–
γράφει ο Γιάννης Δρούγος
–
Χωρισμένο σε τρία μέρη -όσα και τα βασικά πρόσωπα- το έξοχο μυθιστόρημα της Alice Zeniter, εξιστορεί την ιστορία μιας οικογένειας και την πορεία της μέσα στο χρόνο, στην Ιστορία και στα πέπλα της. Το παρελθόν συναντά το παρόν σε μια διαδρομή φορτωμένη σιωπή και ενοχές.
Ο Αλί, βιώνοντας τον πόλεμο μεταξύ Αλγερίας και Γαλλίας, συνεργάζεται με τους Γάλλους, άρα θεωρείται προδότης για τους Αλγερινούς και μαζί με τη σύζυγό του, Γιεμά και τα παιδιά του, διωγμένος, καλοκαίρι του 1962, “μεταναστεύουν” στη Γαλλία και ζουν σε ένα γκέτο.
Ο Χαμίντ, ένα εκ των τέκνων του Αλί, μεγαλώνει και διαμορφώνει χαρακτήρα εκεί, στο Λοζί ντ’ Ανν: “μια ζωή ευχάριστη την άνοιξη και στις αρχές του φθινοπώρου, ένα καμίνι το καλοκαίρι, ένα ατελείωτο τρέμουλο το χειμώνα”. Μεγαλώνει, με μια ντροπή για την μητρική του γλώσσα και την πατρίδα των παιδικών του χρόνων. Κολυμπά σε μια ταραγμένη θάλασσα εφηβείας. Κατόπιν, οι συναναστροφές του, η κοινωνικοπολιτική κατάσταση και οι εξεγέρσεις στο Παρίσι, γίνονται ποτάμι οργής φουσκωμένο μέσα του. Μια οργή σιωπηλή! Απεχθάνεται τον μικρόκοσμο και το παρελθόν των γονιών του, απεχθάνεται την Αλγερία που δεν υπάρχει εντός του και δεν υπήρξε ποτέ, γιατί “μια χώρα που σ’ έδιωξε, δεν είναι η χώρα σου”. Σιωπηλός στον έρωτα και, αργότερα, στον γάμο του με την Κλαρίς, σιωπηλός προς τα παιδιά του.
Η Ναϊμά, κόρη του Χαμίντ, δεν έχει την παραμικρή ιδέα για την οικογενειακή της ιστορία. Μεγαλωμένη στο Παρίσι, σε μια άλλη γενιά, αγνοεί λεπτομέρειες για το παρελθόν και τις κρυμμένες στάχτες. Καμιά χώρα και καμιά ιστορία δεν αναδύονται από τα καμένα! Ώσπου αποφασίζει να κάνει τη δική της έρευνα, να ταξιδέψει στην πατρίδα Αλγερία, να νιώσει σώμα και ψυχή να δονούνται και τελικά, να ανακαλύψει το δρόμο προς την ελευθερία, έτοιμη να πετάξει με τα δικά της φτερά κι όχι πια με τις ανάσες που προσφέρουν ενίοτε οι ρίζες…
Έτοιμη να μάθει και να διαχειριστεί την Τέχνη της Απώλειας.
Άλλωστε, “τόσα πολλά πράγματα μοιάζουν αποφασισμένα να χαθούν, που η απώλειά τους καταστροφή δεν είναι”.
Θαυμάσια η μετάφραση της Έφης Κορομηλά σ’ αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα- μάθημα Ζωής και Ιστορίας.
0 Σχόλια