“…έτσι μπορώ να μοιραστώ με τον κόσμο τις ιστορίες μου…” – Σωκράτης Μπουζούκας

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Σωκράτης Μπουζούκας!   Ο Σωκράτης Μπουζούκας γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1976. Μεγάλωσε στην Αθήνα, περιτριγυρισμένος από μια μικρή οικογένεια που πάντοτε συζητούσε θέματα ιστορίας και πολιτικής. Είναι παντρεμένος με την Dr. Christine Jildeh εδώ και 10 χρόνια. Η αγάπη […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Σωκράτης Μπουζούκας!

 

Ο Σωκράτης Μπουζούκας γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1976. Μεγάλωσε στην Αθήνα, περιτριγυρισμένος από μια μικρή οικογένεια που πάντοτε συζητούσε θέματα ιστορίας και πολιτικής.

Είναι παντρεμένος με την Dr. Christine Jildeh εδώ και 10 χρόνια. Η αγάπη του για το διάβασμα προήλθε από το ότι περνούσε αρκετή ώρα στο δωμάτιό του, διαβάζοντας βιβλία που τραβούσαν την προσοχή του. Τότε αισθάνθηκε ότι θα έπρεπε να δραπετεύσει μέσα σε νέους κόσμους και να ζήσει με τη φαντασία του τη ζωή των ηρώων που διάβαζε. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στα Τ.Ε.Ι. και σήμερα εργάζεται σε μεγάλη βιομηχανία τσιμέντου αλλά το πάθος του για τα βιβλία τον έσπρωξε να επιδιώξει το όνειρό του να γράψει.

Σήμερα ο Σωκράτης έχει συμμετοχή με μια ιστορία στο βιβλίο Παλιό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο ( εκδόσεις Ι-Write 2018) και στην συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορεί στα αγγλικά και στα ελληνικά Coronavirus an ancient or an alien virus? ( εκδόσεις ΟΝΤΙΜΕ ΒΟΟΚS  2020) ενώ κυκλοφορεί και το πρώτο του βιβλίο Η Αδελφότητα του Κθούλου (εκδόσεις Πηγή 2019) Περιμένει σύντομα να κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο του ενώ ετοιμάζει και το τρίτο του βιβλίο. Όταν δεν γράφει, απολαμβάνει να ταξιδεύει, να πηγαίνει σε μουσεία και λαογραφικές γιορτές, να διαβάζει και να περνάει χρόνο με την οικογένειά του.

Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook στο όνομα Socratis Bouzoukas

Και το βιβλίο του στο Facebook  Η αδελφότητα του Κθούλου

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Θα ήθελα να συναντήσω τον Νταν Μπράουν.Μου αρέσουν όλα  τα βιβλία του.

  1. Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Ναι το είδος γραφής που υπηρετώ είναι το φανταστικό και με εκφράζει απόλυτα. Πρώτον γιατί μου αρέσει και εμένα αυτό το είδος και δεύτερον με ταξιδεύει μακριά από την ρουτίνα.

Δοκίμασα σε διαφορετικό είδος πριν λίγο καιρό σε έναν διαγωνισμό. Η ιστορία μου όμως δεν διακρίθηκε. Βέβαια κάποια είδη γραφής δεν μου πάνε και δεν μου αρέσουν. Βέβαια στην ζωή ποτέ μην λες ποτέ και ίσως στο μέλλον να δοκιμάσω την τύχη μου σε άλλο είδος.

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Η ποιο ξεχωριστή στιγμή ως σήμερα για μένα ήταν η πρώτη μου συμμετοχή μου σε λογοτεχνικό διαγωνισμό. Αν και είχα στα χέρια μου έτοιμο το πρώτο μου βιβλίο και αναζητούσα εκδοτικό οίκο για να το στείλω είπα να δοκιμάσω σε έναν διαγωνισμό. Εκείνο το διάστημα γίνονταν ένας πρωτότυπος Vintage διαγωνισμός που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Τους έστειλα την ιστορία χωρίς να έχω την γνώμη κάποιου άλλου αν αξίζει ή όχι. Μετά από καιρό όταν βγήκαν τα αποτελέσματα και είδα το όνομα μου δεν το πίστευα. Η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν έπιασα το βιβλίο αυτό με την ιστορία μου στα χέρια. Ακόμα θυμάμαι την στιγμή αυτή.

  1. Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Είναι καλό που γίνονται αυτοί οι διαγωνισμοί. Πολλοί από αυτούς είναι πρωτότυποι και διαβάζεις υπέροχα κείμενα που υπό άλλες συνθήκες ίσως ποτέ δεν θα έβλεπαν τον δρόμο του τυπογραφείου. Πρέπει οι νέοι συγγραφείς σαν εμένα να λαμβάνουμε μέρος σε όσο το δυνατόν περισσότερους διαγωνισμούς. Και για μένα τρεις είναι οι λόγοι. Ο ένας ο λόγος είναι ότι μας κρατάει σε εγρήγορση. Ο δεύτερος λόγος είναι να δούμε σε τι επίπεδο είμαστε και αν μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλους συγγραφείς. Τρίτος λόγος ότι έτσι θα μας μάθει ο κόσμος εμάς τους νέους συγγραφείς.

  1. Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Η πρώτη μου φορά που εκφράστηκα ήταν όταν ήμουν 14 χρονών. Ήταν ένα θέμα έκθεσης με θέμα ένα γράμμα. Έγραψα ένα γράμμα και το παρέδωσα στην καθηγήτρια. Αυτή το διάβασε και μετά μου είπε: « Από ποιο βιβλίο αντέγραψες αυτό το κείμενο;» και της απάντησα ότι αυτό το γράμμα ήταν δικό μου δημιούργημα. Η καθηγήτρια δεν με πίστευε για αρκετό χρονικό διάστημα. Από τότε μου μπήκε η ιδέα να γράφω. Όμως τα τελευταία 3 χρόνια αποφάσισα να κάνω τις ιδέες μου πράξη στο χαρτί.

  1. Γιατί γράφεις;

Για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί μου αρέσει και με βοηθάει να ξεφεύγω από την ρουτίνα. Ο δεύτερος γιατί έτσι μπορώ να μοιραστώ με τον κόσμο τις ιστορίες μου.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θα συμβούλευα κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής ώστε να μοιραστεί με τον κόσμο την ψυχή του. Να αποφύγει τους τοξικούς ανθρώπους που θα του βάλουν εμπόδια στην προσπάθεια του να μοιραστεί με το κοινό την ιδέα του.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Θα έλεγα και τα τρία. Πελάτες γιατί αφιερώνουν και σε δύσκολες οικονομικά εποχές το υστέρημα τους αλλά και τον ελεύθερο χρόνο τους για να μας διαβάσουν.

Κριτές γιατί σαν μια δεύτερη καθαρή ματιά μπορούν να κρίνουν το έργο μας αν τους άρεσε ή όχι.

Συμβουλάτορες γιατί μπορούν να σε συμβουλέψουν τι να αποφύγεις στο επόμενο σου έργο. Μερικές φορές δίνουν και ιδέες για συνέχεια της ιστορίας που διάβασαν.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι ότι από ένα βιβλίο μου να μην δοθεί ούτε ένα αντίτυπο ή να ακούω μόνο άσχημες κριτικές για αυτό. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος που έχει ο κάθε συγγραφέας πιστεύω.

Το ομορφότερο όνειρο μου έγινε πριν λίγες μέρες πραγματικότητα. Την περίοδο της καραντίνας ένας εκδοτικός οίκος στην Αγγλία έκανε έναν διαγωνισμό με Έλληνες συγγραφείς με κεντρικό θέμα τον coronavirus. Οι έξι καλύτερες ιστορίες θα αποτελούσαν μια συλλογή που θα κυκλοφορούσε στο εξωτερικό. Το όνειρο του κάθε συγγραφέα να διαβαστεί και σε άλλες χώρες. Λίγο πριν στείλω το μέηλ με την ιστορία μου ήθελα απλά να την σβήσω και να μην την στείλω. Μετά από λίγα λεπτά αποφάσισα να την στείλω. Όταν είδα ότι ήμουν στους έξι δεν μπορούσα να το πιστέψω. Από τις οχτώ του Σεπτέμβρη το βιβλίο κυκλοφορεί στα Αγγλικά από το Αmazon και από τις 15 του ίδιου μήνα στα ελληνικά.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Δημιουργέ του ερωτηματολογίου σου αρέσουν τα βιβλία που ανήκουν στον χώρο του Φανταστικού;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Αγαπητέ μου συγγραφέα Σωκράτη Μπουζούκα σ’ ευχαριστώ πολύ για την λογοτεχνική μας συνομιλία και εύχομαι να ζεις πάντοτε στη λογοτεχνική σου διαδρομή  όλα αυτά για τα οποία αγωνίζεσαι!

Σχετικά με το ερώτημά σου, εννοείται πως είμαι λάτρης όλων των ειδών των λογοτεχνικών έργων, τόσο ως αναγνώστης όσο και ως συγγραφέας. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που είτε ταξιδεύω με βιβλία που αφορούν το φανταστικό, είτε συμμετέχω σε συζητήσεις με ομότεχνους αυτού του είδους, ανταλλάσσοντας απόψεις, αναγνωστικά βιώματα ή ιδέες που αφορούν μελλοντικές γραφές μας.

Επί προσωπικού, ως συγγραφέας προτιμώ να “παντρεύω” τα αληθινά στοιχεία με το φανταστικό, επιδιώκοντας να δημιουργώ περιπετειώδη έργα όπως το μυθιστόρημά μου ¨Το Αγκάθινο Στέμμα¨.

Υγεία σου εύχομαι αγαπητέ μου Σωκράτη και πάντα δοτικός και εμπνευσμένος!

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου