“…γιατί ήρθε ο καιρός να πω αυτά που σκέφτομαι και που νοιώθω χωρίς να φοβάμαι” – Άντρη Ιωάννου

  (Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η ποιήτρια Άντρη Ιωάννου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Άντρη Ιωάννου, της Ιφιγένειας, γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄70  σ΄ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας σήμερα κατεχόμενο. Μετά την αποφοίτηση της από […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο.... 

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η ποιήτρια Άντρη Ιωάννου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Άντρη Ιωάννου, της Ιφιγένειας, γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄70  σ΄ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας σήμερα κατεχόμενο. Μετά την αποφοίτηση της από το Λύκειο Παλλουριώτισσας, ακολούθησαν οι σπουδές στην Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι ακόμη κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον τομέα της Πολιτικής Υγείας και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας. Εργάζεται ως Φαρμακοποιός στο κυπριακό δημόσιο. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα σκυλιά της, ενώ αρκετό χρόνο αφιερώνει και για τα δέντρα της.

Η ποίηση προέκυψε στη ζωή της ως αποτέλεσμα της ανάγκης της να εξωτερικεύσει όλα αυτά που νοιώθει.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Τα πάντα είναι ρευστά. Άρα, αν και δεν μου αρέσει να μιλώ για το μέλλον,  δεν αποκλείω το να καταπιαστώ με κάποιο άλλο είδος γραφής. Αρκεί να έχω κάτι να πω και να νοιώσω την ανάγκη να το κάνω.

Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Εκ των πραγμάτων η λογοτεχνική μου διαδρομή τώρα ξεκινά. Όμως, χωρίς να ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον, αυτό, το πρώτο μου βιβλίο, είναι για μένα σταθμός στη ζωή μου. Γιατί είναι το δικό μου παράθυρο προς τον ήλιο που επιτέλους άνοιξα!

Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Θετική. Αρκεί να διασφαλίζεται η διαφάνεια που θα επιτρέπει στους όντως καλύτερους να κερδίζουν. Αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες να νοιώθουν ικανοποίηση από την συμμετοχή τους.

Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Στην περίπτωση της αρνητικής κριτικής θα ήθελα να καταλάβω. Τις ενστάσεις του. Όμως πλέον, και ειδικά όταν κάποιος είναι φανατικός με τις απόψεις του, δεν συνεχίζω την κουβέντα αν δεν γίνεται εποικοδομητικός διάλογος. Είναι χωρίς νόημα.

Στην περίπτωση της θετικής κριτικής, αυτή θα μου έδινε χαρά αν διαπίστωνα πως όντως το άτομο αυτό πήρε τα σωστά μηνύματα. Και βοηθήθηκε από αυτό που διάβασε.

Γιατί γράφεις;

Γιατί ήρθε ο καιρός να πω αυτά που σκέφτομαι και που νοιώθω χωρίς να φοβάμαι.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Ο καθένας μπορεί να γίνει οτιδήποτε και να δηλώσει οτιδήποτε. Σημασία σε ότι κάνεις έχει το να είσαι αληθινός. Αυθεντικός.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Τίποτα από αυτά. Αναζητούσα και αναζητώ ανθρώπους να επικοινωνώ. Για μένα, η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας.

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Οι κλίκες. Παρά την ελάχιστη παρουσία μου στον συγκεκριμένο χώρο, έχω διαπιστώσει πως υπάρχουν. Και αν σε βάλουν στην ομάδα τους, αφενός θα σε υποστηρίξουν, με αποτέλεσμα σε μια νύχτα να βρεθείς να σε γνωρίζουν οι πάντες,  αφετέρου θα πρέπει να τους το ανταποδίδεις με φιλοφρονήσεις, με την παρουσία σου σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν κλπ. Αν όμως δεν σε δεχτούν, η λογοτεχνική σου πορεία, πέραν από δύσκολη, πιθανόν να είναι και πολύ σύντομη. Με τους συγκεκριμένους είναι πολύ δύσκολο να τα βάλεις. Έχουν γίνει κατεστημένο. Από την άλλη, και αυτό είναι που αφήνει χώρο στην ελπίδα, είναι η ύπαρξη φορέων που τολμούν να τα βάζουν με το κατεστημένο που σας ανάφερα πιο πάνω, πάντα πολιτισμένα, καταφέρνοντας να αναδείξουν λογοτέχνες άξιους.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Δεν ξέρω ακριβώς αν απαντώ στην ερώτηση σας, αλλά έχω την εντύπωση πως αρκετοί γράφουν για να διατηρούνται στην επικαιρότητα. Χωρίς να έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν. Είναι η δόξα λοιπόν; Η αίγλη που καλύπτει όσους θεωρούν ότι ανήκουν στον κύκλο των διανοούμενων; Είναι το χρήμα που εξαργυρώνει μια επιτυχία που είχαν, με μια επανάληψη μέτρια; Και στις δυο περιπτώσεις, είναι λυπηρό.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Εφιάλτης  για μένα είναι το να γράψω κάτι χωρίς να το πιστεύω. Το ομορφότερο όνειρο μου έχει πραγματοποιηθεί. Είναι το βιβλίο μου που εκδόθηκε τώρα.

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου