Για τον “μονόδρομο καθρέφτη» της Γεωργίας Δεμπερδεμίδου

Στις κριτικές του ο Τέλλος Άγρας διαρκώς ανακινούσε ζητήματα αισθητικής ορίζοντας ένα δικό του θεωρητικό μοντέλο, σε μία προ-θεωρίας εποχή της κριτικής. Πατώντας σε έναν συνδυασμό αισθαντικών σχολίων και φιλοσοφικής δοκιμής, εξέθεσε την κριτική στις αισθήσεις, τα συναισθήματα και τα γραμματολογικά εργαλεία της φιλολογίας. Η αισθητική όμως ήταν το κυρίαρχο όχημα της κριτικής του.

Αν του τα έρθουν δίπλα στη θέση του Benn πως «(…)η ποίηση δεν βελτιώνει, ωστόσο κάνει κάτι πολύ πιο κρίσιμο: μεταβάλλει. Δεν έχει τη δύναμη να παρεμβαίνει ιστορικά, αν είναι καθαρή τέχνη, δεν έχει τη δύναμη να παρεμβαίνει θεραπευτικά και παιδαγωγικά. Επιδρά διαφορετικά: αίρει τον χρόνο και την ιστορία(…) Όλα τα πράγματα μεταβάλλονται, όλες οι έννοιες και οι κατηγορίες αλλάζουν χαρακτήρα τη στιγμή που τις παρατηρούμε υπό το πρίσμα της τέχνης(…)»[1], τότε το ποιητικό πρίσμα παραμορφώνει τον χώρο τον χρόνο και τα αντικείμενα μέσα από το συναισθηματικό κάτοπτρο του ποιητή.

Και αυτό ακριβώς κάνει και η Γεωργία Δεμπερδεμίδου με την πρώτη της ποιητική συλλογή «μονόδρομος καθρέφτης» (Γαβριηλίδης, 2018). Στην πραγματικότητα η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός αναπλάθει τον κόσμο μέσα από ένα ενδιαφέρον μείγμα μεταφορών, στοχασμών και αναζητήσεων για τον Άνθρωπο. Πλάθει πρισματικές εικόνες και στιχουργεί τη διάθλασή τους. Με μία ρομαντική διάθεση γεμάτη φως στοχάζεται για τον ανθρώπινο βίο τον έρωτα και τη μνήμη.

Η εικονοποιία της ως ψηφίδες και όλοι το ίδιο κάδρο αφήνει γλυκά αποτυπώματα στην καρδιά του ακροατή/αναγνώστη (τα βράδια). Όμορφα επιμίσθια (άραγε οι άνθρωποι να είναι από δω;, άδειο ποτήρι, Ω! νύχτα, ματωμένη μνήμη, μνημονεύω, λοβοτομή, αδιόρατη φωνή) εντείνουν τη συναισθηματική ένταση. Η νύχτα είναι κυρίαρχη στη στιχουργική της (άδειο ποτήρι, τα βράδια, τα πηγαία φτερά, έβαψε ο ήλιος, σπασμένες αλυσίδες) συνήθως έναστρη. Μα το σκοτεινό τοπίο δεν οδηγεί σε κάποιο πεσιμισμό. Αντίθετα, το φως του φεγγαριού ενισχύει το ρομαντικό κλίμα και γλυκαίνει τον χώρο (το μαντήλι, πανσέληνος, Ω! νύχτα, σπάζει η νύχτα, ξένες οι λέξεις, ασημένια στάχυα, γλυκές μελαγχολίες, μοναδικές οι άκρες).

Η ποιητική δράση τοποθετείται σε ανοιχτό χώρο• ο ουρανός, η νύχτα, η θάλασσα και η εναλλαγή των εποχών αφήνουν ένα πολύχρωμο καναβάτσο μέσα στη φύση. Άλλωστε το ποιητικό υποκείμενο απευθύνεται με την κλητική προσφώνηση στους μήνες (κουρσάρος, μοναδικές οι άκρες) ή τούτοι καταγράφονται άμεσα σε στίχους οι εποχές ενισχύοντας τις φυσιολατρικές ανταύγειες της ποιητικής της και εντείνοντας τη αισιόδοξη οπτική της (ταξίδι φθινόπωρο, ο Μάης μου, άνοιξις, η βροχή).

Ο ρομαντισμός όμως δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Είναι η εκφραστική δίοδος στοχαστικές αναζητήσεις της δημιουργού (λοβοτομή, απαλλαγή, εν τη ζωή το άνθος, αιμάτινα τα ίχνη, μυστικός δείπνος). Εκθέτει μία ελπίδα αισιοδοξίας ακόμα και στις μελανές σελίδες (μονόδρομος καθρέφτης, επιθυμίες διαδρομές, μνημονεύω, διπλής πριν, υγρό σαν χώμα).

Δήμος Χλωπτσιούδης
Μανδραγόρας, 2016
ISBN: 978-960-592-032-6

Οι λυρικές ανάσες ισορροπούν με αισθητικές μεταφορές και παρομοιώσεις (χαρτογραφώ, εν τη ζωή το άνθος, απαλλαγή, αιμάτινα τα ίχνη, υγρό σαν χώμα) ή παρωδίες (Μυστικός Δείπνος, κουρσάρος, μοναδικές οι άκρες) και σε μία αντισυμβατική συχνά ως προς το συντακτικό άξονα γλώσσα.

Η άτακτη σειρά λέξεων σε προτάσεις σε ορισμένες συνθέσεις διαταράσσουν τη νοηματική αναμενόμενη πορεία της γλώσσας και μέσα από την ανοικειωτική σύνταξη έλκουν την προσοχή (χαρτογραφώ, γλώσσα της ψυχής, αδιόρατη φωνή). Άλλοτε ο στιχουργικός ρυθμός σπάει τη νοηματική συνέχεια του στίχου σε διαφορετικούς στίχους. Έτσι όμως αφήνει τον χρόνο σε μία ρευστή πορεία ειδικά στην απαγγελία (απαλλαγή, Μυστικός Δείπνος, μοναδικές οι άκρες).

Άλλωστε η ποιητική της Δεμπερδεμίδου διακρίνεται από μία χαρακτηριστική προφορικότητα (Δεκέμβρης της αγάπης, γλυκές μελαγχολίες, μονόδρομος καθρέφτης) με έντονο το διαλογικό στοιχείο που διαμορφώνεται από ερωτήσεις (διπλής πτυχής, το μη υπάρχον μονάχα, γλώσσα της ψυχής, λοβοτομή, το τζαμί) και το δεύτερο ενικό πρόσωπο (επιθυμίες διαδρομές, πανσέληνος, το μαντήλι, σπάζει η νύχτα) ως βουβό υποκριτή ή ως είδωλο στον καθρέφτη (Οκτώβρης) και το β’ πληθυντικό (διπλής πτυχής).

Επιλογικά η πρώτη ποιητική συλλογή της Γεωργίας Δεμπερδεμίδου αφήνει μία γλυκιά επίγευση με την ζέστη αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζει το παρόν, παρά το γεγονός ότι δεν προβληματίζει, δεν οδηγεί τον αναγνώστη σε νέες στοχαστικές ατραπούς. Αφήνει όμως ανοιχτή την πόρτα της ποιητικής της εξέλιξης και της ωρίμανσης στο χειρισμό της γλώσσας και των συναισθημάτων.

_____

[1] Gottfried Benn, ομιλία για λογαριασμό της Βορειοδυτικής Ραδιοφωνίας (NWDR), (Κολωνία, 15/11/1955), μτφρ. Κώστας Κουτσουρέλης, Ποίηση, τεύχ. 23.

 

Κράτα το

Κράτα το

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 14 – 15 Δεκεμβρίου 2024

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 14 – 15 Δεκεμβρίου 2024

Real News Καθημερινή Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να διαγραφείτε με ένα κλικ και δεν θα...

Ο κύριος Στρογγυλός και ο κύριος Τετράγωνος – Πατρίσια Φίτι

Ο κύριος Στρογγυλός και ο κύριος Τετράγωνος – Πατρίσια Φίτι

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη Η παρουσίαση σήμερα αγαπητοί μου φίλοι είναι ποικιλόμορφη. Έχει να μας προσφέρει πολλά, να μας μάθει ακόμη περισσότερα και να φυσικά να μας διδάξει. Αρχικά θα μάθουμε δύο πολύ σημαντικά σχήματα, τον κύκλο ή αλλιώς στρογγυλό και το τετράγωνο....

Κάθε κλάσμα είναι μια διαίρεση

Κάθε κλάσμα είναι μια διαίρεση

Για σένα Η ποίηση είναι σαν κλάσμα στον χρόνο,ποτέ δεν θα φτάσει το ένα, το απόλυτο. Μερικές φορές μεγαλώνει ο αριθμητής,η φωνή και η ψυχή που αναστενάζει.Άλλες φορές ο παρανομαστής, τρελαίνεται,το βάρος του κόσμου, η σκιά που μας πνίγει. Το κλάσμα πάντα κινείται, μα...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Κάθε κλάσμα είναι μια διαίρεση

Κάθε κλάσμα είναι μια διαίρεση

Για σένα Η ποίηση είναι σαν κλάσμα στον χρόνο,ποτέ δεν θα φτάσει το ένα, το απόλυτο. Μερικές φορές μεγαλώνει ο αριθμητής,η φωνή και η ψυχή που αναστενάζει.Άλλες φορές ο παρανομαστής, τρελαίνεται,το βάρος του κόσμου, η σκιά που μας πνίγει. Το κλάσμα πάντα κινείται, μα...

Σχετικά με τη φύση του φωτός, του Μπάμπη Ράλλη

Σχετικά με τη φύση του φωτός, του Μπάμπη Ράλλη

‘Σχετικά με τη φύση του φωτός’ του Μπάμπη Ράλλη, ή λόγια για ένα μη μυθιστόρημα γράφει ο Μιχάλης Κατσιγιάννης   Ως αρχή, το εύληπτο προφανές. Μπαίνοντας στο οίκημα κι από όπου κι αν επιλέξει κανείς/καμιά να μπει δεν διαισθάνεται απλώς τους ειρμούς των λόγων των...

Πρωινή Αύρα

Πρωινή Αύρα

Μια ελπίδα για το αύριο, ανασταίνεται απ’ το χθες Ξετυλίγονται οι σκέψεις διαγράφονται ενοχές  Με την πρωινή την αύρα, νέα μέρα ξεκινά  Κι όλες οι στιγμές που σβήσαν αναπλάθονται ξανά Με τον χρόνο όλα περνάνε κι όμως πίσω δεν γυρνούν Κι αν πληγές θεραπευτούν...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου