“…από τη θέση μου ως σεναριογράφος, μου αρέσει να πειραματίζομαι…” – Σωτήρης Πετρίδης

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι o συγγραφέας Σωτήρης Πετρίδης! Βιογραφικό Συγγραφέα Ο Σωτήρης Πετρίδης είναι κινηματογραφιστής και σεναριογράφος, ενώ έχει στο ενεργητικό του αρκετές ταινίες μικρού μήκους, μία ταινία μεγάλου μήκους και επιλεγμένα οπτικοακουστικά σποτ. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι o συγγραφέας Σωτήρης Πετρίδης!

Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Σωτήρης Πετρίδης είναι κινηματογραφιστής και σεναριογράφος, ενώ έχει στο ενεργητικό του αρκετές ταινίες μικρού μήκους, μία ταινία μεγάλου μήκους και επιλεγμένα οπτικοακουστικά σποτ. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Είναι ακαδημαϊκός ερευνητής κινηματογραφικών σπουδών με διδακτορικό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα διδάσκει κινηματογράφο σε διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές σχολές. Έχει εκδώσει πληθώρα ακαδημαϊκών βιβλίων και άρθρων σχετικά με τα οπτικοακουστικά μέσα. Το πρώτο του μυθιστόρημα ήταν οι «Αιματηρές Απόκριες» (εκδόσεις Υδροπλάνο), ενώ ο «Νόμος 9023» (εκδόσεις Ελκυστής) αποτελεί την δεύτερη λογοτεχνική του απόπειρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό κείμενο;

Η αλήθεια είναι ότι η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου από πολύ νωρίς, αλλά σε άλλη μορφή τέχνης. Είμαι σεναριογράφος και κινηματογραφιστής, οπότε έχω μάθει να αφηγούμαι ιστορίες, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η συγγραφή πεζού λόγου ήρθε στη ζωή μου πριν λίγα χρόνια ως ένας πειραματισμός στο να μάθω να εκφράζομαι και από άλλη μορφή τέχνης. Αισίως, το βιβλίο «Νόμος 9023» είναι η δεύτερη δουλειά μου που εκδίδεται.

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Στο τωρινό βιβλίο μου, Νόμος 9023, η βασική μορφή έκφρασης είναι η δυστοπία, στην οποία βασίζεται και το είδος γραφής που υπηρέτησα. Γενικά, θεωρώ ότι οι δυστοπικές ιστορίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Και από τη θέση μου ως σεναριογράφος, μου αρέσει να πειραματίζομαι με δυστοπικά μέλλοντα ή/και παρόντα, ώστε να αποκτώ την απαραίτητη δημιουργική ελευθερία να εκφράσω αυτά που θέλω. Στις τέχνες, οι δυστοπίες είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία για να μοιραστείς τις κοινωνικές σου ανησυχίες για το παρόν, χωρίς όμως να αποκτήσει το δημιούργημά σου διδακτικό τόνο. Βέβαια, έχω ασχοληθεί και με πληθώρα άλλων ειδών – δεν πιστεύω στην τυποποίηση των δημιουργών γύρω από ένα είδος γραφής.

Γιατί γράφεις;

Για μένα, η εν λόγω ερώτηση είναι παρόμοια με το «γιατί αναπνέεις;». Πολύ απλά, για να ζήσω.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας και γιατί να τ’ αποφύγει;

Αν κάποιος θέλει να εκφραστεί μέσω της τέχνης και της συγγραφής, φυσικά και θα τον ενθάρρυνα. Απλώς, θα τον συμβούλευα να αποκτήσει δυνατό στομάχι και να αποφεύγει να αναλώνεται με τα αρνητικά σχόλια. Αν, από την άλλη, δεν αντέχει την κριτική, θα τον συμβούλευα να το αποφύγει.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι να μην έχω πια τη δυνατότητα να εκφράζομαι μέσα από τα γραπτά μου (είτε μυθιστορήματα είτε σενάρια), καθώς για εμένα η συγγραφή είναι ζωτικής σημασίας. Από την άλλη, το όνειρό μου είναι να συνεχίσω να είμαι ενεργός καλλιτεχνικά και να βρω τρόπους να εκφράσω όλες τις ιστορίες που έχω μέσα μου.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου