Ανθολογία ποιημάτων για την Εθνική Αντίσταση κατά τη φασιστική κατοχή, του Χρήστου Σαμουηλίδη

19.05.2018

σχόλια

Είναι αλήθεια πως μια τέτοια ποιητική συλλογή εξέλειπε από τα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων και το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η Ανθολογία ποιημάτων για την Εθνική Αντίσταση κατά τη φασιστική κατοχή, του Χρήστου Σαμουηλίδη από τις εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ. Ο δημιουργός της ανθολογίας έχει, όπως ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογο, κάνει μια απόπειρα για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα και αρτιότερα τις ποιητικές δημιουργίες που χαρακτήρισαν, αποτύπωσαν αλλά και επηρέασαν τους Έλληνες κατά την Αντίσταση και την κατοχή. Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα συναντήσει κανείς δημιουργίες από μεγάλα ονόματα της ποίησης όπως ο Μανόλης Ανανγωστάκης, ο Κώστας Βάρναλης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Κωστής Παλαμάς, ο Τίτος Πατρίκιος, Ο Γιάννης Ρίτσος, ο Άγγελος Σικελιανός, ο…, ο…, ο…, ποιον να αναφέρει κανείς από τους πενήντα και πλέον ποιητές που συμπεριλαμβάνονται και που -ορθώς κατά τη γνώμη μας- παραθέτονται αλφαβητικά και όχι αξιολογικά.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι παρακινδυνευμένο, να μιλήσει κανείς για τη μεγάλη αξία όλων των ποιημάτων που ανθολογούνται στη συλλογή αυτή ή να αποπειραθεί να τα αναλύσει. Το πλήθος είναι τέτοιο και η οπτική του κάθε ποιητή τόσο διαφορετική, που ίσως το σοφότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι απλώς να αναφέρουμε το γεγονός της ποικιλομορφίας της έκφρασης και των νοημάτων που απαντά ο αναγνώστης στο βιβλίο. Ίσως είναι από τις λίγες φορές που δεν βρίσκει εφαρμογή το ρητό “ουκ εν τω πολλώ το ευ” καθόσον μέσα στο πλήθος των ποιημάτων που έχουν συμπεριληφθεί κάνουν την κάθε σελίδα της ανθολογίας φέρει το δικό της αξιακό φορτίο, το οποίο αθροιζόμενο τελικά δίνει ένα σύνολο εξαιρετικό.

Πέρα από τις ευχαριστίες που θα πρέπει να δώσουμε τόσο στον Χρήστο Σαμουηλίδη όσο και στις εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ για τη δημιουργία αυτού του εξαιρετικού βιβλίου, θα συστήσουμε σε κάθε αναγνώστη που αγαπά όχι μόνο την ποίηση εν γένει αλλά και την ιστορία, να στέψει την προσοχή του στην ανθολογία αυτή και να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να την αποκτήσει και να την μελετήσει σε όλο της το βάθος!

 

 

– 

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οδηγός ιστοσελίδας

Κερδίστε το!

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου