τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Εις ολόκληρον

Εις ολόκληρον

Ό,τι και να μου ζητούσες στο έδινα κι ό,τι και να μου ζητούσες θα στο έδινα. Φεγγάρι θες ή άστρα, θάλασσες ή βουνά, ποτάμια, ήλιους, κι όλα τα λουλούδια του Απρίλη. Από τη γη ολάκερη σου έδινα κι από όσα φαίνονταν φώτα να την φωτίζουν.

Όμως πάντα όχι ολόκληρα, δεν στα έδινα ολόκληρα. Κρατούσα κάτι να μένει εκεί, όχι για μένα αλλά να μένει εκεί.

Λίγο φεγγάρι, κομμάτι γης, πέταλα από άνθη, σταγόνες ελιάς, μια πορτοκαλί αχτίνα ήλιου αφημένη στην άκρη των λόφων, ακουμπισμένη σα μαραζωμένο δόρυ, ένα σπόρο στάχυ, ένα λαγούμι θάλασσα.

Όλο και κάτι λιγοστό άφηνα στην άκρη κι αυτό όχι από τσιγγουνιά, ούτε από δειλία, αλλά γιατί φοβόμουν μήπως σταματήσω να έχω να δίνω, μήπως σωθούν μιας και ήξερα ότι ήθελα να εξακολουθώ ολοένα να σου δωρίζω πολύτιμα.

Όλα μπορούσα να στα δώσω αλλά όχι ολόκληρα, όλα στα έδωσα αλλά όχι ολόκληρα.

Και τώρα, καταλαβαίνω γιατί έφυγες με παράπονο. Επειδή δεν είχες κάτι ολόκληρο δικό μου να δείξεις από εμένα σε όσους σε ρωτούσαν για μένα. Δεν είχες τίποτα ολόκληρο δικό μου να δείξεις, παρότι στα είχα δώσει όλα ή σου είχα δώσε από όλα.  Έτσι έμοιαζε πως δεν ολοκληρώθηκαν τα δώρα αυτά.

Και να σκεφτείς πως τίποτα ολόκληρο δεν μου είχε απομείνει αφότου έφυγες και πέρασε η απογραφή.

Ένα ολόκληρο κλάμα που έδωσα, τώρα σαν τα θυμάμαι,

που νόμιζα πως στο ’δωσα

κι αυτό δώρο μισάδι,

όμως μετά κατάλαβα

πως όλο το ’χα δώσει,

αφού ποτέ ξανά

δεν έκλαψα

το κλάμα είχε στερέψει.

 

γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος

Το σχόλιό σας είναι επιθυμητό!

Επιμέλεια κειμένου

Θεόδωρος Στάμος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε βιβλίο παρουσιάζεται μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να επιλέγει ο καθένας αυτό που τον ενδιαφέρει. Βλέποντας κανείς τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην "ταυτότητα" του βιβλίου, μπορεί να κρίνει εάν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του. Οι "Θεματικές Ενότητες" στις οποίες εντάσσονται τα βιβλία είναι οι εξής: Α. Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη – Ύπαιθρος Β. Λαογραφικά Γ. Οικογενειακές σχέσεις Δ. Θρησκευτική ζωή Ε. Εθνική ζωή Ζ. Παλαιότερες μορφές ζωής Η. Ταξιδιωτικά κείμενα Θ. Η αποδημία/Ο καημός της ξενιτιάς/Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα/Τα μικρασιατικά /Οι πρόσφυγες Ι. Αθλητισμός ΙΑ. Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΙΒ. Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου ΙΓ. Προβλήματα της σύγχρονης ζωής ΙΔ. Οι φίλοι μας τα ζώα ΙΕ. Θέατρο 1. Αλληγορικά 2. Εφηβικοί Έρωτες 3. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 4. Ιστορικά. Οι "Ετικέτες" εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο του βιβλίου, αναφέροντας τα θεματικά του κέντρα. Οι "Ερωτήσεις" καταβλήθηκε προσπάθεια να είναι διαφορετικές, όσο είναι δυνατό, για κάθε βιβλίο και προσαρμοσμένες σ’ αυτό. Σχεδόν όλες είναι ανοικτού τύπου, που δεν απαντώνται, δηλαδή, μονολεκτικά. Χρήσιμο θα ήταν να γράφονται από τους μαθητές -εάν ο αναγνώστης του βιβλίου είναι μαθητής- και να δίνονται στον εκπαιδευτικό ή τον γονέα για διόρθωση. Σχεδόν όλες απαιτούν κριτική ικανότητα. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή απορίες έχει κανείς μπορεί να τις αποστείλει με τη μορφή σχολίου στον ιστότοπο που φιλοξενεί τις παρουσιάσεις μου ή στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: st_theodor@yahoo.gr

3 Σχόλια

 1. Dreamer

  Πολυ όμορφο… Αδιέξοδες καταστάσεις που σε ξοδεύουν περιγραφει… Για όσους έχουν ζήσει κατι αναλογο κατι λεει ο ποιητής ..

  Απάντηση
 2. Ανώνυμος

  Τι όμορφες περιγραφές. Ο συγγραφέας μοιάζει με ζωγράφο. Οι λέξεις του συνθέτουν με αριστουργηματικό τρόπο ένα έργο τέχνης!

  Απάντηση
 3. Evi Tsiridou

  Το απόλυτο στη δοτικότητα και όλα όσα συμπαρασύρει η απώλεια….. απλά υπέροχο!!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Εκπαιδευτικά βιβλία

Ημερολόγιο 2020

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος