Ένα βιβλίο που μπαίνει εύκολα σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας είναι το Human net της Κατερίνας Ζωγράφου για παιδιά 10+ σε εικονογράφηση του Γιώργου Δημητρίου.
Ανήκει στον εκδοτικό οίκο «Μεταίχμιο»
και στη σειρά «Ιστορίες που ζεις δυνατά».
Πολλά βιβλία μιλούν για τον σχολικό εκφοβισμό από τη μεριά του θύματος ή τη μεριά του θύτη πιο σπάνια. Πώς μοιάζει όμως η ιστορία ειπωμένη από τη μεριά ενός παρατηρητή; Ο Πέτρος, ένας μαθητής, αντιμετωπίζει μέσα στην τάξη του το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται Αντρέας. Ο Αντρέας θέλει να κάνει τη ζωή των συμμαθητών του ανυπόφορη, πειράζοντάς τους και επιβάλλοντάς τους τη γνώμη του. Κανείς δε μιλάει. Ο Πέτρος αναρωτιέται αν οι συμμαθητές του έχουν παρατηρήσει τη συμπεριφορά του, γιατί όλοι μένουν σιωπηλοί και δέχονται τα πειράγματά του. Όταν, όμως, ένας νέος συμμαθητής, ο Λεωνίδας, έρχεται στην τάξη και κάθεται δίπλα στον Πέτρο, η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει. Ο Πέτρος βλέπει την απαίσια συμπεριφορά του Αντρέα προς αυτόν. Τον λυπάται και θέλει να τον βοηθήσει να σηκώνει το ανάστημά του. Όμως, είναι κι εκείνος δειλός, σαν όλη την τάξη, και φοβάται μην γίνει στόχος αν αντιδράσει.
Πώς θα βοηθήσει τον Πέτρο ένα παιχνίδι στο τάμπλετ, το «Human net» να βρει λύση στο πρόβλημα;
Πώς θα δημιουργηθεί ένας ανθρώπινος ιστός απέναντι στον Αντρέα;
Όλα αυτά και άλλα πολλά πραγματεύεται αυτό το βιβλίο, που σε κάνει να μην το αφήνεις από τα χέρια.
Θέλεις να λυθεί η κατάσταση, να μην υποφέρουν οι μαθητές από την τυραννία του Αντρέα.
Ένα εξίσου ξεχωριστό σημείο του βιβλίου είναι η στιγμή που η συμπεριφορά του Αντρέα δικαιολογείται…
Εύκολα μπορεί ένα παιδί να ταυτιστεί, καθώς περιγράφονται όλες οι πλευρές του σχολικού εκφοβισμού: θύμα, θύτης, παρατηρητής – λεκτική και σωματική βία. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο παραλληλισμός του παιχνιδιού σε ένα τάμπλετ με την πραγματική ζωή. Είναι καταπληκτικό το μήνυμα που περνάει η ιστορία στα παιδιά περί ομαδικότητας και δύναμης της πολυμορφίας της ομάδα.
Δραστηριότητες
- Πριν την ανάγνωση του βιβλίου τοποθετούμε εικόνες με θέμα το bulling στην τάξη. Τις εικόνες τις έχουμε κόψει στη μέση. κάθε μαθητής παίρνει ένα κομμάτι και τους παροτρύνουμε να βρουν το ταίρι τους. Τους δίνουμε ένα λεπτό να συζητήσουν μεταξύ τους τι συναισθήματα τους προκαλεί. Ύστερα θα πρέπει να σηκωθούν και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Όλα τα συναισθήματα σημειώνονται στον πίνακα.
- Μετά την ανάγνωση μπορούμε να παίξουμε ρόλους. Θα βάλουμε τα παιδιά σε ομάδες. Ένας θα παραστήσει τον Αντρέα, άλλος τον Λεωνίδα, τον Πέτρο και τους συμμαθητές. Οι ρόλοι θα εναλλαχθούν ώστε όλοι να έχουν περάσει από τις θέσεις του θύματος, θύτη και παρατηρητή.
- Καλούμε τους μαθητές να κάνουν συνέντευξη. Ένας μαθητής παριστάνει τον Αντρέα, άλλος τον Λεωνίδα και τον Πέτρο. Οι μαθητές κάνουν ερωτήσεις και εκείνοι απαντούν μέσα από τον ρόλο τους. «Γιατί πειράζεις τους συμμαθητές σου;», «Πώς νιώθεις όταν οι άλλοι φοβούνται;» κ.ά.
- Κάνουμε ένα κύκλο όλοι οι μαθητές. Έχουμε ένα κουβάρι από μαλλί για πλέξιμο. Ο ένας το πετάει στον άλλον αφού έχει κρατήσει πρώτα ένα κομμάτι. Κάθε φορά που κάποιος πιάνει το μαλλί πρέπει να λέει τη γνώμη του για τον σχολικό εκφοβισμό. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένας ιστός. «Τι θα γίνει αν έστω και ένα μαθητής αφήσει το μαλλί; Θα σπάσει ο ιστός». Μπορούμε να μιλήσουμε με αφορμή αυτό για την δύναμη της ομάδας και πως όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τα πάντα.
- Τέλος, μπορούμε να χωρίζουμε τους μαθητές σε 3 ομάδες. Ώρα για δημιουργική γραφή! Μια ομάδα γράφει μια ιστορία από την πλευρά του θύτη, μια άλλη από την πλευρά του θύματος και τέλος του παρατηρητή.
Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.
0 Σχόλια