Για το βιβλίο «Κρύπτη» της συγγραφέως Κεϊτ Μος

…γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος Έπειτα από το bestseller βιβλίο «Λαβύρινθος» της συγγραφέως Κεϊτ Μος,-για το οποίο θα μιλήσουμε σύντομα σε επόμενο άρθρο-, στα χέρια μου έπεσε ένα άλλο έργο της. Έχει τον τίτλο «Κρύπτη» και ο λόγος που το επέλεξα, αφορά την  αναφορά και αποτύπωση απόκοσμων γεγονότων που συνδέουν τους ήρωές της με το παρελθόν […]

…γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Έπειτα από το bestseller βιβλίο «Λαβύρινθος» της συγγραφέως Κεϊτ Μος,-για το οποίο θα μιλήσουμε σύντομα σε επόμενο άρθρο-, στα χέρια μου έπεσε ένα άλλο έργο της. Έχει τον τίτλο «Κρύπτη» και ο λόγος που το επέλεξα, αφορά την  αναφορά και αποτύπωση απόκοσμων γεγονότων που συνδέουν τους ήρωές της με το παρελθόν και το μέλλον.

Η ιστορία μας ξεκινά το 1891 στο Παρίσι. Εκεί όπου συναντούμε δυο αδέρφια, τα οποία όπως σημειώνεται στη ροή της ιστορίας (σελίδες 270 – 271) : «(…) στο σπίτι μένει ένας γιος, ο Ανατόλ Βερνιέ, ανύπαντρος, είκοσι έξι ετών, πρώην δημοσιογράφος και littérateur. Tώρα βρίσκεται στη συντακτική ομάδα κάποιου περιοδικού αφιερωμένου στα σπάνια βιβλία (…)». Όσο για την αδερφή του, ονομάζεται Λεονί. Είναι δεκαεφτά ετών κι επίσης ανύπαντρη. Προέρχονται και οι δυο από μια ξεπεσμένη αριστοκρατική οικογένεια.

Παράλληλα, η συγγραφέας μας μεταφέρει και στο μέλλον. Συγκεκριμένα στον Οκτώβριο του 2007, τοποθετώντας μας στο Παρίσι. Εκεί ακολουθούμε την Μέρεντιθ Μάρτιν, η οποία βρίσκεται στην συγκεκριμένη πόλη στα πλαίσια της συγγραφής της βιογραφίας του Γάλλου συνθέτη Ασίλ – Κλοντ Ντεμπισί.

Παράλληλα όμως αναζητά και τα ίχνη από το παρελθόν της πραγματικής της οικογένειας. Κατά την διάρκεια της αναζήτησής της, κουβαλά στις αποσκευές της και την παλιά φωτογραφία ενός προγόνου της. Σ’ αυτήν απεικονίζεται ένας νεαρός στρατιώτης.

Όπως αποδεικνύεται, οι έρευνές της την παρασύρουν γρήγορα σε παράξενα και σκοτεινά μονοπάτια. Ένα κλωθογύρισμα  της μοίρας την οδηγεί να συμβουλευτεί μια γυναίκα η οποία διαβάζει κάρτες Ταρώ. Την Λόρα.

Η ηρωίδα μας επιλέγει να χρησιμοποιήσουν για τους σκοπούς αυτούς την τράπουλα Μπουσκέ. Κι αυτά που διαβάζει η Λόρα στα χαρτιά, γεμίζουν την Μέρεντιθ  με περισσότερα ερωτηματικά, παρά της λύνουν τις απορίες που ήδη είχε. Φεύγοντας απ’ αυτή την μοιραία συνάντηση, η Λόρα δωρίζει στην Μέρεντιθ την τράπουλα που χρησιμοποίησαν. Ένα δώρο, που μελλοντικά αποδεικνύεται πολύτιμο, μα και συνάμα καθόλου τυχαίο…

Στον αντίποδα, οι πρωταγωνιστές που ζουν στο παρελθόν, βρίσκονται αντιμέτωποι με αρκετά ζητήματα για να λύσουν. Το κουβάρι της ζωής τους άλλωστε είναι τυλιγμένο με βία και μυστικά.

Τα δύο αδέρφια βρίσκονται σύντομα προσκεκλημένα από τη χήρα του ετεροθαλούς αδερφού της μητέρας τους. Της θείας τους, Ιζόλντ. Τους καλεί στο Ντομέν ντε λα Καντ. Εκεί όπου κατά την εγκατάστασή τους, σύντομα λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο η ύπαρξη ενός βιβλίου, το οποίο καλύπτεται από μυστήριο. Και εκ των πραγμάτων, στην συνέχεια τους αναστατώνει τη ζωή.

Παράλληλα, οι δυο αυτοί ήρωες αγνοούν πως καιροφυλακτεί στο κατόπι τους ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Κι υπεύθυνος γι’ αυτό, είναι ο Ανατόλ και τα πεπραγμένα του.

Η ροή του μυθιστορήματος οφείλω να πω ότι κυλά με αρκετές εναλλαγές συναισθημάτων, αποκαλύψεις και εξομολογήσεις από μέρους των πρωταγωνιστών. Στα πάθη και στις αναζητήσεις τους, συνυπάρχουν και τα στοιχεία του απροσδόκητου και του απόκοσμου. Συνδέοντας άρρηκτα μ’ αυτό τον τρόπο, το παρόν και το μέλλον, τους μύθους και την πραγματικότητα.

Στη πλοκή μας μάλιστα προστίθενται σταδιακά και άλλοι χαρακτήρες. Συνοδευόμενοι και παρακινούμενοι όλοι τους από τις προσωπικές τους επιδιώξεις και φιλοδοξίες.

Αν προτιμάτε τα ογκώδη βιβλία, φρονώ πως θα σας καλύψει και με το παραπάνω, μιας και φτάνει τις 771 σελίδες.

Οι περιγραφές που περιέχονται στις σελίδες του πιστεύω ότι σε κάποια σημεία είναι αρκετά αναλυτικές. Αν και αφορούν δευτερεύοντα στοιχεία, – όπως τα κτίρια ή τους περαστικούς στο δρόμο- , που δεν επηρεάζουν άμεσα τη πλοκή.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα ήθελα να σημειώσω, είναι οι διάλογοι στα γαλλικά. Οι οποίοι δυστυχώς, δεν αποδίδονται και στα ελληνικά.

Εφόσον έχετε ταξιδέψει κι εσείς με το βιβλίο «Κρύπτη» θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου