To όνειρο της Μανταλένας της Ιωάννας Μπαμπέτα

2.06.2018

Η Ιωάννα Μπαμπέτα μάς έχει συνηθίσει σε βιβλία τρυφερά, καλογραμμένα και με όσο χιούμορ χρειάζεται, και τα παιδιά τα λατρεύουν. Έτσι, δεν γινόταν και το νέο της βιβλίο να αποτελέσει εξαίρεση. «Το όνειρο της Μανταλένας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κι απευθύνεται σε παιδιά 6-7+.

Η γαιδουρίτσα μας, η Μανταλένα, ζει στην αυλή του Καπετάν Νικόλα, κι όλο κοιτάει τη θάλασσα κι ονειρεύεται. Ονειρεύεται πως κάποια στιγμή θα γίνει καπετάνισσα και θα ταξιδέψει μακριά με το καράβι της. Έτσι, όταν ακούει  τον καπετάν Νικόλα να λέει στον εγγονό του πως αν κάνει μια ευχή όταν ένα αστέρι πέφτει, τότε αυτή θα πραγματοποιηθεί, περιμένει κι αυτή και κάνει μια ευχή όταν κάτι πέφτει στο κεφάλι της. Είναι όμως αστέρι αυτό το κάτι; Η ευχή της να ταξιδέψει, θα πραγματοποιηθεί; Πώς θα βοηθήσουν σε αυτό τα υπόλοιπα ζώα της αυλής και τα παιδιά;

Είναι μια ιστορία τρυφερή και νοσταλγική για όσους μεγάλωσαν σε χωριό. Φαίνεται ότι η συγγραφέας ξέρει να μιλάει στις καρδιές των παιδιών, με τρυφερότητα, χιούμορ κι όση αγωνία χρειάζεται. Η ιστορία αυτή «μαθαίνει» σε μεγάλους και μικρούς κάτι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ όμορφο να έχουμε όνειρα και να θέλουμε να τα πραγματοποιήσουμε. Όμως, στην πορεία, ίσως το όνειρο αλλάξει λίγο, ίσως καταλάβουμε ότι κάτι άλλο μας κάνει ευτυχισμένους. Δεν είναι κακό! Το όνειρο προσαρμόζεται ενώ εμείς αλλάζουμε κι η Μανταλένα μας το κατάλαβε αυτό καλά.

Στο τέλος, το βιβλίο περιέχει και δημιουργικές δραστηριότητες για να απασχοληθούν τα παιδιά.

Η εικονογράφηση της Χρύσα Σπυρίδωνος, ταξιδιάρικη και πολύχρωμη, μας πηγαίνει μέχρι την ακροθαλασσιά κι είναι λες και μπορούμε να μυρίσουμε την αλμύρα της θάλασσας…

Δραστηριότητες για το σπίτι

Φτιάχνουμε χάρτινα καραβάκια και βάζουμε μέσα τα πλαστικά ζωάκια μας για να ταξιδέψουν. Πού θα πάνε ; Θα ταξιδέψουν στην θάλασσα ή στην στεριά όπως η Μανταλένα; Αν ταξιδέψουν στην στεριά, ποιος θα τα τραβάει; Βάζουμε στο παιχνίδι και τις κούκλες μας ή φτιάχνουμε εμείς ανθρωπάκια με χαρτόνι!

Ως συνέχεια της προηγούμενης δραστηριότητας, φτιάχνουμε την δικιά μας άμμο με αλεύρι (οδηγίες εδώ) και βάζουμε εκεί να ταξιδέψει το χάρτινο καραβάκι με την Μανταλένα και τα υπόλοιπα ζώα, όπως στην ιστορία μας!

Δραστηριότητες για το σχολείο

Μετά το διάβασμα του βιβλίου, συζητάμε για τα δικά μας όνειρα. Πώς θα μπορούσε να αλλάξει λίγο αυτό το όνειρο αλλά να είμαστε ευχαριστημένοι; Ζωγραφίζουμε σε ένα χαρτί χωρισμένο στη μέση το όνειρό μας και δίπλα το όνειρό μας λίγο αλλαγμένο, που θα μας κάνει όμως χαρούμενους!

Όταν έκανε μια ευχή η Μανταλένα, αντί για αστέρι, έπεσε στο κεφάλι της ένα σύκο! Τι άλλο θα μπορούσε να πέσει στο κεφάλι της; Μήπως θα άλλαζε η ιστορία μας αν έπεφτε κάτι άλλο; Σκεφτόμαστε δημιουργικά κι από αυτό το σημείο δημιουργούμε την δική μας ιστορία με καταιγισμό ιδεών. Ζωγραφίζουμε τα επεισόδια ανά ομάδες και φτιάχνουμε το βιβλίο μας με τον εκπαιδευτικό να καταγράφει το κείμενο που λένε τα παιδιά.

Με αφορμή το βιβλίο μιλάμε για τα ζώα του χωριού, τα ζώα που ζουν κοντά σε θάλασσα κτλ.

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου