Select Page

Άχρηστα πρωτότυπα, Άχρηστα αντίγραφα

Άχρηστα πρωτότυπα, Άχρηστα αντίγραφα

 

            Οι δημόσιες υπηρεσίες θα άνοιγαν σε λίγη ώρα. Έπρεπε να πάει στη δουλειά αλλά δεν ήθελε. Πολλές μέρες τώρα δεν ήθελε. Σηκώνεται μηχανικά, βάζει τα ασιδέρωτα ρούχα του και ξεκινάει. “Λεφτά, κλειδιά, κινητό”, μουρμουρίζει, πριν φύγει. Για να φτάσει στη δουλειά παίρνει τον ηλεκτρικό και το μετρό· ακούει τα χασμουρητά των διπλανών και εκείνο το επίμονο μουρμουρητό από τα ακουστικά των κινητών. Βλέπει τα πρησμένα μάτια της αϋπνίας και τα κολλαριστά πουκάμισα των διπλανών και κάνει σενάρια με το μυαλό του. Του αρέσει αυτό το παιχνίδι. Κάνει πάντα ευχάριστα σενάρια· αϋπνίες λόγω ξεφαντώματος και πάθους, ευτυχισμένες συζύγους, που σιδερώνουν με ευχαρίστηση, πρωινά τύπου διαφήμισης.

            Μόλις φτάνει στη δουλειά του ξεκλειδώνει βαριεστημένα την πόρτα του κουβουκλίου του. Δύο επί δύο το κλουβί του, όπως το λέει. Παλιά το έλεγε χαριτολογώντας, τώρα πια νοιώθει πουλί φυλακισμένο. Σέρνει το τζαμένιο παραθυράκι και κολλάει το τσαλακωμένο χαρτί με τα έντονα γράμματα, “Φωτοτυπίες”. Βγάζει φωτοτυπίες στο ισόγειο δημόσιας υπηρεσίας· πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, παντός τύπου έντυπα. Όλα περνάνε από τα χέρια του. Καμιά φορά ρίχνει κρυφές ματιές από συνήθεια πλέον, παρά από περιέργεια.

            Όταν δεν έχει δουλειά βγαίνει στο πεζοδρόμιο και καπνίζει. Κοιτάει τις κοπέλες, που περπατούν στο δρόμο στρώνοντας συχνά πυκνά τα μαλλιά του, που είναι πατικωμένα με μπόλικο ζελέ. Από το στυλ του θα τον περνούσε κανείς για σαραντάρη αλλά είναι μόλις 35. Μοιάζει με φιγούρα παλιάς ελληνικής ταινίας. Τις βλέπει τις Κυριακές τρώγοντας έτοιμο φαγητό και γελάει. Γελάει πιο σπάνια τελευταία, αναγκαστικά, για να είναι ευγενικός. Μιλάει πιο σπάνια τελευταία, αναγκαστικά, για να είναι ευγενικός. Χαιρετάει πιο σπάνια τελευταία, για να είναι ευγενικός. Και κλαίει πιο συχνά τελευταία, για να είναι αληθινός.

            Όταν σχολάει παίρνει το τρόλεϊ. Πηγαίνει στη μάνα του. Νοσηλεύεται για τέταρτη φορά στο νοσοκομείο. Πάει τη βλέπει και κλαίει κρυφά στο διάδρομο. Της πηγαίνει τα αγαπημένα της λουλούδια και στολίζει το σιδερένιο κομοδίνο της. Την αγαπάει τη μάνα του πολύ αλλά ξέρει, πως έχει κουραστεί, και αυτή και κείνος. Εκείνη σηκώνει το χέρι της και τον κοιτάει στα μάτια. Εκείνος τη χαϊδεύει και τη φυλάει στο μάγουλο. Όχι στο μέτωπο, όχι. Αυτό το φιλί θα περιμένει την τελευταία πράξη. Δε θέλει ούτε να το σκέφτεται. Βλέπει τάχα τους ορούς, αν είναι εντάξει, για να μη βλέπει την όψη της. Δεν το αντέχει· Από μικρός ήταν λιγόψυχος, αλλά υπομένει τις περιγραφές των γιατρών και των νοσοκόμων.

            Με τους ιατρικούς όρους να έχουν γεμίσει τον εγκέφαλό του, όχι ότι τους καταλαβαίνει, γυρίζει στο πατρικό του με τα παλιά έπιπλα, γούστο της μάνας του, και παραγγέλνει το φαγητό του. Νοσταλγεί τις φακές της, που δε γούσταρε από παιδί, τις μπάμιες και τα φασολάκια της. Στην κατάψυξη έχουν μείνει ζυμωμένα μπιφτέκια αλλά δεν τα πειράζει. Έχει σκεφτεί να τα ψήσει αφού φύγει και έτσι όπως τα υλικά θα κάνουν πάρτι στον ουρανίσκο του, θα την κρατάει λίγο ακόμα ζωντανή, έστω στη μια του αίσθηση.

            Κοιμάται με την τηλεόραση ανοιχτή. Δεν κάνει ψύχρα ακόμα και έτσι δεν έχει κατεβάσει ακόμα από το πατάρι την πικέ κουβέρτα της γιαγιάς του, που τόσο αγαπά η μάνα του. Σκέφτεται να της την πάει στο νοσοκομείο, να τη σκεπάζει με αυτήν, γιατί συχνά την αναφέρει τη μητέρα της, αλλά συνέχεια το αναβάλλει. Ξυπνάει χαράματα και κλείνει την τηλεόραση βιαστικά. Δεν έχει πια όρεξη να βλέπει τα “ακατάλληλα για ανηλίκους”. Αισθάνεται και αυτός τώρα παιδί, μικρό και απροστάτευτο, παιδί πρώιμα ορφανό και εγκαταλελειμμένο. Τυλίγεται με το σεντόνι, όπως τότε, που φοβόταν τα φαντάσματα.

            Ξημέρωνε καινούρια μέρα, είχε μπει το φθινόπωρο. Ήταν στις πρώτες του μέρες και ο ουρανός σιγόνταρε με λίγα αφράτα σύννεφα, ενώ ο ήλιος καθόταν άνετα επάνω τους, για να χουζουρέψει λίγο ακόμα. Το ίδιο ήθελε και εκείνος αλλά το κλουβί του τον περίμενε. Ακολούθησε την ίδια διαδρομή. Κολλαρισμένα πουκάμισα, ατσάκιστα κουστούμια, επαγγελματικές τσάντες, τραγούδια στα κινητά. Δεν την άντεξε τη μουρμούρα στα αυτιά ενός ροκά και άλλαξε θέση.

            Αφού καλημέρισε το σεκιουριτά, άνοιξε το παραθυράκι του και βγήκε να καπνίσει. Κοίταξε τα σύννεφα και σκέφτηκε πως δεν είναι ώρα για δάκρυα. Μπήκε μέσα και έκανε πως έψαχνε χαρτιά, για να αποφύγει την κουβέντα του σεκιουριτά. Οι ώρες κυλούσαν, όπως οι ώρες κάθε άλλης μέρας. Γύρω στη μία και ενώ είχε βγει για τσιγάρο, παραμέρισε για να μπει μια κοπέλα. Έστρωσε τα μαλλιά του και της χαμογέλασε. Εκείνη δεν του έδωσε σημασία.

            Μπήκε και βγήκε πάνω από πέντε φορές, ώσπου την είδε πάλι μπροστά του. “Φωτοτυπίες θα ήθελα, την πρώτη σελίδα, την τελευταία και αυτή, που έχουν γράψει στην εφορία”, του είπε μάλλον επιτακτικά. “Όλες δηλαδή”, της είπε και χαμογέλασε ψεύτικα. ” 'Όχι όλες”, του απάντησε πειραγμένη, “έχει κι άλλες”. Καθώς έβγαζε τις φωτοτυπίες είδε- όχι από περιέργεια- ότι εκείνη είναι ψυχολόγος. Μόλις τελείωσε τη δουλειά τής είπε “Η μάνα μου είναι στο νοσοκομείο... φεύγει... και δεν μπορώ να κάνω τίποτα” και κοίταξε το φωτοτυπικό σαν να έλεγε “δεν μπορώ να βγάλω αντίγραφό της”. Εκείνη του είπε θλιμμένη, “Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Κουράγιο”. Δεν της πήρε χρήματα. Θα τα φυλάξει, σκέφτηκε, να ανάψει ένα κερί.

            Φεύγοντας μουδιασμένη με το κόκκινο φόρεμά της, έριξε μια ματιά στις φωτοτυπίες, που κρατούσε στα χέρια της. Άχρηστα τα πρωτότυπα, άχρηστα και τα αντίγραφα της· των πτυχίων της, της έναρξης εργασιών...

 

_

γράφει η Βίκη Κοσμοπούλου

 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

3 Σχόλια

 1. Βαγγέλης Θερμογιάννης

  Ό,τι πιο όμορφο έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό…

  Απάντηση
 2. Άννα Ρουμελιώτη

  Δυνατή ιστορία….. αφυπνίζει πληθώρα συναισθημάτων!!

  Απάντηση
 3. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

  “Μιλάει πιο σπάνια τελευταία, αναγκαστικά, για να είναι ευγενικός. Χαιρετάει πιο σπάνια τελευταία, για να είναι ευγενικός. Και κλαίει πιο συχνά τελευταία, για να είναι αληθινός.”

  Μοναξιά… ερημιά… θλίψη…
  Ένα εξαιρετικό διήγημα!
  Θερμά συγχαρητήρια, φίλη μου Βίκυ!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

4 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

233 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!