(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Άμοιρος Ακροβατίδης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!
Άμοιρος Ακροβατίδης
FB: Άμοιρος Άλφα
Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες
Γιατί γράφεις;
Γράφω για να διασκεδάζω. Αισθάνομαι ότι όλα αυτά που γίνονται αντιληπτά ως δράματα στη ζωή, είναι στην ουσία μία ανεξάντλητη πηγή χιούμορ – κι ας μη μιλήσω εδώ για το γέλιο που βγάζουν αυτά που οι άνθρωποι λένε ότι πιστεύουν.
Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Αυτή τη στιγμή αγαπάω τη σάτιρα και το χιούμορ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να γράψω κάτι σε κάποια άλλη κατηγορία μυθιστορήματος. Δεν έχω γνώσεις για να γράψω επιστημονικά δοκίμια, ούτε κέφι για να γράφω οδηγίες χρήσης συσκευών.
Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Είναι όλα αυτά, αλλά κατεξοχήν αναγνώστες. Δεν μπορείς ούτε να κρίνεις ούτε να συμβουλέψεις για κάτι που δεν έχεις διαβάσει. Γράφω, λοιπόν, για τους αναγνώστες. Για να είμαι ακριβής, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αναγνώστης εκεί έξω, θα συνέχιζα να γράφω ιστορίες για τον μέσα αναγνώστη, αυτόν τον αόρατο, ιδανικό αναγνώστη που έχει στο μυαλό του κάθε συγγραφέας.
Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Η χειρότερη κριτική είναι η μη κριτική. Οι καλές κριτικές είναι αμελητέες. Οι κακές κριτικές ίσως αποδειχτούν δίκαιες και ίσως οδηγήσουν σε βελτίωση της γραφής.
Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
Έχουν δεν έχουν εικόνα για μένα, σίγουρα δεν ισχύει. Αλλά, γιατί να έχουν; Προσωπικά, δεν νοιάζομαι για τον συγγραφέα ενός βιβλίου που διαβάζω, γιατί ασχολούμαι με το έργο του. Συγκρατώ το όνομά του για να βρω τι άλλο έχει γράψει, αν ενδιαφέρομαι. Σε κάποιες περιπτώσεις παίζει ρόλο ο βίος του συγγραφέα, όταν το έργο του σχετίζεται στενά με την προσωπική του πορεία. Όλα τα άλλα είναι ακαδημαϊκά.
Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Δεδομένου ότι ούτε χρήμα υπάρχει στη συγγραφή, ούτε δόξα στην έκδοση έργων που σπάνια ξεπερνούν τα τρεις χιλιάδες αντίτυπα, θα υποστηρίξω ότι οι περισσότεροι ομότεχνοί μου γράφουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Είμαι συγγραφέας, άρα γράφω, ανεξάρτητα από το αν θα εκδοθεί το έργο μου, αν θα αναγνωστεί, και αν κάποιοι θεωρήσουν ότι αξίζει να συζητηθεί.
Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Δεν γνωρίζω ‘κύκλους’. Δεν ασχολούμαι παρά μόνο με τη γραφή. Δεν υπάρχουν έργα που αντιπαθώ, εκτός από αυτά που εκφράζουν απόλυτες ιδεολογίες. Υπάρχουν έργα που απορρίπτω, γιατί αδιαφορώ για το θέμα τους ή τα θεωρώ κακογραμμένα. Όσο για τους ανθρώπους γενικά, κάνω παρέα μ’ αυτούς που συμπαθώ.
…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Οκέι. Τι σου ήρθε να συμπεριλάβεις αυτή την τελευταία ερώτηση;
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: …ήταν κι αυτός ένας τρόπος που σκέφτηκα για ν’ αποφύγω τυχόν μηνύσεις από τους συμμετέχοντες για ψυχική οδύνη!
Σ’ ευχαριστώ πολύ για την απολαυστική σου συνέντευξη συγγραφέα μου και εύχομαι πάντα επιτυχίες στη λογοτεχνική σου διαδρομή!
Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια