“…αν το βιβλίο έχει έξυπνη πλοκή και ενδιαφέρουσα υπόθεση, οπωσδήποτε θα ήθελα να είναι πολυσέλιδο…” – Στέλλα Πετρίδου

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η διαχειρίστρια της λογοτεχνικής σελίδας texnesonline.gr, Στέλλα Πετρίδου! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Στέλλα Πετρίδου κατάγεται από τον Σκουτάρο της Λέσβου. Είναι απόφοιτος της σχολής Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της σχολής Δ.Υ.Λ.Σ. Σήμερα είναι εν ενεργεία Αξιωματικός του Λ.Σ. και μητέρα τριών παιδιών. […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η διαχειρίστρια της λογοτεχνικής σελίδας texnesonline.gr, Στέλλα Πετρίδου!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Στέλλα Πετρίδου κατάγεται από τον Σκουτάρο της Λέσβου. Είναι απόφοιτος της σχολής Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της σχολής Δ.Υ.Λ.Σ. Σήμερα είναι εν ενεργεία Αξιωματικός του Λ.Σ. και μητέρα τριών παιδιών.

Ασχολείται συστηματικά με την ποίηση, την οποία προσπαθεί να παντρέψει αρμονικά με τη μελωδία δημιουργώντας όμορφα τραγούδια. Για το σκοπό αυτό κι έχει συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς έως τώρα (όπως ο Νίκος Καλλίνης από το συγκρότημα Εκείνος κι Εκείνος, ο Παντελής Θαλασσινός, η Μαρία Σουλτάτου, ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος, η Γιώτα Λιαποπούλου, η Σταυρούλα Εσαμπαλίδη, η Διαμάντη Δαγιάση, η Γιάννα Φαφαλιού, ο Νίκος Τάγκας, η Μαρία Καραγκιόζη, ο Νίκος Μαρδάς, ο Μαρκέλλος Πούπαλος, η Δέσποινα Ραφαήλ, η Μαρία Καζατζή, ο Μάκης Ψαραδέλλης, ο Πάνος Γαληνός, οι Γιώργος και Σταύρος Μυλωναδάκης, η Χριστίνα Παπαδοπούλου, ο Βαγγέλης Ρεπούσης, ο Περικλής Πάγκας, ο Αχιλλέας Μωραΐτης, ο Κώστας Τηγάνης, ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, η Έλενα Μιχαήλ, η Φλώρα Χατζηγαλήνη, η Ευαγγελία Σταυρινούδη, ο Μάνος Βασιλάκης, ο Κώστας Τότσιος κ.α.), ενώ το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας το παρουσιάζει στα μουσικά άλμπουμ, τα οποία και συνοδεύει ως ένθετα των ποιητικών συλλογών της. Στίχοι της φιλοξενούνται επίσης και σε μουσικά άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών.

Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε αρκετές ποιητικές ανθολογίες, σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ για το έργο της, μουσικό και ποιητικό, έχει κατά καιρούς βραβευθεί και διακριθεί σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Εκτός από την ποίηση ασχολείται και με την πεζογραφία.

Είναι δημιουργός και αρχισυντάκτρια του ηλεκτρονικού καλλιτεχνικού περιοδικού «Texnes On Line» (www.texnesonline.gr), ενώ παράλληλα διατηρεί και προσωπικό ιστολόγιο με τίτλο «Λυρίδες»   (www.lyrides.blogspot.com).

Τέλος, είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Συγγραφικό Έργο:

 1. «Μίλα μου γι’ αγάπη», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2015
 2. «Αποχωρισμός», ποιητική συλλογή και cd single, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2016
 3. «Προσφυγιά», ποιητική συλλογή και cd single, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2016
 4. «Θάλασσα κι Ουρανός», ποιητική συλλογή και cd με δέκα τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2017
 5. «Ο Καιρός», ποιητική συλλογή και cd με πέντε τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2017
 6. «Έρωτας είναι», ποιητική συλλογή και cd με δώδεκα τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2018
 7. «Ανυπόταχτες σκέψεις, 151 χαϊκού», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2019
 8. «Η αγάπη μπορεί», μυθιστόρημα και cd single, εκδόσεις Ελκυστής, Θεσσαλονίκη 2019
 9. «Αύγουστος, ποίηση σε μορφή τάνκα», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2020
 10. «Έλα ξανά», ποιητική συλλογή και cd με δεκατρία τραγούδια, εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα 2020
 11. «Ροντέλα 4 εποχών», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2021
 12. «Τριολέτα γένους θηλυκού», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2021

Περισσότερα για τη Στέλλα Πετρίδου:

Biblionet: https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=118564

Facebook:https://www.facebook.com/StellaPetridouWriter

Instagram:https://www.instagram.com/stella__petridou/?hl=el

Youtube:https://www.youtube.com/c/StellaPetridou

Twitter:https://twitter.com/StellaPetridou1

Blog:https://lyrides.blogspot.com/

Site:https://www.texnesonline.gr/

E-mail: [email protected]

Ερωτηματολόγιο για για Αναγνώστες και Κριτικούς βιβλίων

 1. Από ποιες πηγές μαθαίνεις για τα βιβλία που σου αρέσουν;

Παλαιότερα μάθαινα ανατρέχοντας η ίδια στο διαδίκτυο. Πλέον, μαθαίνω από τους ίδιους τους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι μου στέλνουν ενημερωτικά δελτία τύπου στο μέιλ του περιοδικού που διαχειρίζομαι, το www.texnesonline.gr

 1. Η συνεχόμενη διαφήμιση ενός βιβλίου σε πείθει να το αγοράσεις ή πιστεύεις πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»;

Η συνεχόμενη διαφήμιση βοηθά στην περαιτέρω προώθηση ενός βιβλίου, πολύ απλά γιατί το κάνει γνωστό σε περισσότερους αναγνώστες. Για το λόγο αυτό και πιστεύω ότι είναι θεμιτή ως διαδικασία. Δυστυχώς όμως, δε διαφημίζονται όλα τα βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά και αυτό βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα κάποια βιβλία που αξίζουν πραγματικά να διαβαστούν στην ουσία να μην έχουν την επιθυμητή εμπορική επιτυχία, διότι δεν έτυχε κανείς να μιλήσει γι’ αυτά. Φυσικά και ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που εμένα προσωπικά θα με ωθήσουν στο να διαβάσω ένα βιβλίο, όπως είναι για παράδειγμα το περιληπτικό σημείωμα που υπάρχει στο οπισθόφυλλό του, η θεματολογία του, το προσωπικό ύφος του συγγραφέα, αν έχει τύχει να διαβάσω κάποιο άλλο έργο του στο παρελθόν κ.α.

 1. Ξεκινάς την ανάγνωση ενός βιβλίου : α) Μονάχα σε ό,τι σου προτείνουν, β)Κατόπιν επιλογής σου γ)Με γνώμονα και τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις.

Πριν την ενασχόλησή μου με το περιοδικό, η αλήθεια είναι πως διάβαζα μόνο όποιο βιβλίο μου άρεσε και όποιο μου κέντριζε ιδιαίτερα την προσοχή, παλιότερο ή νεώτερο. Πλέον, διαβάζω αρκετά καινούρια βιβλία συγγραφέων των εκδοτικών οίκων με τους οποίους συνεργάζεται το περιοδικό, τα οποία μου προτείνουν μεν οι ίδιοι οι εκδοτικοί οίκοι, αλλά με γνώμονα του τι ενδιαφέρει εμένα να διαβάσω. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό ο αναγνώστης να απολαμβάνει το ταξίδι της ανάγνωσης και να μην το θεωρεί αγγαρεία και υποχρέωση. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να μην προβεί καν στη διαδικασία αυτή, γιατί αναπόφευκτα, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα μισήσει και τα βιβλία, αλλά το διάβασμα γενικότερα.

 1. Προτιμάς για τις αγορές σου τα μεγάλα, κεντρικά βιβλιοπωλεία ή το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου και γιατί;

Λόγω του ότι ζω σε επαρχία, δεν είναι εύκολη η μετάβαση μου σε μεγάλα και κεντρικά βιβλιοπωλεία. Επιλέγω γι’ αυτό το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου και μερικές φορές, για πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις βιβλίων, τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.

 1. Τι σε κερδίζει κατά σειρά σε ένα βιβλίο; Η υπόθεση, ο συγγραφέας, το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο, ο εκδοτικός οίκος που το κυκλοφορεί, ο τίτλος, το είδος του ή η τιμή του;

Αρχικά, το είδος του βιβλίου και η υπόθεσή του. Έπειτα, ο τίτλος του, το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλό του, εννοείται η τιμή του στη συνέχεια και στο τέλος, ο συγγραφέας και ο εκδοτικός οίκος.

 1. Γιατί διαβάζεις;

Γιατί ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μου και γιατί απελευθερώνομαι από τα δεσμά της πραγματικότητας που αναπόφευκτα με ορίζει ως εξαρτημένο μέλος μιας οργανωμένης κοινωνίας.

 1. Ποιο είδος λογοτεχνικού βιβλίου προτιμάς;

Ποίηση και κοινωνικό μυθιστόρημα. Ίσως, γιατί είναι και τα είδη στα οποία εκτός από αναγνώστης αφιερώνομαι προσωπικά η ίδια και ως δημιουργός.

 1. Σε κουράζουν τα πολυσέλιδα βιβλία; Ποιον αριθμό σελίδων θεωρείς ως ιδανικό;

Αν το βιβλίο έχει έξυπνη πλοκή και ενδιαφέρουσα υπόθεση, οπωσδήποτε θα ήθελα να είναι πολυσέλιδο για να το απολαύσω όσο γίνεται περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρώ ιδανικό τον αριθμό των 500 σελίδων και άνω.

 1. Το ιδανικό μέρος και ώρα για ανάγνωση;

Το απόγευμα στη βεράντα του σπιτιού μου, συντροφιά με μια ζεστή κούπα καφέ.

 1. Τι περισσότερο ή λιγότερο πιστεύεις πως έχει μια ταινία που είναι βασισμένη σε βιβλίο;

Μια ταινία υπερτερεί του βιβλίου ως προς την εικόνα. Φυσικό κι επόμενο είναι πως κεντρίζουν περισσότερο τον θεατή τα χρώματα της οθόνης, η συνοδεία της μουσικής, οι παύσεις εκεί που απαιτούνται και οι ερμηνείες των ηθοποιών που υποδύονται τους ήρωες του βιβλίου. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ πως στο περιγραφικό κομμάτι της ιστορίας το βιβλίο υπερτερεί πάντοτε της ταινίας, καθώς, είτε λόγω πίεσης χρόνου, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, όπως το οικονομικό κόστος, οι πρακτικές αδυναμίες της ακριβούς απόδοσης των πολύ λεπτομερών περιγραφών του βιβλίου κτλ δε μπορούν όλα να μεταφερθούν στην οθόνη.

 

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου