Έξι και τριάντα. Ένα ξημέρωμα αλλιώτικο από τα άλλα.

27.03.2016

Αχ, η παλιά η γειτονιά μου! Αν κάτι έπρεπε να ζηλεύουν οι άνθρωποι του σήμερα είναι ακριβώς αυτό, την παλιά γειτονιά. Οι κάτοικοι, φίλοι μεταξύ τους και τα παιδιά, έμεναν με την αίσθηση ότι αποτελούσαν μιαν οικογένεια. Κάπως μεγάλη βέβαια, αλλά μια ιδιότυπη οικογένεια που τα άτομα δεν συνδέονταν με δεσμούς αίματος, αλλά με αυτά της Αγάπης και της φιλίας.
Οι γείτονες, της ίδιας πάνω κάτω οικονομικής επιφάνειας και μόρφωσης, με τους νέους να προηγούνται με βραχείαν κεφαλήν στον τομέα αυτόν τουλάχιστον. Κάπως έτσι επιτυγχάνεται η πρόοδος του ανθρώπου.
Ανάμεσα στη μικρή αυτή κοινωνία και μία τριμελής οικογένεια, η πιο φτωχιά ίσως, μα και η πιο περίεργη. Μία απίστευτα άσχημη μάνα με δύο πανέμορφα αγόρια, τα παιδιά της. Εργαζόταν σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό και όταν κάποτε η τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέφτηκε τον χώρο, πήγε η κυρά που λέγαμε και της μίλησε όπως θα μιλούσε στη μάνα μου, στη μάνα σας, άφοβα, μα με σεβασμό που άφησε κατάπληκτη τη γαλαζοαίματη εστεμμένη για την έλλειψη οσφυοκαμψίας της παράξενης και υπερήφανης αυτής εργαζόμενης.
Τα έφηβα αγόρια της εκ διαμέτρου αντίθετα στα πάντα. Το μεγάλο, παιδί των γραμμάτων και των τεχνών και το μικρό τεμπελάκος και μάγκας, το καμάρι της μάνας και η κρυφή της αδυναμία. Ο μεγάλος πήγαινε σχολείο και ο μικρός κάλφας σε ένα σιδηρουργείο.
Και ένα ηλιόλουστο και μαύρο μεσημέρι (σχήμα οξύμωρο) βλέπει η μάνα τον άγγελό της να γυρίζει από τη δουλειά του με το χέρι του όλο μπανταρισμένο και το πρόσωπο το αγγελικό του κατακίτρινο και φοβισμένο. Πάγωσε το γέλιο στο στόμα της φτωχιάς, αλλά με ψυχραιμία για να μην τρομάξει πιότερο το βλαστάρι της τον ρωτά ψύχραιμα να της πει τι συνέβη. Το τεράστιο μπαντάρισμα βέβαια δεν άφηνε περιθώρια να υποθέσει ότι επρόκειτο για κάτι απλό από μόνο του φώναζε τη σοβαρότητα της κατάστασης και απορίας άξιον πώς και το παιδί δεν το κράτησαν στο Νοσοκομείο, όπου το είχαν πάει για τις πρώτες βοήθειες. ΈΝΑ από τα λάθη της άσπρης μπλούζας. Επρόκειτο να ακολουθήσουν και άλλα.
Έδωσε του παιδιού της να πιει ένα ποτήρι νερό με μέσα λίγες σταγόνες λεμόνι και μία κουταλιά μέλι, κάθισε στα πόδια του και τον άφησε να της διηγηθεί το τι συνέβη εκείνο το πρωινό, που έμελλε να το θυμάται η οικογένεια μία ζωή, όπως και όλοι εμείς, η ευρύτερη οικογένειά του, απόδειξη ότι σας το διηγούμαι μετά από μισό αιώνα και βάλε.
«Μάνα, για ό,τι έγινε δικό μου το λάθος και μη τολμήσεις να ζητήσεις ευθύνες από κανέναν. Μια στιγμή μοιραίας απροσεξίας και το ηλεκτρικό σιδεροπρίονο με το οποίο έκοβα μια λαμαρίνα μού ξέφυγε και η λαμαρίνα πήρε το χέρι μου. Είχα Άγιο να λες που δεν πήρε το χέρι μου πέρα για πέρα να το κόψει σαν κλαράκι. Με έτρεξαν βέβαια στο Νοσοκομείο και 'κει μου είπαν ότι θα μου κάνουν αντιτετανικό ορό. Ξέρεις δα πόσο τις τρέμω τις ενέσεις. Βλέποντας ότι το χέρι μου δεν το έχασα και νιώθοντας τυχερός, αυτό μου αρκούσε και αρνήθηκα τις περεταίρω τσιριμόνιες και τα σου και μου. Αφού δεν δέχτηκα τον ορό με έβαλαν και υπέγραψα ότι με δική μου ευθύνη έγινε αυτό και μου είπαν να πάω στο καλό. Αυτό έκανα και να ‘μαι».
«Και οι γιατροί συμφώνησαν μαζί σου ένα παιδάκι 14 χρόνων;»
«Να πω την αλήθεια επέμεναν εκείνοι, μα η δική μου επιμονή νίκησε και γλύτωσα τα εργαλεία τους πανάθεμα τους, μου ανακατεύονταν τα άντερα έτσι που τους έβλεπα σαν τους χασάπηδες μέσα στο αίμα βουτηγμένους, μπρ μπρ. Γλύτωσα εγώ το χεράκι μου; Ε, όλα τ’ άλλα είναι πράσινα άλογα και μαλα… συγγνώμη βρε μάνα».
Έλα όμως που η μάνα, ναι μεν ντιπ αμόρφωτη, αλλά ξύπνια, όταν πρόκειται για τα παιδιά της, τα έβαλε με τους ασπρομπλουζάδες που υπάκουσαν στο κωλόπαιδο και αν μη τι άλλο δεν το κράτησαν στο Νοσοκομείο μη και έχει κάποια επιπλοκή. Σιγά μαντάμ και μη χολόσκαναν. Αυτοί ήταν πλήρως καλυμμένοι με την υπογραφούλα του.
Και το ατυχηματάκι θα ξεχνιόταν αν δεν μεσολαβούσε ένα κρυολόγημα του νεαρού, μια ψύξη, όπως απεφάνθη ο γιατρός που κάλεσαν, με τον πυρετό που δεν έλεγε να κατέβει σκαλί κάτω από το 40. Η μάνα τράταρε τον γιατρό γλυκό του κουταλιού νερατζάκι και εκείνος τράταρε τον μικρό ένα μπατσάκι στο μάγουλο που έβραζε, έδωσε και κάτι φάρμακα και είπε ότι θα ξαναπερνούσε να τον δει. Την επομένη και μεθεπομένη ο πυρετός 42 (όχι 40 και 2, αλλά 42!) και τα σαγόνια του νεαρού αγοριού να μην μπορούν να ανοίξουν να του δώσουν ένα κουταλάκι νερό.
Και ο γιατρός: «τς, τς, τς, άσχημη ψύξη, μα θα περάσει». Αυτή τη φορά προτίμησε συκαλάκι γλυκό που μόλις είχε φτιάξει η κυρά Σοφία και έφυγε καθησυχάζοντας και καναδυό γείτονες που ήταν παρόντες. Έλα όμως που όχι δεν περνούσε η ψύξη μα το παιδί μη μπορώντας να κλάψει ή να παραμιλάει από τον πυρετό, άρχισε να μουγκρίζει ένα πράγμα να τρελαίνεσαι. Μαζεύτηκε πλήθος και λαός στο φτωχικό, πραγματικά σκασμένοι οι πάντες και μια φωνή ακούγεται να λέει ξάφνου: «Ρε σεις τι καθόμαστε, το παιδί πεθαίνει!». Ειδοποιούν το 166, αλλά αδυνατούσε να έρθει γιατί είχαν απεργία οι τραυματιοφορείς και το μόνο που δεν απεργούσε αναγκαστικά και σε εφημερία, ήταν αραγμένο, παρουσιάζοντας ανήκεστον βλάβην! Φωνάζουν και τον γιατρό ξανά μανά και ο επιστήμων αποφαίνεται: «Γρήγορα το γιατρό, το νοσοκομειακό ήθελα να πω, ΤΕΤΑΝΟΣ». Μπράβο γιατρέ σαΐνι του κερατά, μπράβο τα διπλώματά σου μέσα. Βάζουν τον αναίσθητο μικρό σε ένα καρότσι που χρησιμοποιούσε ο παγοπώλης για τη διανομή πάγου και τον μεταφέρουν τρέχοντας στο γειτονικό Νοσοκομείο και από 'κει αστραπή στο Λοιμωδών. Το παιδί στα τελευταία του και η γειτονιά ένας θρήνος, τύφλα να ’χει η Επίδαυρος και ο Αρχαίος Χορός με την Συνοδινού να ωρύεται «ωιμέ ωιμέ». Και εδώ είναι το παράδοξο της υπόθεσης: Οι πάντες να κλαίνε και να οδύρονται εκτός της μάνας. Η καψερή, ή της είχε σαλέψει από τον πόνο, ή καθώς ήταν και Θεούσα περιφερόταν σιωπηλή κάνοντας και διάφορες μικροδουλειές του σπιτιού λέγοντας: «Αν θέλει ο Θεός να μου τον πάρει εγώ τι μπορώ να κάνω;» Η γυναίκα μάλλον το είχε χάσει ηλίου φαεινότερον.
Οι γιατροί επιβεβαίωσαν την θαυμάσια γνωμάτευση του άριστου συναδέλφου (κόρακας κοράκου μάτι… κτλ. κτλ.) και είπαν ότι, όχι οι μέρες, μα οι ώρες του μικρού ήταν μετρημένες.
Και αρχίζει ένας Γολγοθάς απερίγραπτος. Οι πάντες στη γειτονιά σε εγρήγορση αναμένοντας το φρικτό μαντάτο, που δεν έλεγε και αυτό να φανεί προφανώς μην αντέχοντας μιαν τέτοια ευθύνη, ένα τέτοιο βάρος. Και περνάει η μέρα η πρώτη και περνάει η δεύτερη και η τρίτη και η τέταρτη και ναι μεν ο μικρός στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου σε μια πάλη του Χάροντα με τη ζωή που δεν θυμόταν να είχε ξαναπαλέψει έτσι, με την ζυγαριά πόντο πόντο να γέρνει προς το μέρος του αήττητου δρεπανοφόρου!
Και φτάνει η 10η ημέρα με τη μάνα εξαντλημένη να έχει γύρει στα πόδια του κρεβατιού που τελείωνε το παιδί της βυθισμένη σε έναν εφιαλτικό ύπνο. Φαίνεται όμως ότι το μυαλό της βρισκόταν σε εγρήγορση γιατί ξάφνου ακούει το παιδί να ψιθυρίζει αχνά αλλά καθαρά:
«Μάνα, πού πήγε ο φίλος μου;»
«Φίλος σου μωρό μου; Κανένας φίλος δεν ήταν εδώ αφού εσύ κοιμόσουνα».
«Έλα τώρα, πλάκα μου κάνεις; Αφού καθόταν κοντά σου στα πόδια του κρεβατιού μου και μιλάγαμε, ενώ εσύ λαγοκοιμόσουν».
«Όχι αγαπούλα μου, κανείς δεν ήταν δεν με πιστεύεις;»
«Μάνα το ‘χασες; Ή δεν τον ξέρεις τον φίλο μου; Εκείνος ο ψηλός, ο Ξανθός, που φοράει μια περίεργη ζακέτα με κάτι σαν φτερά στην πλάτη και μου είπε πως τον λένε Μιχαήλ, συνονόματός μου δηλαδή! Μάλιστα μου είπε ότι αυτός ξέρει ένα φάρμακο που θα με κάνει καλά και να μη φοβάμαι καθόλου».
Η κυρά Σοφία ένιωσε να είναι στα πρόθυρα λιποθυμίας και κρατώντας την ψυχή της στα δόντια της κάλεσε τους γιατρούς να έρθουν, νομίζοντας ότι έφτασε η φοβερή Στιγμή, ερμηνεύοντας και πολύ σωστά ποια ήταν αυτή η παρουσία που περιέγραψε το ετοιμοθάνατο παιδί της. Μα οι γιατροί το μόνο που έκαναν ήταν να πουν έκπληκτοι ότι ο έφηβος διέφυγε τον κίνδυνο, ίσως γρήγορα να γινόταν καλά, και ότι επρόκειτο περί θαύματος, που, βέβαια, ήταν υποχρεωμένοι να πιστέψουν.
Ξημέρωνε μια μέρα γιορτινή μια Κυριακή αξέχαστη. Το νέο διαδόθηκε αμέσως στη γειτονιά με την εκκλησία να γεμίσει από τους Χριστιανούς πριν καν αρχίσει η πρώτη λειτουργία. Θα ήταν δεν θα ήταν έξι και τριάντα χαράματα.
Και μετά μία εβδομάδα, το παιδί πήρε εξιτήριο, με τους γιατρούς να μην μπορούν ακόμη να πιστέψουν πώς μια από τι χειρότερες μορφές τετάνου ιάθηκε πλήρως και μυστηριωδώς.
Τι σου είναι όμως και η Επιστήμη! Θαύματα κάνει πια!

 

_

γράφει η Λένα Μαυρουδή Μούλιου

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Η ορθογραφία του σταχυού

Η ορθογραφία του σταχυού

Το σχολείο μας πάταγε στα πέλαγα. Ούτε γαλότσες, ούτε τίποτα: οι τοίχοι του βουλιάζαν αξυπόλυτοι στις άμμους των βυθών, κι εκεί δανά γλυκόβραζαν μέρα-νύχτα μέσα στ’ αλατοζούμι1 του Ιονίου. Χτισμένο ίσα-ίσα πάνω στα ριζά μιας πλαγιάς μούχλικης2, πέτσινης και καμένης,...

Περιστέρια

Περιστέρια

Όταν πιάνω να γράψω κάτι τις, το κύριο μέλημά μου είναι, αυτό το κάτι τις να μην είναι δυσάρεστο και γεμάτο μουρτζούφλα. Δεν το αντέχω αυτό το εμπόριο της θανατολατρείας και της απονιάς. Τα ξέρουμε όλα αυτά. Τα ζούμε στο πετσί μας επί καθημερινής βάσης και δεν είναι...

Σχέδια εξόντωσης

Σχέδια εξόντωσης

Τον κοίταξε βαθιά στα μάτια του τα μελιά και εκείνο που διέκρινε, πραγματικά την κατατρόμαξε. Αυτός από τη μεριά του, κατέβαλε προσπάθειες να κρύψει τις μύχιες σκέψεις και σχέδια που έκανε όχι επί χάρτου, αλλά κατ’ ευθείαν στο δόξα πατρί. Είναι πράγματι αλήθεια αυτό...

Ο τελευταίος Νουρέγιεφ της χρονιάς

Ο τελευταίος Νουρέγιεφ της χρονιάς

Θα ‘τανε τώρα μια δεκαριά μέρες, που οι αέρηδες δεν είχανε βάλει γλώσσα μέσα. Σκλήριζαν1, ετσακώνουνταν, στενάζανε, σφυρίζανε, παίζανε και τα πνευστά τους: και δώστου φλογέρα η Τραμουντάνα, και δώστου φυσαρμόνικα η Όστρια, ο Λεβάντες το σαξόφωνο κι ο Πουνέντες το...

Τα Χριστούγεννα της Ασφοδελιανής

Τα Χριστούγεννα της Ασφοδελιανής

-Και πες ότι τα πλάθω σαν καμπάνες ή σα σύννεφα ή σαν αστέρια. Πειράζει; -Πειράζει. Γιατί θα βγούνε παντόφλες, θα μείνουν άψητα και -μετά που θα τα τρως- μάντεψε ποιο κοριτσάκι θα γκρινιάζει ότι το πόνεσε η κοιλιά του. -Εγώ δεν είπα για παντόφλες. Κι αν, αντί για...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Τα Χριστούγεννα της Ασφοδελιανής

Τα Χριστούγεννα της Ασφοδελιανής

-Και πες ότι τα πλάθω σαν καμπάνες ή σα σύννεφα ή σαν αστέρια. Πειράζει; -Πειράζει. Γιατί θα βγούνε παντόφλες, θα μείνουν άψητα και -μετά που θα τα τρως- μάντεψε ποιο κοριτσάκι θα γκρινιάζει ότι το πόνεσε η κοιλιά του. -Εγώ δεν είπα για παντόφλες. Κι αν, αντί για...

Τα πεντόβολα

Τα πεντόβολα

Τρεις μικροί φίλοι, ο Κωστής, ο Μανολιός και ο Γιωργής, ήταν αφοσιωμένοι εδώ και ώρα στο παιχνίδι τους, πού έλκυε την καταγωγή του από τα παλιά, στο πολύ βαθύ του χρόνου, εκείνον τον αρχαίο χρόνο και καθώς όλα έδειχναν, δεν θα είχε και πολλή ζωή πια. Ε, νισάφι πια,...

Καλό Παράδεισο

Καλό Παράδεισο

Ευθύς εξ αρχής το ξεκαθαρίζω, προς αποφυγήν παρερμηνειών: Δεν πιστεύω στα όνειρα σαν πηγή προφητείας των μελλούμενων. Μετ’ εμφάσεως έχω κατά καιρούς υποστηρίξει ότι τα όνειρα δεν είναι άλλο από ένα αποκύημα τού υποσυνειδήτου και εμείς οι σκηνοθέτες του, ακούσιοι μεν...

13 σχόλια

13 Σχόλια

 1. Σοφία Ντούπη

  Πολύ…πολύ όμορφο το γραπτό σου Λένα μου. Με γύρισε πίσω… γέμισε την ψυχή μου με τη νοσταλγία και τις εικόνες εκείνων των χρόνων. Με τις αυλές και τις γειτονιές και πάνω από όλα με τους ανθρώπους που νοιαζόταν ο ένας για τον άλλο! Μπράβο σου, ομορφογραμμένη όπως κάθε φορά! Καλό απόγευμα και μια όμορφη εβδομάδα!

  Απάντηση
 2. Λένα Μαυρουδή Μούλιου

  Φιλενάδα πάντα με τα καλά σου τα λόγια που μού τα δίνεις απλόχερα Ευχαριστώ..
  Καλή να είναι η εβδομάδα μας και ας ευχηθούμε να δούμε και λίγο ήλιο βρε παιδάκι μου

  Απάντηση
 3. χ

  Να ! Κι άλλος ένας άγγελος σε ιστορία σου. Πρέπει να πιστεύεις πολύ στους αγγέλους, Λένα. Πολύ όμορφη ιστορία, νοσταλγική, αισιόδοξη.

  Απάντηση
  • Χριστίνα Σουλελέ

   Η Χριστίνα έγραψε το πιο πάνω σχόλιο. Από βιασύνη έμεινε μόνο το Χ

   Απάντηση
   • Λένα Μαυρουδή Μούλιου

    Χριστίνα σε πολλά πράγματα είμαι ρεαλίστρια και όσον αφορά τα θαύματα πολύ επιφυλακτική Μα βρε παιδιά εγώ τι έκανα τόσα χρόνια μετά;;;; Εν είδει ρεπόρτερ κατέγραψα τα γεγονότα που ΣΥΝΈΒΗΣΑΝ στην ίδια μου τη γειτονιά. Το ΑΝ πιστεύω σε θαύματα ή όχι είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο και αν θέλετε το συζητάμε εκτενώς Το ότι ξαναέγραψα για αγγέλους, ναι, ακράδαντα πιστεύω ότι ο καθένας έχει τον φύλακα αγγελό του Αυτή την αίσθηση έχω, αν και οι σχέσεις μου με την Εκκλησία γενικώς δεν είναι οι καλύτερες και πολύ λυπάμαι γι’ αυτό, και ίσως να ντρέπομαι λιγάκι …

    Απάντηση
 4. Έλενα Σαλιγκάρα

  Μας γύρισες πίσω Λένα , σε παλαιότερες εποχές. Τότε που οι άνθρωποι πίστευαν στα θαύματα…
  Όμορφη και διδακτική η ιστορία σου!

  Απάντηση
 5. Λένα Μαυρουδή Μούλιου

  To Αγόρι στο οποίο αναφέρομαι δεν είχε απολύτως καμία σχέση με εκκλησίες και αγίους σε αντίθεση με τη μάνα του πού ήταν μπορούμε να πούμε και θρησκόληπτη και αλφροΐσκιωτη .
  Όταν είδε αυτό το .οραμα ήταν μεταξύ ζωής και θανάτου. Και εγώ για να απαλύνω την όποια αίσθηση του υπερβολικού, τις φτερούγες τις έβαλα να είναι ζωγραφιστές ενώ το αγόρι αλλιώς τις παρουσίασε δηλ. φυσικές και μεγάλες κολλημένες στην πλάτη του συνονόματου ”φίλου ”του . Αμφιβάλω δε αν είχε ποτέ ακούσει για τον Αρχάγγελο και τον ρόλο που του αποδ’ίδουν οι πιστοί αν και θα έπρεπε ίσως να γνωρίζει δυο πράγματα για τον Άγιο που έφερε το όνομά του. Εξυπακούεται ότι η ιστορία ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ Ελένα και ουδεμία μυθοπλασία έχει παρεισφρήσει σ’ αυτήν εκ μέρους μου . Είχε κάνει μεγάλη αίσθηση όταν συνέβη τόσο στους Πιστούς όσο και στους Άθεους και ήταν πολλοί αυτοί οι τελευταίοι.

  Απάντηση
  • Λένα Μαυρουδή Μούλιου

   Και βέβαια ΔΕΝ ΑΜΦΙΒΆΛΛΩ ότι το παιδί στην κατάσταση που βρισκόταν, δεν είχε όρεξη να διηγείται ιστορίες για αγρίους κατά το κοινώς λεγόμενο.

   Απάντηση
 6. Μάχη Τζουγανάκη

  Δε χρειάζεται πολλές αναλύσεις Λένα μου. Συνέβη. Τι και πώς ας το έχει όπως θέλει ο καθείς στην καρδιά του. Σε ευχαριστούμε για το μοίρασμα. Καλή εβδομάδα να έχεις!

  Απάντηση
 7. Λένα Μαυρουδή Μούλιου

  Η πλάκα είναι ότι ναι μεν είμαι παραμυθού αλλά φαίνεται γι’ αυτό δεν με παίρνουν στα σοβαρά όταν θέλω να καταθέσω αλήθειες που θέλω εγώ τουλαχιστον δια του τρόπου της δημοσίευσης να μην ξεχάσω ΠΟΤΕ. Ευχαριστώ κοριτσακι . Όλα καλα;;;

  Απάντηση
 8. Πλοκαμάκη Χρυσούλα

  Καλημέρα Λένα μου,
  και μιας κι εγώ πιστεύω στα θαύματα θέλω να σ ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου που μοιράστηκες την ιστορία – κατάθεση ψυχής μαζί μας!!!Καλογραμμένο κείμενο…που περιγράφει την Ελλάδα του χθες(?)……
  Μακάρι ο φύλακας άγγελος να βλέπι τα παιδιά όλου του κόσμου!
  Καλή σου μέρα!!!

  Απάντηση
 9. Λένα Μαυρουδή Μούλιου

  Χρυσούλα, είμαι πολύ επιφυλακτική όσον αφορά τα θαύματα, μα το συγκεκριμένο που το βλέπω μάλλον σαν όνειρο σαν οπτασία απόρροια του πυρετού αν θέλεις, απλώς το θυμήθηκα και το μοιράστηκα μαζί σας.

  Απάντηση
 10. Απόστολος Παλιεράκης

  Μπράβο Λένα, δυνατή ιστορία και ισάξια η αφήγησή σου! Από την πένα σου, όμως, εγέρθηκαν και δικές μου μνήμες ανεξίτηλες. Έχω κι εγώ βιώσει μια παρόμοια ιστορία, χωρίς αίσια κατάληξη, δυστυχώς. Εκείνο το παιδί ήταν ο Μαθιός, ο «μπακαλόγατος» της συνοικίας των παιδικών μου χρόνων, που ζεστάθηκε από τον ήλιο δεκαπέντε μόνο χρόνια.

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου