“…ένα όνειρο που προσδοκώ να συμβεί είναι να ακουστεί η φωνή μου και τα βιβλία μου σ’ όλο το κόσμο…” – Άντα Αντρέου

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Άντα Αντρέου! Βιογραφικό Συγγραφέως Η Άντα Αντρέου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρνακα της Κύπρου. Φοίτησε σε σχολή Μόδας στην Αθήνα ως Ειδικός Σχεδίου Μόδας και Ενδυματολογίας. Στην συνέχεια, εισχώρησε στο χώρο της λογοτεχνίας παρακολουθώντας σεμινάρια συγγραφής σε Κύπρο και […]
- 14.09.2023 -

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Άντα Αντρέου!

Βιογραφικό Συγγραφέως

Η Άντα Αντρέου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρνακα της Κύπρου. Φοίτησε σε σχολή Μόδας στην Αθήνα ως Ειδικός Σχεδίου Μόδας και Ενδυματολογίας.

Στην συνέχεια, εισχώρησε στο χώρο της λογοτεχνίας παρακολουθώντας σεμινάρια συγγραφής σε Κύπρο και Ελλάδα. Στο ενεργητικό της από νεαρή ηλικία έχει επαίνους από λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποίησης.

Είναι υπέρμαχος και ενεργή οργανώτρια σε φιλανθρωπικές δράσεις στον χώρο του βιβλίου.

Επιπλέον, παρακολούθησε Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Εγκληματολογίας και Μάρκετινγκ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τον κινηματογράφο και την ψυχολογία ενώ το μεγάλο πάθος της είναι τα ταξίδια. Το «Παλάτσο των Εραστών» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  1. Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Εδώ ως αρχή θα αστειολογήσω. Εκπροσωπώ τρία είδη και ο λόγος είναι διότι όταν άρχισα να γράφω δεν ήθελα να περιοριστώ. Ως παιδί είχα ποιητές και λογοτέχνες στην οικογένεια μου που με ωθούσαν πρώτα να πειραματιστώ. Συνεπώς δεν μπορώ να ενταχθώ σε μια κατηγορία. Στην ουσία ανήκω στους πολυεπίπεδους συγγράφεις που καταπιάνονται με ποικίλα λογοτεχνικά είδη. Όσο για το δεύτερο μέρος της ερώτησης θα ήθελα να πειραματιστώ κάποια στιγμή με παραμύθι ή με την εφηβική λογοτεχνία για ακτιβιστικούς λόγους περισσότερο. Τα πρώτα βιβλία που διάβασα ήταν οι Μικρές Κυρίες της Louisa M. Alkot και ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου της Άλκη Ζέη που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ηθική αλλά και συγγραφική μου πορεία ως άνθρωπο και συγγραφέα.

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Την βιβλιοπαρουσίαση του πρώτου βιβλίου μου. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Με αμφισβήτησαν πολλοί πως δεν θα τα κατάφερνα όμως όταν κυκλοφόρησε και είδα στις βιβλιοπαρουσιάσεις μου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να έχουν γεμίσει αναγνώστες, κυριεύτηκα από συναισθήματα. Αφοπλίστηκα από την αγάπη τους. Ένιωθα πλούσια προτού καν πουλήσει το βιβλίο μου. Το να βλέπεις και να μιλάς με αναγνώστες που αγάπησαν τις ιστορίες σου είναι συναρπαστική εμπειρία. Σε κάνει να δακρύζεις και να λες «ναι, άξιζε το ρίσκο».

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες

Φίλοι και συμβουλάτορες. Δεν έχω δει ποτέ το αναγνωστικό κοινό μου ως πελατεία. Είναι μια από τις προσωπικές μου ηθικές που πιθανότατα μου στοίχισε. Το αναγνωστικό μου κοινό είναι δυνατό διότι συμβαδίζει μαζί μου και πάντα θέλω να τους δίνω το καλύτερο γι’ αυτούς.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η καλύτερη κριτική πάντα έρχεται από αυτούς και αυτές του αναγνωστικού κοινού μου λόγω του ότι είμαι σκληρή ρεαλίστρια. Τους βοηθάω μέσω αυτών που γραφώ. Δεν γραφώ γιατί θέλω να γράψω ιστοριούλες που θα δώσουν ψευδαισθήσεις στο αναγνωστικό μου κοινό. Δίνω αρκετά από αυτά που έχω επίσης σε ανθρώπους δικούς μου. Δεν αντιδρώ ιδιαίτερα στην αρνητική κριτική. Δεν είναι η πρώτη φορά που την αντιμετωπίζω άλλωστε είναι κι αυτό μέσα στο παιχνίδι της αγοράς της λογοτεχνίας. Πάντα κάποιοι θα σε μισήσουν ωστόσο κρυφά θα αγοράσουν το βιβλίο από περιέργεια και μόνο ώστε μετά να σχολιάσουν αρνητικά αυτό που γράφεις.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Μερικοί ίσως να με μισούν διότι όσοι διαβάζουν τα βιβλία μου, δεν με συγχωρούν διότι τους τσιγκλάω, τους ιντριγκάρω και όταν τα διαβάζουν πάντα θα βρουν μια έκπληξη που δεν πρόβλεψαν πως θα συμβεί. Μερικοί πάλι με αποκαλούν με ονόματα που δεν θεωρώ πως μου αξίζουν. Αγαπάω και προσπαθώ να θυμάμαι το καθένα τους ξεχωριστά. Επειδή αυτοί με έκαναν αυτό που ήμουν, είμαι και θα είμαι. Δεν είμαι οι χαρακτήρες μου. Κάθε χαρακτήρας μου καλός ή κακός μπορεί να αποδειχτεί η ανατροπή του αναγνωστικού κοινού μου. Παράδειγμα, μερικές έλεγαν μαμάκια, πως είχε οιδιπόδειο σύμπλεγμα και μίσησαν ένα δευτεραγωνιστικό χαρακτήρα μου ωστόσο έπειτα πολλές παθιάστηκαν και τρελάθηκαν μαζί του.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Η κάθε συνέντευξη διαφέρει και στις εκάστοτε ερωτήσεις που θα σου θέσουν. Όταν όμως μου θέσουν ερωτήσεις- προκλήσεις πιθανόν να εκπλήξουν και τους ερωτώντες, κι αυτούς που θα το διαβάσουν αλλά και το αναγνωστικό κοινό μου. Η απάντηση μου γι’ αυτούς που με ξέρουν στον επαγγελματικό χώρο και οι αναγνώστες μου θα καταλάβουν τι εννοώ.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Από το απολυτήριο μου ένας καθηγητής μου με βαθμολόγησε στα φιλολογικά μαθήματα με εννέα, ωστόσο πολλοί δάσκαλοι και φιλόλογοι μου με φέρνουν ως σήμερα παράδειγμα σε μαθητές του δεκαεννιά. Στην υποκριτική οι ηθοποιοί λένε «ηθοποιός σημαίνει φως». Στην λογοτεχνία θα έλεγα πως ήμαστε περισσότερο άνθρωποι που η συγγραφική μας ικανότητα δεν μπορεί να κριθεί, ούτε κρίνεται, ούτε θα κριθεί. Εμένα οι εκπαιδευτικοί τις οικογένειας μου πάντα μου έλεγαν ένα πράγμα “πειραματίσου με πολλά λογοτεχνικά ειδή και κυρίως να μην γίνεσαι «κλόουν» για ανθρώπους που δεν αξίζουν». Τώρα αν θα έβαζα ένα βαθμό στην συγγραφική μου ικανότητα θα έλεγα το πολύ έξι. Μου αρέσει να πειραματίζομαι πάντοτε αν δεν πειραματιστώ δεν μαθαίνω αλλιώς θα απογοητεύσω πρώτους – πρώτους το αναγνωστικό μου κοινό, διότι αυτούς βάζω πάνω από όλους.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Έχω αρκετές αντιπάθειες, πάραυτα τους οικτίρω και με μερικούς γελάω κιόλας για το πως ευκολά μπαίνουν στις μεγαλύτερες εταιρείες. Από συμπάθειες ελάχιστες. Δεν υπάρχει αιτία, υπάρχουν κανόνες στο παιχνίδι της βιομηχανίας των εταιρειών των βιβλίων που ξέρω να παίζω καλά εδώ και πέντε χρόνια

  1. Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Σκληρή, δυναμική και μυστήρια. Με μισούν διότι τους λέω την αλήθεια κατάμουτρα, σαρκαστική και κυνική.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Χειρότερος εφιάλτης: Να μην αφήσω το λογοτεχνικό αποτύπωμα μου στην ιστορία της λογοτεχνίας. Το ομορφότερο όνειρο που πραγματοποιήθηκε ήταν η ακτιβιστική μου δραστηριότητα με ανθρωπιστικές δράσεις και ένα όνειρο που προσδοκώ να συμβεί είναι να ακουστεί η φωνή μου και τα βιβλία μου σ’ όλο το κόσμο.

 

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου