“Γράφω για τη φυγή…” – Τζωρτζίνα Κουριαντάκη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Τζωρτζίνα Κουριαντάκη, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Κουριαντάκη Τζωρτζίνα (1978) καθηγήτρια Αγγλικών. Γεννήθηκε στην Αθήνα με ρίζες από Ζάκυνθο και Κρήτη. Μεγάλωσε στην Κω, ενώ σπούδασε στη Ρόδο. Διαμένει στη Σητεία Κρήτης όπου […]
- 9.10.2018 -

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Τζωρτζίνα Κουριαντάκη, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γυαλιά και κοντινό πλάνο

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κουριαντάκη Τζωρτζίνα (1978) καθηγήτρια Αγγλικών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα με ρίζες από Ζάκυνθο και Κρήτη. Μεγάλωσε στην Κω, ενώ σπούδασε στη Ρόδο. Διαμένει στη Σητεία Κρήτης όπου και εργάζεται σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών. Έχει βραβευτεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.

Έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε ιστοτόπους, καλλιτεχνικά ημερολόγια, ανθολογίες, E-book και εγκυκλοπαίδειες.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζει την πρώτη της Ποιητική Συλλογή, καθώς και μία Συλλογή Διηγημάτων, ενώ είναι και μέλος  Κριτικής Επιτροπής σε τρέχων Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό.

Τρόποι Επικοινωνίας:

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: [email protected],

https://www.facebook.com/georgina.kouriandaki

 

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Θα ήθελα να συναντήσω τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Άγγελο Σικελιανό, να χωθώ στις συζητήσεις τους ή έστω να κρυφακούω. Αφού όμως αυτό δεν θα μπορούσε χρονικά να γίνει, αρκούμαι και αρέσκομαι να τους διαβάζω.

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Γράφω κυρίως ποίηση και κοινωνικά μυθιστορήματα. Ναι, αν μη τι άλλο, με εκφράζει απόλυτα. Λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία για μένα. Ποτέ άλλοτε δεν είχα έρθει σε τόσο εποικοδομητικό διάλογο με τον εαυτό μου ως τη στιγμή που άρχισα να γράφω. Θα ήθελα κάποια στιγμή να γράψω άρθρα για την καθημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας και τις διαπροσωπικές σχέσεις στην εποχή μας, καθώς αυτά είναι τα θέματα που με απασχολούν περισσότερο.

Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Με εξιτάρει ένας διαγωνισμός, πόσο μάλλον ένας λογοτεχνικός. Είναι η ανάγκη για επιβεβαίωση; Ένα κίνητρο για να φτάσω τις δυνατότητές μου στο έπακρο; Η ξαφνική χαρά της διάκρισης; Το δέος την ώρα της απαγγελίας μπροστά σε ομότεχνους; Η συγκίνηση κατά την απονομή; Οι νέες γνωριμίες με ανθρώπους που μοιραζόμαστε τα ίδια ταξίδια του μυαλού; Είναι όλα αυτά μαζί και ένα ακόμα. Οι διαγωνισμοί με κάνουν να νιώθω παιδί. Είμαι και πάλι μαθήτρια και αναλαμβάνω μια εργασία. Προσπαθώ να εντυπωσιάσω τον “καθηγητή” και να πάρω την πολυπόθητη επιβράβευση. Μου αρέσει αφάνταστα όλο αυτό.

Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Στην ηλικία των δεκαπέντε, αν δεν κάνω λάθος. Έγραψα ένα παραμύθι το οποίο έδωσα να διαβάσει μόνο η γιαγιά μου, ενώ το πρώτο ποίημα το έγραψα ένα χρόνο αργότερα για ένα πολύ δικό μου πρόσωπο που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά. Στη συνέχεια του έδωσα και μελωδία,τουλάχιστον στο μυαλό μου. Κανένα τους, αλίμονο, δεν διασώθηκε των αμέτρητων μετακομίσεων, παρά μόνο στη μνήμη μου, αποσπασματικά. 

Γιατί γράφεις;

Για να μπορώ να νιώσω ελεύθερη να ταξιδέψω σε τόπους άγνωστους, να ζω πολλές ζωές μέσα από τα μάτια των ηρώων μου, να παρασύρω κι άλλους στα όποια ταξίδια του μυαλού μου, να μοιραστώ μαζί τους αυτή την εμπειρία. Γράφω για να λυτρωθώ απ’ ό,τι με βαραίνει, με μαυρίζει και με τραβάει πίσω. Γράφω για τη φυγή.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι όλα αυτά μαζί, είναι το παν. Είναι η γνωριμία που προσπαθώ να κάνω και δουλεύω ασταμάτητα για να την διατηρήσω. Ας μου επιτραπεί να δανειστώ κάτι που έγραψε ο Γιώργος Χειμωνάς σε αυτό το σημείο. «Καμιά μου κίνηση, κανένας λόγος μου κι ο πιο καθημερινός κι ασήμαντος, η ανάσα μου, καμιά απολύτως στιγμή μου δεν θα ζούσε. Δεν θα υπήρχε αν εκείνος απέσυρε το βλέμμα του από επάνω μου, αν έχανα την προσοχή του. Σ’ αυτόν τον ακούραστο θεατή μου χρωστάω ό,τι είμαι και δεν είμαι.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πιστεύω ότι κανείς δεν το κάνει για το χρήμα, τουλάχιστον όχι στην αρχή. Το γράψιμο είναι μια κατάθεση ψυχής. Υπάρχουν τόσες άλλες ενασχολήσεις, πολύ πιο κερδοφόρες. Γιατί κάποιος να ξεγυμνώσει την ψυχή του, θυσιάζοντας τόσο προσωπικό χρόνο μόνο και μόνο για κάποια ποσοστά που σε κάποιες περιπτώσεις δεν του αφήνουν καν κέρδος; Σίγουρα οποιοσδήποτε ασχολείται με την τέχνη παρουσιάζοντας σε κοινό το έργο του, επιζητά λίγη δόξα. Αν δεν ήταν έτσι, θα τα κρατούσαμε όλοι κλειδωμένα σ’ ένα συρτάρι, όλα αυτά που ναι, αδιαμφισβήτητα, γράφουμε από κάποια εσωτερική ανάγκη, είτε αυτή είναι για λύτρωση είτε απλά μια κραυγή. Βέβαια, όπως έγραψε και ο αγαπημένος Γιάννης Καλπούζος, « Όλοι ξεκινούν για τη δόξα. Στον δρόμο κάποιοι γίνονται ποιητές».

Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανη και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Είμαι δοτική στις διαπροσωπικές μου σχέσεις, έχω τη μαγική – θα έλεγα – ικανότητα να μπαίνω ολοκληρωτικά στη θέση του άλλου και είμαι πολύ καλή σύμβουλος. Ωστόσο, είμαι πολύ επίμονη, πληγώνομαι και ενοχλούμαι υπερβολικά με την αδικία και την έλλειψη σεβασμού, όταν τα διακρίνω γύρω μου και είμαι ευαίσθητη σαν μικρό παιδί.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Τρέμω στην ιδέα ότι κάποια μέρα απλά θα στερέψω από ιδέες, έμπνευση, μεράκι, θα μ’ εγκαταλείψει η Μούσα μου ή ό,τι είναι αυτό που κάνει τις σκέψεις μου να αραδιάζονται συγυρισμένες πάνω στο χαρτί. Το ομορφότερο όνειρο είναι τόσο όμορφο, φαντάζομαι, που δεν έχω τολμήσει ακόμα να τ’ ονειρευτώ.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Έχοντας παρακολουθήσει το έργο σας και ούσα αναγνώστρια και θαυμάστρια της γραφής σας στο «Το Αγκάθινο Στέμμα», ανυπομονώ όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, τη συνέχεια των περιπετειών των ηρώων. Εκτός αυτού όμως που όλοι προσμένουμε, σκέφτεστε να ετοιμάσετε και μία ποιητική συλλογή για όσους αγαπήσαμε και τα ποιήματά σας;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Ήταν μεγάλη μου χαρά που ανταμώσαμε συγγραφέα μου Τζωρτζίνα Κουριαντάκη κι εύχομαι  ολόψυχα κάθε επιτυχία στην λογοτεχνική σου διαδρομή! Άλλωστε για έναν συγγραφέα το ταξίδι του είναι πάντοτε τόσο μακρινό, μέχρι εκεί που φτάνουν τα όνειρά του…

Σου εύχομαι λοιπόν να μην σταματήσεις να δημιουργείς, να ονειρεύεσαι και να ζεις!

Σχετικά με το ερώτημά σου, η αλήθεια είναι πως τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τον αφιερώνω στην συγγραφή και την ανάγνωση. Ανάμεσα στα είδη γραφής που αγαπώ είναι φυσικά και η Ποίηση. Έχω ήδη ολοκληρώσει μια ποιητική συλλογή, όμως περιμένω να έρθει ο κατάλληλος καιρός ώστε να βάλει πλώρη για το εκδοτικό της ταξίδι…

 

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου