“…έχω πάντα ως απόθεμα μια τάση αισιοδοξίας, γι’ αυτό και σπάνια σκέφτομαι αρνητικά” – Νίκη Μπλούτη Καράτζαλη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Νίκη Μπλούτη Καράτζαλη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ ένα όμορφο χωριό της Λιβαδειάς. Εδώ και δέκα χρόνια ζω με την οικογένειά μου στη Λιβαδειά. Με το μυθιστόρημα ‘’Όταν […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Νίκη Μπλούτη Καράτζαλη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ ένα όμορφο χωριό της Λιβαδειάς.

Εδώ και δέκα χρόνια ζω με την οικογένειά μου στη Λιβαδειά.

Με το μυθιστόρημα ‘’Όταν η σιωπή μιλάει… στα όνειρα’’ από τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή, έκανα τα πρώτα μου βήματα στα μονοπάτια της λογοτεχνίας.

Το δεύτερο μυθιστόρημά μου έχει τίτλο ‘’Κάποτε…στον Παράδεισο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια. Είναι αφιερωμένο στον όμορφο τόπο μου, με αναφορές στα ήθη στα έθιμα και στις παραδόσεις μας.

Τελευταία γράφω διηγήματα τα οποία δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική σελίδα ‘’Λόγω Γραφής’’ και στην τοπική εφημερίδα ‘’Βοιωτική Ώρα’’. Το διήγημά μου με τίτλο ‘’Το κίτρινο δάνειο’’ απέσπασε το Α βραβείο σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό.

Eπικοινωνία. Email. nikimplouti@hotmail.gr

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις; Aπό μια ενδόμυχη ανάγκη να καταγράφω όσα γίνονται γύρω μου. Αισθήματα, ιδέες, σκέψεις, εικόνες… είναι όμορφο να τα βλέπεις μετά από καιρό και να σου ξυπνάνε συναισθήματα που κάποτε ένιωσες.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει; Για να αποφορτιστεί και να ανταλλάξει με άλλους ανθρώπους ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα… Είναι μια καταφυγή το γράψιμο, λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία για πολλούς ανθρώπους. Εάν αισθάνεται την ανάγκη να το κάνει, δε νομίζω πως συντρέχει λόγος να το αποφύγει…

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις; Αγαπώ πολύ την πεζογραφία και το διήγημα. Νομίζω πως δε θα κατάφερνα ποτέ να γράψω κάποια ιστορία επιστημονικής φαντασίας.

Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί; Δεν υπάρχει συγκεκριμένος εκδοτικός που θα ήθελα να συνεργαστώ. Πάντως, έχω μια μικρή αδυναμία στους μικρούς εκδοτικούς επειδή πιστεύω πως οι σχέσεις είναι πιο αληθινές και πιο ανθρώπινες.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί; Δεν υπάρχει κάποια μέχρι τώρα που να μ’ έχει ενοχλήσει. Σίγουρα όμως, δε θα ήθελα να μου κάνουν μία τελείως προσωπική ερώτηση ή αλλιώς ‘’αδιάκριτη’’, στην οποία θα δυσκολευόμουν ν’ απαντήσω.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί; Θεωρώ πως κανείς μας δεν μπορεί να κρίνει τον εαυτό του αντικειμενικά και ειδικά να τον βαθμολογήσει. Ή που θα τον αδικήσει εσκεμμένα για να μη φανεί επηρμένος… ή που θα τον εξυψώσει κινδυνεύοντας να φανεί επηρμένος.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα; Πιστεύω πως όλοι όσοι γράφουν το κάνουν από εσωτερική ανάγκη. Η γραφή είναι αγάπη, πάθος! Το χρήμα και τη δόξα στη συγγραφή το έχουν κατακτήσει πολλοί λίγοι και δεν είναι σίγουρο πως το έχουν επιδιώξει κιόλας. Ωστόσο, σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις. Θεωρώ πάντως πως αυτοί, που ο σκοπός τους είναι το χρήμα είναι ελάχιστοι… Ίσως όμως, να είμαι και λίγο ρομαντική… και να θέλω να βλέπω τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά.

Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών; Θέλω να πιστεύω πως έχω μόνο συμπάθειες… Αντιπάθειες αποκτάς όταν προκαλείς τους γύρω σου κι εγώ τουλάχιστον δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Όσο σέβομαι τη δουλειά μου, άλλο τόσο σέβομαι και εκτιμώ και τη δουλειά των άλλων.

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι. Ειλικρινής, αισιόδοξη και υπομονετική… για το πρώτο μέρος της ερώτησης. Ρομαντική, υπέρ του δέοντος κάποιες φορές, αφελής κάποιες άλλες και εύπιστη… για το δεύτερο.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον; Έχω πάντα ως απόθεμα μια τάση αισιοδοξίας, γι’ αυτό και σπάνια σκέφτομαι αρνητικά, τόσο για την καριέρα μου όσο και για τα προσωπικά μου. Το ομορφότερο όνειρο όσο αφορά την καριέρα… είναι πως κατάφερα να εκδώσω δυο βιβλία μου και υπάρχουν άλλα τρία που προσδοκούν να φτάσουν στα χέρια του αναγνώστη.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου