“…αγαπώ τον κόσμο των παραμυθιών, εκεί που όλα είναι απόκοσμα όμορφα και που πάντα το καλό κερδίζει το κακό!” – Μαρία Δ. Καλτσή

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Μαρία Δ. Καλτσή την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Λογοτεχνικό βιογραφικό Μαρίας Δ. Καλτσή Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαμία Φθιώτιδος. Ο πατέρας μου καταγόταν από την Πελασγία, ένα χωριό έξω από τη Λαμία και η μητέρα […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Μαρία Δ. Καλτσή την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

kaltsi 2

Λογοτεχνικό βιογραφικό Μαρίας Δ. Καλτσή

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαμία Φθιώτιδος. Ο πατέρας μου καταγόταν από την Πελασγία, ένα χωριό έξω από τη Λαμία και η μητέρα μου κατάγεται από την Κω Δωδεκανήσου. Από μικρή θυμάμαι τον πατέρα μου να μου αγοράζει συνεχώς βιβλία και να με μαθαίνει να τα αγαπάω όσο και τα παιχνίδια μου!

Σπούδασα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου Τεχνολόγος Γεωπόνος στο τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας. Από το 2003 ζω μόνιμα και εργάζομαι στα Ιωάννινα.

Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών παιδιών, ενός 8χρονου αγοριού και ενός 6χρονου κοριτσιού που λατρεύουν τα παραμύθια. Τα παιδάκια μου είναι και η έμπνευση μου για τα παραμύθια που γράφω. Είμαι μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Συγγραφικά μου έργα:

Ρόζα ο ροζ δράκος-Οσελότος 2015

Το μυστικό μας-Οσελότος 2016

Ρόζα ο ροζ δράκος Συνάντηση με έναν γίγαντα-Οσελότος 2017

Επικοινωνία fb Maria Kaltsi

Email: [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

  1. Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί μου αρέσει να αφήνω την ψυχούλα μου ελεύθερη στο χαρτί, γιατί πολλές φορές μου είναι πιο εύκολο να εκφράζομαι γράφοντας παρά μιλώντας.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν μου αρέσει να συμβουλεύω κανέναν, το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι πως αν κάποιος αγαπά να γράφει, ότι είδος γραφής κι αν είναι αυτό, αν οι στιγμές που γράφει γεμίζουν την ψυχή του, τότε να μην το σταματήσει για κανέναν λόγο.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ τον κόσμο των παραμυθιών, εκεί που όλα είναι απόκοσμα όμορφα και που πάντα το καλό κερδίζει το κακό! Μου αρέσει να ταξιδεύω με τους παραμυθένιους ήρωές μου στον πολύχρωμο κόσμο τους και να τελειώνουν οι ιστορίες τους με το «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…». Από την άλλη έχω γράψει κι ένα μυθιστόρημα για ενήλικες και η αλήθεια το αγαπώ εξίσου και αυτό, όμως με κερδίζει η παραμυθοχώρα!

Δεν θα μπορούσα να υπηρετήσω το ιστορικό μυθιστόρημα, παρόλο που σαν αναγνώστρια με μαγεύει, όμως δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και χρόνο να τις ψάξω, να τις συγκεντρώσω για να δημιουργήσω ένα ολοκληρωμένο συγγραφικό έργο.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Τίποτα απ’ όλα αυτά! Αν και διαβάζοντας τα πονήματά μου γίνονται αυτόματα κριτές αφού εκφέρουν γνώμη και το προτείνουν ή όχι σε άλλους, λέγοντας την άποψή τους. Εγώ σαν Μαρία θέλω να τους βλέπω σαν συνταξιδιώτες σε ένα ταξίδι που έχω δημιουργήσει από την ψυχή μου και που επέλεξαν να γνωρίσουν. Ίσως στο τέλος το ταξίδι να τους άρεσε ή ίσως να μην το ευχαριστήθηκαν, όμως αυτό δεν αλλάζει πως συνταξιδέψαμε.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν μισώ κάποια ερώτηση, προσπαθώ να απαντώ σε οτιδήποτε λογικό με ρωτήσουν.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Ότι κι αν πιστεύω εγώ για την συγγραφική μου ικανότητα, το κρατάω για μένα και εννοείται δεν θα μου έβαζα ποτέ βαθμό. Γενικά δεν μου αρέσουν οι βαθμοί γιατί δεν είναι πάντοτε αντικειμενικοί.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Θέλω να πιστεύω πως όλοι γράφουμε από εσωτερική ανάγκη πρωτίστως, τώρα αν υπάρχουν και κάποιοι που επιδιώκουν το χρήμα και τη δόξα και μάλιστα το καταφέρνουν,τότε Μπράβο τους! Νομίζω πως παρόλο που δεν το παραδεχόμαστε, όλοι θα θέλαμε αυτό που αγαπάμε να κάνουμε, δηλαδή να γράφουμε, να μας απέφερε και χρήματα για να ζήσουμε….

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Καλοσυνάτη, γλυκιά και χαμογελαστή λένε και ειδικά το χαμόγελο με σώζει ακόμη και σε στενάχωρες καταστάσεις γιατί θα βρω μέσα μου αυτό το δακρυσμένο χαμόγελο που θα τα αλλάξει όλα!

Γκρινιάρα, απαισιόδοξη και δοτική σε ανθρώπους που πολλές φορές δεν το αξίζουν και με απογοητεύουν.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι να μην αγγίζουν κανέναν τα γραπτά μου. Το ομορφότερο όνειρό μου που πραγματοποιήθηκε είναι όταν το πόνημά μου πήρε σάρκα και οστά, το κρατούσα στα χέρια μου, διάβαζα το όνομά μου στο εξώφυλλο, το ξεφύλλιζα, το μύριζα και δεν το πίστευα!

Κι επειδή τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ, θα ήθελα στο μέλλον το μυθιστόρημά μου να το δω να γίνεται ταινία.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Αγαπητέ Θεόφιλε, ποια ερώτηση θα ήθελες να σου έχουν κάνει και δεν στην έχουν κάνει ακόμη; Και εννοείται να μοιραστείς μαζί μας και την απάντησή της, παρακαλώ!

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:Πολύ πολύ πολύ πολύ όμορφη ερώτηση Μαρία, σ’ ευχαριστώ και εύχομαι να συνεχίσεις να δίνεις και να εισπράττεις  χαρά και αγάπη μες από τα έργα σου!

Αυτό που θα ήθελα να με ρωτήσουν αφορά το μυθιστόρημά μου ” Το Αγκάθινο Στέμμα”, σχετικά με τις αφορμές της έμπνευσης και τις έρευνες που κάνω ώστε να γράψω μια αληθοφανή ιστορία. Ιδιαιτέρως, κανείς δε με έχει ρωτήσει ακόμη πόσα από αυτά που υπάρχουν στην ιστορία είναι αληθινά και πόσα αποτελούν στοιχεία της φαντασίας μου. Κάποιοι τα παίρνουν ως δεδομένο ότι είναι ολοκληρωτικά είτε το ένα είτε το άλλο. Όπως γίνεται κατανοητό δεν μπορώ να δώσω εδώ μια αναλυτική απάντηση, καθώς ο πρώτος στόχος της στήλης μου είναι να γνωρίσουμε την προσωπικότητα και το έργο σου. Σ’ ευχαριστώ και πάλι Μαρία! 

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου