ΜΙΑ – Το αόρατο κορίτσι, της Δέσποινας Μάντζαρη

9.02.2017

σχόλια

Το βιβλίο της Δέσποινας Μάντζαρη, Μία – Το αόρατο κορίτσι, αν κι απευθύνεται σε παιδιά της ηλικιακής ομάδας των δέκα ετών, θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως ένα μυθιστόρημα που μπορεί να μελετηθεί κι από μεγαλύτερα παιδιά αλλά κι ενήλικες! Αλληγορικό, μεστό και γεμάτο νοήματα που θα προβληματίσουν, ταξιδεύει τον αναγνώστη του σε έναν φανταστικό και μακρινό πλανήτη που οι κάτοικοί του είναι χωρισμένοι ανάλογα με το χρώμα τους. Μπλε και κόκκινοι και κίτρινοι και μαύροι και άσπροι κι ασημί, κατάφεραν να καταστρέψουν τους πλανήτες τους με τον πόλεμο κι αναγκάστηκαν να συμβιώσουν στον πολύχρωμο πλανήτη. Η πρωταγωνίστρια μαθαίνει πως κάτι κακό πρόκειται να συμβεί και το σκάει από το σπίτι της προκειμένου να γλιτώσει. Στο δρόμο της θα βρεθούν όλα εκείνα που κάποτε θεωρούσε, χωρίς όμως να ξέρει γιατί, περιθωριακά στοιχεία, θα γνωρίσει νέους ανθρώπους, θα κάνει φίλους, θα ανοίξει τους πνευματικούς της ορίζοντες. Μια καλογραμμένη ιστορία, με πολύ ομαλή ροή στην εξέλιξή της, καλοδουλεμένη σε όλες τις λεπτομέρειές της!

Η πένα της συγγραφέως είναι μεν απλή, δε θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς ειδικά όταν απευθύνεται κανείς σε παιδιά, όμως δεν υστερεί σε λογοτεχνική αξία. Αναδεικνύει πολλές πτυχές του ανθρώπινου χαρακτήρα ενώ ταυτόχρονα ο συναισθηματικός κόσμος των ηρώων της βγαίνει στην επιφάνεια με πολύ ωραίο τρόπο και γίνεται κτήμα των μικρών αναγνωστών. Η ιστορία είναι εξόχως διδακτική και ταυτόχρονα είναι τόσο καλά δομημένη που κάνει τον αναγνώστη να θέλει να γυρίσει την επόμενη σελίδα για να προλάβει κάθε εξέλιξη.

Η Δέσποινα Μάντζαρη έχει γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, το οποίο δε θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστούμε πως θα πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε παιδικής βιβλιοθήκης. Καλό θα ήταν όμως να το μελετήσουν κι ενήλικες καθόσον στις γραμμές του περιγράφονται πολλά πράγματα που δυστυχώς… εμείς οι μεγάλοι τα έχουμε ξεχάσει! Είναι όμως τόσο σημαντικά για τη ζωή μας…

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου