ένα ταξίδι στο Άβατο της Ψυχής, της Μαρίας Μακράκου

21.06.2015

Η Σοφία –Nicole Esperanza (=Ελπίδα) Sofia- ξεκινάει ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέσα στην ψυχή της, χρησιμοποιώντας την τεχνική της αυτοσυγκέντρωσης. Το αστρικό της σώμα αρχίζει την περιπλάνησή του ένα απόγευμα του 2008 στην Αιώνια Πόλη υπό το άγρυπνο βλέμμα του Φύλακα, του σκύλου της που έχει καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά και της Ζένιας, της καλύτερής της φίλης που ανησυχεί για το ταξίδι αυτό. Άλλωστε αυτή η περιπέτεια της Σοφίας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ίσως να είναι μια πορεία χωρίς επιστροφή… Με συνοδηγό τον άυλο εαυτό της, που συναντά στην άλλη διάσταση που έχει περάσει, έρχεται αντιμέτωπη με τις αναμνήσεις της και όχι μόνο, σε ένα επίπεδο ούτε λίγο ούτε πολύ σουρεαλιστικό, στο οποίο ο χρόνος αλλά και ο χρόνος είναι σχετικά. Βιώνει τη ζωή της, σε τόπους και χρόνους που μοιάζουν πως δεν έχουν κάποια χρονική ή άλλη συνέχεια, είναι όμως όλα σημαντικά για τον ψυχισμό και το είναι της. Το στοιχείο του σουρεαλισμού, που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η περιπλάνηση συνδυάζεται εξαιρετικά με το ρεαλισμό των περιγραφών των ιστοριών που παρατίθενται από τη ζωή και το υποσυνείδητο της πρωταγωνίστριας.

Η Μαρία Μακράκου, όπως η ίδια δηλώνει στην εισαγωγή του βιβλίου, δεν είναι συγγραφέας, όμως τούτη η δήλωση δεν μπορεί να είναι αληθής, τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κάποιον που έχει διαβάσει το βιβλίο της. Έχει καταφέρει, με απλό κι ανεπιτήδευτο τρόπο, να πλάσει μια ιστορία που διεισδύει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, τουλάχιστον υπό την οπτική της συγγραφέως. Ο αναγνώστης θα προβληματιστεί, ενδεχομένως να αρχίσει κι ο ίδιος μια αναζήτηση στο συνειδητό αλλά και το υποσυνείδητό του, το σίγουρο όμως είναι πως, ειδικά για τους λάτρεις αυτού του είδους των μυθιστορημάτων, θα ευχαριστηθεί το βιβλίο αυτό.

Ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι το γεγονός πως η Μαρία Μακράκου, αν και θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως έχει γράψει ένα βιβλίο γεμάτο διδαχές -οι οποίες εύλογα θα προέκυπταν από αυτή την ενδοσκόπηση της ηρωίδας-, δεν το κάνει αυτό, αντίθετα αφήνει μια μεγάλη ελευθερία τόσο στην πρωταγωνίστρια όσο και στον αναγνώστη να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα. Συμπερασματικά, δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως το βιβλίο ‘ένα ταξίδι στο Άβατο της Ψυχής’ αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους που αγαπούν αυτό το είδος της λογοτεχνίας κι αποζητούν στοιχεία σουρεαλισμού μέσα στην ιστορία που θέλουν να διαβάσουν.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου