“…γράφω, γιατί ξεκουράζω την ψυχή μου και την κρατώ ανοιχτή…” – Ευαγγελία Τσακίρογλου

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Ευαγγελία Τσακίρογλου!   Λογοτεχνικό βιογραφικό Η Ευαγγελία Τσακίρογλου γεννήθηκε το 1974 στην όμορφη Θεσσαλονίκη, ένα μαγιάτικο πρωινό που ο μήνας είχε… 9! Από μικρή της άρεσε να σκαρφίζεται ιστορίες. Τα παιχνίδια που έπαιζε με τις κούκλες της ήταν σωστές […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Ευαγγελία Τσακίρογλου!

 

Λογοτεχνικό βιογραφικό

Η Ευαγγελία Τσακίρογλου γεννήθηκε το 1974 στην όμορφη Θεσσαλονίκη, ένα μαγιάτικο πρωινό που ο μήνας είχε… 9! Από μικρή της άρεσε να σκαρφίζεται ιστορίες. Τα παιχνίδια που έπαιζε με τις κούκλες της ήταν σωστές υπερπαραγωγές. Μεγαλώνοντας άρχισε να τις γράφει στο χαρτί. Σκόρπια πράγματα, δεξιά κι αριστερά. Κάποιες τις συγκέντρωσε σ’ ένα ντοσιέ –24 και… άγουρες για την ακρίβεια– κι ένας αγαπημένος και αρκετά ενθουσιώδης ξάδερφος τις εκτύπωσε σε βιβλιαράκι με τον ευφάνταστο τίτλο «24 Γράμματα, 24 Ονόματα, 24 Ιστορίες». Παραδόξως, λόγω του μικρού της ηλικίας της και εξαιτίας της πολύ μεγάλης οικογένειας και καλών φίλων, έβγαλε ένα πολύ καλό χαρτζιλίκι. Στο λύκειο συμμετείχε στη λογοτεχνική ομάδα του σχολείου. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιμελητών Πρόνοιας του Ε.Π.Λ. Κατερίνης και το 1993 έλαβε μέρος με την ιδιότητα της συνοδού παιδιών αθλητών ΑΜΕΑ στα SPECIAL OLYMPICS στην Αθήνα. Από το 1997, που παντρεύτηκε τον Φώτη, ζει στο Μοσχάτο. Είναι μαμά της Ελένης, του Ανέστη και της Παρασκευής και από μια μικρή αναποδιά –ίσως και τύχη– είναι αιμοκαθαρόμενη από τον Ιούνιο του 2020. «Τα άυλα θηρία της ψυχής» είναι η πρώτη ολοκληρωμένη της δουλειά. Γράφτηκε με αγάπη ανάμεσα σε ξενύχτια, πάνες και μεγαλώματα.

Το βιβλίο “Τα Άυλα θηρία της ψυχής” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Θα ήθελα να έχω κάνει μια αγκαλιά στον Ηλία Βενέζη. Λατρεμένος μου, αξέχαστος! Όταν τον «ανακάλυψα» βέβαια ήταν ήδη πολύ αργά. Αν δεν κάνω λάθος «έφυγε» το 1973…

Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη;  

«Τα πρωινά, ο ουρανός μου φαινόταν άτονος, τα μεσημέρια ανυπόφορος,τα απογεύματα ματωμένος, τα βράδια μοναχικός…

Όπως εγώ…»

Από το βιβλίο «Παρέα με τον άνεμο» του Βασίλη Λαχανιώτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Όταν έλαβα την πρόταση για συνεργασία από τις εκδόσεις Ελκυστής. Ήταν η αρχή της πραγματοποίησης του ονείρου!

Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Στην Β τάξη του Δημοτικού, σε μια έκθεση με θέμα την άνοιξη, που την είχα παρομοιάσει με μια νυφούλα που φορούσε ένα καταπράσινο και λουλουδιασμένο πέπλο στα μαλλιά της. Προσωπικά αυτήν την έκθεση δεν την θυμάμαι. Είχε εντυπωσιάσει όμως τόσο πολύ τη δασκάλα μου, που σε κάθε τυχαία μας συνάντηση – την τελευταία φορά που ανταμώσαμε είχα τα δύο από τα τρία μου παιδιά- το ανέφερε με ενθουσιασμό!

Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Υπήρξαν, ναι… Όταν διαβάζοντας έργα άλλων συγγραφέων μου πέρασε η σκέψη «μα καλά, που πάω ξυπόλητη στο αγκάθια;» Ωστόσο η…πετριά μου, μάλλον θα πρέπει να ήταν κοτρώνα τελικά, γιατί συνέχισα και έφτασα ως εδώ!

Γιατί γράφεις;

Γιατί ξεκουράζω την ψυχή μου και την κρατώ ανοιχτή…

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Συνοδοιπόροι στο όνειρο…

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν μισώ, απλά με αγχώνει…

«Πόσο χρόνο σου πήρε να ολοκληρώσεις το βιβλίο σου…»

Με κάνει να αισθάνομαι υπόλογη, σαν να βγήκα εκτός προθεσμίας…

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Το ομορφότερο όνειρο το ζω ήδη. Είναι « Τα άυλα θηρία της ψυχής» που πια μπορώ και τα επικοινωνώ με τον κόσμο. Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι να μην έχω τίποτα καινούριο να δώσω ή τα έργα μου να πέσουν στο σφάλμα του προβλέψιμου και να μην είναι άξια προσοχής.

 …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Με χιουμοριστική διάθεση ως προς την απάντηση που έδωσα παραπάνω θέλω να σε ρωτήσω Θεόφιλε Γιαννόπουλε:

Πόσο χρόνο θα σου πάρει μέχρι να ολοκληρώσεις τη συνέχεια του βιβλίου σου «Αγκάθινο στέμμα»; Μήνες το περιμένω με αγωνία…

Σ’ ευχαριστώ πολύ για την όμορφη φιλοξενία. Εύχομαι πάντα να είσαι πολυγραφότατος και να μας ταξιδεύεις!

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την Λογοτεχνική μας συζήτηση αγαπητή Ευαγγελία, πραγματικά την απόλαυσα!

Σχετικά με το νέο μου έργο, προηγήθηκαν έρευνες 2 ετών και χρειάστηκα 3 μήνες με συνεχόμενη αφοσίωση στην συγγραφή ώστε να ολοκληρωθεί η εξομολόγησή μου στο χαρτί! Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να κυκλοφορεί το καλοκαίρι.

Υγεία σου εύχομαι αγαπητή μου Ευαγγελία, με την προσδοκία να μας χαρίζεις πάντοτε όμορφα αναγνωστικά ταξίδια με την πένα της Ψυχής σου!

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Φρέσκια συνέντευξη ξεφεύγει από τα συνήθη με χιούμορ και αλήθεια.

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου