τοβιβλίο.net υποδέχεται τη συγγραφέα και αρθρογράφο Θεοδοσία Καϊδόγλου “Theda” και την τριλογία της “Άνω Κάτω Τελεία”. Τρεις ιστορίες με φόντο μια γυναίκα, μια ταξιδιώτισσα και την αναζήτηση της επαφής και του έρωτα σε πρόσωπα άγνωστα και ανθρώπους ξένους προς αυτή.
Η συγγραφέας μας εκμυστηρεύεται τις αφορμές που την οδήγησαν στη συγγραφή των τριών ιστοριών της.
“Όταν επέστρεψα από τη Σμύρνη, όπου είχα βρεθεί για λίγες ημέρες τον περασμένο χειμώνα, έφερα μαζί μου λάφυρα τις εμπνεύσεις για μια τριλογία με θέμα τις ερωτικές περιπέτειες μιας ταξιδιώτισσας. Το τελευταίο από τα συγκεκριμένα μικροδιηγήματα, που αναρτάται παραπάνω, προέκυψε από μια επίσκεψή μου στην Έφεσο, μια ηλιόλουστη και λαμπερή μέρα, που για την αύρα της θα την θυμάμαι πάντα. Ένα σκαλισμένο σημάδι στις πλάκες του αρχαίου οικισμού ήταν η φλόγα που φώτισε την σκέψη μου, που πυροδότησε τη φαντασία μου και με οδήγησε να γράψω «τον περαστικό». Ο υπαινιγμός της ερωτικής πράξης, η ανίκητη δύναμη της έλξης δύο ανθρώπων σ΄ ένα περιβάλλον, όπου ξεχειλώνει ο χρόνος και χάνεται μέσα στη χαοτική επιθυμία, η απουσία κάθε λογικής ερμηνείας και αιτιολόγησης και ευτυχώς η ασημαντότητα της απουσίας, της παρουσίας ή της ύπαρξής της, παραδίδει πανηγυρικά τα σκήπτρα στο ένστικτο του πάθους, που βασιλεύει εδώ και που δεν είναι ούτε ζωώδες, ούτε ταπεινό, ούτε γήινο, αλλά ποιητικό, υψηλό και θείο.”
Η Θεοδοσία Καϊδόγλου γεννήθηκε σε μια κωμόπολη της Μακεδονίας στην καρδιά του Φλεβάρη, μες στο καταχείμωνο. Τελείωσε το σχολείο και κατόπιν φοίτησε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα της Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής, επιλέγοντας τη βασανιστική μα και γοητευτική κατεύθυνση της Φιλοσοφίας. Παράλληλα σπούδασε θέατρο στο εργαστήρι της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης του θεάτρου Αμαλία. Εργάστηκε ως φιλόλογος και θεατρολόγος. Απέδωσε στα νεοελληνικά τα κείμενα του Απολλοδώρου, τα οποία εκδόθηκαν από την Βιβλιοεκδοτική Θεσσαλονίκης το 2001. Σήμερα, αφοσιωμένη στη γραφή, ζει στη Θεσσαλονίκη και αρθρογραφεί σε τρεις εφημερίδες, στην Πέλλα News, στην Eλευθερία των Σερρών και στον Αγγελιοφόρο Θεσσαλονίκης, διατηρεί ένα blog ¨THEDA¨, συμμετέχει στη συγγραφική ομάδα του vakxikon, γράφοντας κριτικές βιβλίων και συνεργάζεται με μια εταιρία στο εξωτερικό, που δραστηριοποιείται στο χώρο του e-booking. Όταν ήταν μικρή, ένα πολύ αγαπημένο της πρόσωπο, που χάθηκε πρόωρα απ΄ τη ζωή, τη βάφτισε: Theda. Έτσι την φωνάζουν όλοι.
Ακόμη δεν άρχισα να διαβάζω το βιβλίο κυρία Θεοδοσίας Καϊδόγλου. Θα το κάνω αργότερα. Μου άρεσε όμως ιδιαίτερα η περιγραφή της αιτίας που πυροδότησε την φαντασία της για να γράψει: “Ένα σκαλισμένο σημάδι στις πλάκες του αρχαίου οικισμού ….”. Πολύ γοήτευσε αυτό το σημείο. Ένιωσα την ανάγκη να το επισημάνω και το έκανα πριν καν διαβάσω τα διηγήματα.
Συμπαθάτε αν βιάστηκα!
Καλημέρα!
Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα και δεν μπορόυμε να ανοίξουμε το ηλεκτρονικό αρχείο για να διαβάσουμε το μυθιστόρημα.
Ήδη, έχει προστεθεί σχετικό λινκ για να μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο απ’ ευθείας. Κάντε κλικ εδώ.
Πραγματικά τρείς δυνατές ερωτικές ιστορίες που αποτυπώνουν την γυναικεία ψυχοσύνθεση.Εύχομαι καλή επιτυχία στην Θεοδοσία σε κάθε της προσπάθεια.
Πόσες, μας πόσες μαγικές στιγμές υπάρχουν… για τον έρωτα. Τόσο όμορφες και ξεχωριστές, γραμμένες για να εκφράσουν όλες τις φάσεις και στιγμές που μπορεί να περάσει κάποιος: ψάχνοντας των έρωτα, βρίσκοντας τον έρωτα, – εκφράζοντας τον – και μετά ζώντας – εγκαταλείποντας– μισώντας – αναπολώντας και τα λοιπά, και τα λοιπά και τα λοιπά.
Μικρές, πολύτιμες στιγμές ερωτικής αναζήτησης μέσα απ όλα όσα ακουμπάει το βλέμμα αλλά και οι άλλες αισθήσεις, δοσμένες με έναν εξαιρετικο ποιητικό αισθησιασμό που όταν φτάνεις στο τέλος, σου αφήνει κάτι σαν λυγμό που δεν ήρθε ακόμη ή σαν χαμόγελο που σκέφτεται να ανθίσει.
Με συνεπήρε η αφήγηση της Θεοδοσίας – ας μου επιτρέψει την οικειότητα – και ελπίζω να δούμε και άλλα δικά της δημιουργήματα!
Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι εδώ. Η ποιότητα και η ευαισθησία του χώρου με γλυκαίνουν σαν αεράκι δροσερό δίπλα στη θάλασσα. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή και τα ωραία σας λόγια. Ελπίζω να συνεχίσουμε τις περιπέτειες μας με τόλμη και αγάπη. Καλησπέρα
Το τελευταίο μικροδιήγημα με τίτλο ” ο περαστικός ” είναι ένα ερωτικό αριστούργημα.
Το πέτυχε η “ταξιδιώτισσα” να μας πάρει μαζί της στις περιπλανήσεις της. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα, είναι ο υπαινικτικός λόγος της, για την περιγραφή των ερωτικών της εμπειριών, με τρόπο που συμφωνώ απόλυτα μαζί της μόνο σε ποίηση παραπέμπει. Σε αντιδιαστολή με την κρατούσα αντίληψη για περιγραφή λεπτομερειών που δεν προσθέτουν τίποτα.
Σ’ ευχαριστούμε Theda!!!
Είχα πολύ καιρό να μελετήσω ένα τόσο μεστό και πυκνό κείμενο όπου οι λέξεις με έναν ταλαντούχο και δεξιότεχνο τρόπο, συναποκαλύπτουν τόσο καταλυτικά και ταυτόχρονα ποιοτικά, την ερωτική προσωπική εμπειρία.
Το γραφείο μου κοιτάζει σ΄ έναν τοίχο. Κι όμως, ένα μεγάλο παράθυρο άνοιξαν οι λέξεις σας και με λούζει φως. 🙂
τελεία, τέλεια, όχι τέλος, καλή αρχή…
“Γιατί εγώ επιτέλους έφτασα εκεί, όπου ήθελα να φτάσω” γράφει η Θέδα Καϊδόγλου στην “Περιπλάνηση”, την μεσαία της ιστορία.
Τρεις ιστορίες, τρεις γυναίκες, τρεις ατέλειωτες διαδρομές – ατέλειωτες, μη τελειωμένες… Για να μένει η φαντασία ελεύθερη να πλάσει το τέλος κατά πώς το θέλει… κατά πώς της ταιριάζει…
Κι εδώ είναι το μυστικό κι η ομορφιά, Θέδα μου! Που μας παίρνεις από το χέρι και μας πηγαίνεις ως “εκεί”… και που μας λες “αντέστε… να βρείτε μόνοι σας τι απόγιναν οι γυναίκες μου”, συνταξιδιώτες του νου μου – για να “φτάσετε εκεί, όπου θέλετε να φτάσετε”!
Είναι μεγάλη υπόθεση να μιλάει τόσο όμορφα για σένα μια τόσο αξιόλογη και ταλαντούχα κυρία, σαν εσάς. Σας ευχαριστώ!