“…γράφω για να ξορκίσω το χρόνο που περνάει λαβώνοντας τον” – Σταμάτης Γκαβέτας

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο λογοτέχνης Σταμάτης Γκαβέτας , τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική συνέντευξη του! Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μες απο το βιογραφικό του:   Βιογραφικό Σταμάτη Γκαβέτα: Ο Σταμάτης Γκαβέτας γεννήθηκε στο Χολαργό Αττικής και […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο λογοτέχνης Σταμάτης Γκαβέτας , τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική συνέντευξη του!

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μες απο το βιογραφικό του:

 

Βιογραφικό Σταμάτη Γκαβέτα:
Ο Σταμάτης Γκαβέτας γεννήθηκε στο Χολαργό Αττικής και μεγάλωσε στη Χαλκίδα.
Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Manifesto τον Ιούλιο του 2016 και
έχει τίτλο “Μεγάλο Φινάλε”. Κατά καιρούς δημοσιεύει σε έντυπα και ηλεκτρονικά
περιοδικά μικροδιήγηματα.
Τρόπος επικοινωνίας [email protected]
Ερωτηματολόγιο Συγγραφέων και Ποιητών

 

1.Γιατί γράφεις;

Γράφω για να ξορκίσω το χρόνο που περνάει λαβώνοντας τον. Για να έρθω σε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και προφανώς για να τονίσω τον ναρκισσισμό μου. Ο καλλιτέχνης πιστεύω συνήθως είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που θέλει να εισπράξει αγάπη.

2. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Αν κάποιος έχει μια κλίση ή και κλήση προς αυτό και από αυτό να το κάνει. Να μελετήσει και να γράψει, μόνο κερδισμένος θα βγει απόαυτό. Αν δεν έχει διάθεση να επικοινωνήσει με το συνάνθρωπό του ας μείνει στιςσκέψεις του, δεν είναι απαραίτητο να είναι γραπτές.

4. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
Το βιβλίο μου έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Manifesto.Είμαι πολύ ευχαριστήμένος γιατί το επιτελείο του εκδοτικού οίκου αποτελείται από ειδήμονες του είδους και
ανθρώπους οι οποίοι σε συμβουλεύουν σε κάθε σου βήμα, αδελφικά με
ανιδιοτέλεια.
5. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Πελάτες δεν είναι σίγουρα, θα το θεωρούσα προσβλητικό. Πιο καλά θα έλεγα συμβουλάτορες, τους ακουώ με προσοχή και σε κάθε ευκαιρία που βρίσκω να μιλήσω μαζί τους προσπαθώ να επιβεβαιώνω αυτά που μου λένε ή να διαφωνώ μαζί τους. Για αυτό γράφω άλλωστε, για την επικοινωνία.
6. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Η καλύτερη ότι η γραφή είναι ονειρική, σκηνοθετική, ξεχωριστή, μοναδική. Η χειρότερη ότι είναι παραπάνω πλουμιστή ή και φορτωμένη από όσο χρειάζεται.
7. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
Οτι είμαι ένας ευαίσθητος άνθρωπος και ολίγον τι τρελός. Ισχύουν εν μέρει και τα δύο!
9. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
Η λογοτεχνικήερώτηση που δε θέλουν να μου κάνουν είναι “γιατί εμένα πρέπει να με αφορά αυτό το βιβλίο;”. Ας αναρωτηθεί ο καθένας μόνος του γιατί ασχολείται με τις
τέχνες και θα έχει απαντήσει.
10. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Θα έλεγα ότι είμαι στο 7 και χαίρομαι για αυτό γιατί έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. Δεν έχω τελειοποιήσει ακόμα κάποια τεχνική
και να πω την αλήθεια δεν θέλω, προτιμώ να μείνω σε ένα πειραματικό στάδιο
γιατί μόνο έτσι μου αρέσει να κινούμαι και κυρίως αυτό εκφράζει ένα συνεχή
βρασμό και δημιουργία.
11. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι ομότεχνοί μου επιδιώκουν την επικοινωνία και γράφουν από εσωτερική ανάγκη για αγάπη. Πολλοί λίγοι γράφουν για το χρήμα και τη δόξα κυρίως στην Ελλάδα.
12. Εχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Πιστεύω ότι έχω κυρίως συμπαθειες και αυτό οφείλεται στην αργή μπασιά μου στους λογοτεχνικούς κύκλους. Ακουγα τι είχαν όλοι να μου πουν χωρίς να κρίνω και έβγαζα αργά τα συμπεράσματα μου προστατεύοντας τον εαυτό μου.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου