Επιμέλεια κειμένου

Μάχη Τζουγανάκη

Δηλώνω τυπικά αρχισυντάκτρια της σελίδας. Άτυπα όμως και πιο γνήσια, δηλώνω μέλος μιας όμορφης ομάδας πολύ δεμένης που οι «τίτλοι» του καθενός είναι περιττοί. Δηλώνω επίσης συγγραφέας, ποιήτρια, ερασιτέχνης φωτογράφος, μουσικόφιλή, βιβλιόφιλη, θεατρόφιλη, σινεφίλ και ερωτευμένη με οτιδήποτε ξυπνά τη δημιουργικότητά μου. Τελικά όμως έμαθα… πως το να δηλώνει κανείς τι είναι και τι δεν είναι, είναι ένα μεγάλο παραμύθι, όχι από εκείνα που μου αρέσει να διαβάζω, αλλά από εκείνα που σου θέτουν όρια και σε στριμώχνουν σε καλούπια. Μα εγώ τις λέξεις «όρια» και «καλούπια» τις έχω αφαιρέσει από το λεξικό της ψυχής μου...

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Εκπαιδευτικά βιβλία

Ημερολόγιο 2020

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος