“Αισθάνομαι πως η ποίηση είναι για εμένα το σπίτι μου, ο καθρέφτης μου και ένας τρόπος ζωής” – Λίλλυ Ιουνίου

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η ποιήτρια Λίλλυ Ιουνίου! Βιογραφικό σημείωμα: Λίλλυ Ιουνίου Παιδί του Ιουνίου, κυριολεκτικά και όσο μεταφορικά μπορεί να σταθεί. Διδάσκω ξένες γλώσσες και προσπαθώ να διδάσκομαι συνεχώς ό,τι μπορώ από όλους τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Αισθάνομαι πιο κοντά σε εμένα όταν […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η ποιήτρια Λίλλυ Ιουνίου!

Βιογραφικό σημείωμα:

Λίλλυ Ιουνίου

Παιδί του Ιουνίου, κυριολεκτικά και όσο μεταφορικά μπορεί να σταθεί. Διδάσκω ξένες γλώσσες και προσπαθώ να διδάσκομαι συνεχώς ό,τι μπορώ από όλους τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Αισθάνομαι πιο κοντά σε εμένα όταν ασχολούμαι με το θέατρο, τον χορό, την μουσική και τον κινηματογράφο. Αγαπώ την τέχνη και τα γράμματα σε όλες τις μορφές τους. Ζω με διάθεση για ποιητική απόδοση των πάντων. Καταθέτω κομμάτια του εαυτού μου μέσα από τα ποιήματά μου. Πιστεύω στην αγάπη, την ευγένεια, την συμπόνια και την δεκτικότητα. Επιθυμώ εξέλιξη, αρμονία και ειρήνη γύρω μου και μέσα μου.

Η Ποιητική της συλλογή με τίτλο “Ωκεάνιο συναίσθημα” κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ GROTESQUE, μέλος του Εκδοτικού Ομίλου ΕΛΚΥΣΤΗΣ. 

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο με ένα κλικ εδώ

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

 

Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη;

~ Παραθέτω μερικούς στίχους του αγαπημένου μου ποιήματος ‘’Γυμνό σώμα’’ από ‘’Τα Ερωτικά’’ του Γιάννη Ρίτσου (Εκδόσεις Κέδρος)

‘’Μέσα σε λίγες νύχτες πῶς πλάθεται και καταρρέει ὅλος ὁ κόσμος;’’

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

~ Αισθάνομαι πως η ποίηση είναι για εμένα το σπίτι μου, ο καθρέφτης μου και ένας τρόπος ζωής. Συνεπώς, με εκφράζει πράγματι απόλυτα. Θα ήθελα να ασχοληθώ επίσης με τα παιδικά παραμύθια, έχω γράψει ήδη το πρώτο μου.

Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

~ Το ξεκίνημά μου ήταν πολύ ενδιαφέρον και θα το χαρακτήριζα ξεχωριστό γιατί περιείχε αρκετές ανατροπές. Σίγουρα, η στιγμή της πρότασης που μου έγινε για την έκδοση των ποιημάτων μου είναι για εμένα η πιο δυνατή μέχρι στιγμής.

Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

~ Από μικρή ηλικία, στα παιδικά μου χρόνια, έγραφα σε ημερολόγιο, είχα φτιάξει δική μου παιδική εφημερίδα και αισθανόμουν πάντα μια έλξη προς την συγγραφή, την λογοτεχνία, την ποίηση.

Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

~ Αισθάνθηκα πολλές φορές να απογοητεύομαι όταν δεν έβρισκα την ανταπόκριση που περίμενα ή όταν μου ασκούταν αρνητική κριτική. Δεν με οδήγησαν όμως στο να παρατήσω τη συγγραφή, θεωρείται πλεόν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου και ανάγκη μου.

Γιατί γράφεις;

 ~Γιατί έτσι αισθάνομαι αληθινή ως προς εμένα και τους άλλους, γιατί έτσι αισθάνομαι πλήρης, γιατί δεν μπορώ να μην γράφω.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

~ Να το κάνει γιατί αισθάνεται όμορφα μέσα στις λέξεις και σε αυτές βρίσκει μια κάποιου είδους λύτρωση, ένα καταφύγιο, ίσως αποτελούν για αυτόν απόδραση ή του προκαλούν αγαλλίαση και γιατί τα γραφόμενά του ίσως τα βιώσουν με παρόμοιο τρόπο και οι αναγνώστες του. Συμβουλεύω να το ξανασκεφτεί, αν διστάζει να μάθει καλύτερα τον εαυτό του, να δει πιο καθαρά την προσωπική του αλήθεια και να την μοιραστεί με άλλους.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

~Νομίζω πως τίποτα δεν θα μπορούσε να με εκφράσει καλύτερα από την ποίηση λόγω της ελευθερίας και του όμορφου χάους που την χαρακτηρίζει σαν είδος και σίγουρα δεν θα μπορούσα να καταπιαστώ με πολιτική, ιστορία ή θετικές επιστήμες καθώς δεν μου ταιριάζει να μελετώ και να καταγράφω με ακρίβεια και πειθαρχία ούτε να εφαρμόζω τύπους και κανόνες .

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

~ Θα ήθελα να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε πρωτοεμφανιζόμενους ταλαντούχους συγγραφείς/ποιητές να μοιραστούν το έργο τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για την έκδοση. Θα επιθυμούσα επίσης να μην εκλείψουν τα βιβλία στην ηλεκτρονική εποχή που διανύουμε.

Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

~ Θα αναφέρω τα τρία βασικότερα χαρακτηριστικά μου για τα οποία αισθάνομαι όμορφα αλλά πολλές φορές λειτουργούν αρνητικά, ανάλογα τις συνθήκες : Ευαίσθητη, ρομαντική, συναισθηματική. Συνήθως, σταματώ να αισθάνομαι όμορφα για αυτά όταν αρχίζουν να υπέρ λειτουργούν.

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση:Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου