(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η αναγνώστρια και διαχειρίστρια της σελίδας “Dominica Amat”, Κυριακή Γανίτη!
Λίγα λόγια για την Κυριακή Γανίτη:
Η Κυριακή Γανίτη γεννήθηκε καί ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών με ειδίκευση στην Φιλοσοφία της Φιλοσοφικής Σχολής της Κρήτης. Έχει το βιβλιοφιλικό blog ”Dominica Amat” όπου καταγράφει τις απόψεις της για τα βιβλία που διαβάζει και κάποιες συνεντεύξεις με συγγραφείς.
Αγαπά την οικογένειά της, το διάβασμα, τα παζλ, το περπάτημα και τη Νάξο.
Μεγάλο όνειρό της να εργαστεί στον χώρο του βιβλίου σε κάποιον εκδοτικό οίκο.
Ερωτηματολόγιο για αναγνώστες
Κ.Γ. Σχεδόν από μωρό η μαμά μου μού διάβαζε παραμύθια. Κάπως έτσι ξεκίνησε η αγάπη μου για τα βιβλία. Στο δημοτικό διάβασα μόνη μου για πρώτη φορά το βιβλίο ‘’Ο μικρός πρίγκιπας’’ του Antoine de Saint – Exupéry.
Η συνεχόμενη διαφήμιση ενός βιβλίου σε πείθει να το αγοράσεις ή πιστεύεις πως «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός»;
Κ.Γ. Ως δίκοπο μαχαίρι θα την χαρακτήριζα αυτήν την απάντηση που πρέπει να δώσω. Ο λαός θεωρώ πως δεν έχει βγάλει τυχαία κάποιες παροιμίες. Κι ας μιλήσω από προσωπική πείρα. Εμένα μου έχει τύχει να με πείσουν κι όντως να είναι καλό το βιβλίο κι από την άλλη να μην με έχει ικανοποιήσει καθόλου και να το δωρίσω αλλού. Οπότε, βασίζομαι τις περισσότερες φορές στο ένστικτό μου για το αν θα το επιλέξω, ή όχι.
Προτιμάς για τις αγορές σου τα μεγάλα, κεντρικά βιβλιοπωλεία ή το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου και γιατί;
Επειδή είμαι ειλικρινής ως άνθρωπος, θα πω αλήθεια. Αγοράζω, κυρίως, από μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία γιατί είναι καλό να στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις και τη γειτονιά μας. Τώρα, αν κατά τύχη, βρεθώ σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο (σε περίπτωση που θέλω να παρακολουθήσω κάποια εκδήλωση),ίσως να αγοράσω κι από εκεί κάποιο βιβλίο.
Τι σε κερδίζει κατά σειρά σε ένα βιβλίο; Η υπόθεση, ο συγγραφέας, το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο, ο εκδοτικός οίκος που το κυκλοφορεί, ο τίτλος, το είδος του ή η τιμή του;
Κ.Γ. Καλώς ή, κακώς η άποψη που έχουμε για την γραφή ενός δημιουργού μας προϊδεάζει για το αν θα διαβάσουμε ένα βιβλίο του ή όχι. Οπότε, έρχεται πρώτο σε σειρά. Ακολουθεί το εξώφυλλο που μπορεί να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και να μην σχετίζεται καθόλου με το περιεχόμενο, ή, να συμβεί και το αντίστροφο. Το οπισθόφυλλο, επίσης, μπορεί κι αυτό να μας ιντριγκάρει ή θα μας απωθήσει και για μένα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το αν θα επιλέξω ένα βιβλίο, όπως άλλωστε και το είδος στο οποίο ανήκει. Όσον αφορά τον εκδοτικό έρχεται πιο κάτω στα κριτήρια, χωρίς να σημαίνει πως δεν το κοιτάζω σε ένα βιβλίο. Τέλος, η τιμή παίζει ρόλο στο πόσα βιβλία μπορώ να αγοράσω βάσει του προϋπολογισμού του μήνα.
Σε κουράζουν τα πολυσέλιδα βιβλία; Ποιον αριθμό σελίδων θεωρείς ως ιδανικό;
Κ.Γ. Ένα βιβλίο μπορεί να είναι κουραστικό ή μη, ανάλογα με τον τρόπο γραφής του εκάστοτε δημιουργού κι όχι από τον όγκο του. Μπορεί να περιέχει 100 σελίδες και να μην υπάρχει συνοχή, στρωτός λόγος κ.α. ,ενώ να είναι 500 σελίδες κι άνω και να διαβάζεται απνευστί. Ιδανικός αριθμός σελίδων είναι εκείνος που μας προσφέρει μία άρτια ιστορία χωρίς να λείπει κάτι, ούτε να φλυαρεί.
Σε ποιο στάδιο της ανάγνωσης αντιλαμβάνεσαι αν ένα βιβλίο ανταποκρίνεται ή όχι στις προσδοκίες σου; Σου έχει τύχει παρά τις αρχικές αρνητικές εντυπώσεις, να σε αιφνιδιάσει στην συνέχεια θετικά;
Κ.Γ. Σχεδόν από την αρχή μπορώ να αντιληφθώ αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου, αλλά έχω το ‘’ελάττωμα’’ να μην αφήνω ποτέ στην μέση την ανάγνωση ενός βιβλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές φορές να με ικανοποιήσει στη συνέχεια.
Θεωρείς πως οι παρουσιάσεις βιβλίων υλοποιούνται για να γνωρίσεις καλύτερα το έργο ενός δημιουργού ή συμβαίνουν απλά και μόνο για εμπορική διαφήμιση;
Κ.Γ. Καλή τη πίστη θεωρώ πως πραγματοποιούνται για να γνωρίσουμε ως αναγνωστικό κοινό το έργο ενός δημιουργού. Βέβαια, να μην ξεχνάμε πως είναι παράλληλα και ένας καλός τρόπος διαφήμισης και πώλησης των βιβλίων.
Στην μάχη Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, ποιον κρίνεις ως νικητή;
Κ.Γ. Νικήτρια σε αυτήν την μάχη θα έπρεπε να βγαίνει η λογοτεχνία. Υπάρχουν αξιόλογοι συγγραφείς και στην χώρα μας και στο εξωτερικό. Συνετό θα ήταν ως αναγνωστικό κοινό να μην φοράμε παρωπίδες, ούτε να μας δελεάζει το άκουσμα πως πρόκειται για ξένο λογοτέχνη. Ας ξεκαθαρίσει πια η φύρα από το καλό έργο.
Ποια η γνώμη σου για τα βιβλία που εξελίσσονται και προωθούνται σε τριλογίες; Είναι εμπορικά ή όχι;
Κ.Γ. Αγαπώ να διαβάζω τριλογίες κι αυτό αφού έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των βιβλίων. Κάποιες ιστορίες καλώς ή κακώς, χρειάζεται να επεκταθούν σε παραπάνω από ένα βιβλία. Δεν το κρύβω, όμως, πως έχω τον φόβο να μην υπάρχει μία ανεπιθύμητη επανάληψη των ήδη ειπωμένων ή γίνεται σκόπιμα για εμπορικούς λόγους επειδή τυγχάνει να έχει αγαπηθεί ως ιστορία από το αναγνωστικό κοινό.
Τι πρέπει να διαθέτει κατά τη γνώμη σου ένας ολοκληρωμένος λογοτέχνης;
Κ.Γ. Θα πρέπει να διαβάζει τα πάντα. Να αφουγκράζεται τις επιθυμίες του αναγνωστικού κοινού. Να εργάζεται πάνω σε αυτό που αγαπά και να εξελίσσεται. Και τέλος, να μην επαναπαύεται στις όποιες δάφνες του.
Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη τη θετική μου ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.
0 Σχόλια