Επιλέξτε Page

“…γράφω για να φύγω, να ξεφύγω, να ταξιδέψω” – Θάνος Κουλουβάκης

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Θάνος Κουλουβάκης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Θάνος Κουλουβάκης γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Θάνος Κουλουβάκης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θάνος Κουλουβάκης γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Τρόποι επικοινωνίας:

Facebook: Θάνος Ι. Κουλουβάκης

Instagram: @thanoskoulouvakis

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Θα ήθελα – πραγματικά – να συναντήσω τον Θεοφάνη Λ. Παναγιωτόπουλος, τον Χάρη Βλαβιανό και τη Νάνσυ Γιοβάνογλου. Θα ήταν μεγάλη μου τιμή να τους γνωρίσω προσωπικά και να μου δοθεί η ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους.

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Είμαι αφιερωμένος στην ποίηση και την αγαπώ· θεωρώ πως μέσω αυτής έχω τη δυνατότητα να πειραματιστώ αρκετά και να εκφραστώ. Στο δεύτερο βιβλίο μου, ωστόσο, δοκίμασα να γράψω διηγήματα – πέραν από ποιήματα· κάτι που είχα στο μυαλό μου εδώ και αρκετά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι μέσω των διηγημάτων ανακάλυψα μία διαφορετική προσέγγιση ορισμένων γεγονότων και συναισθημάτων· μου δόθηκε η ευκαιρία να τα αποτυπώσω με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Θεωρώ ότι η πιο ξεχωριστή στιγμή για εμένα είναι όταν άνθρωποι επικοινωνούν μαζί μου και αντιλαμβάνομαι ότι εκτιμούν το έργο μου. Αυτό το έχω αισθανθεί στις παρουσιάσεις των βιβλίων μου, σε συζητήσεις που κάνω στην καθημερινότητα, ακόμη και μέσω όμορφων μηνυμάτων που λαμβάνω. Δεν υπάρχει πιο ξεχωριστό και όμορφο συναίσθημα.

Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Τα πρώτα μου ποιήματα τα έγραψα όταν ήμουν 14 ετών. Έπειτα – στην εφηβεία μου – έγραψα αρκετά ακόμη ποιήματα· εκ των οποίων πολλά βρίσκονται στην πρώτη μου ποιητική συλλογή. Κατάλαβα νωρίς ότι έχω ένα ιδιαίτερο δέσιμο – και δεσμό – με την ποίηση· κάτι το οποίο ακόμη και σήμερα με γοητεύει.

Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Δεν νομίζω ότι μπορώ να θυμηθώ κάποια στιγμή που πραγματικά σκέφτηκα να παρατήσω τη συγγραφή. Υπήρξαν στιγμές – πριν εκδοθούν τα βιβλία μου – που είχα απογοητευτεί πλήρως με τον χώρο των εκδόσεων· όχι όμως με τη συγγραφή. Πάντως, οι όμορφες συνεργασίες που έχω κάνει – όσον αφορά τις εκδόσεις – μου δίνουν κουράγιο και με γεμίζουν με αισιοδοξία.

Γιατί γράφεις;

Γράφω για να φύγω, να ξεφύγω, να ταξιδέψω, για να ζήσω ή να πεθάνω μέσω των ποιημάτων και των διηγημάτων μου. Γράφω για να αποφασίσω πώς θέλω να ζω, για να ανοίξω τα μάτια και να καταφέρω να δω καθαρά. Γράφω για να συγχωρέσω τον εαυτό μου, για να κλάψω, για να ηρεμήσω. Κατ’ αρχάς γράφω για εμένα.

Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Δύσκολη ερώτηση, αλλά ενδιαφέρουσα συνάμα. Θεωρώ πως οι αναγνώστες δεν αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο – γι’ αυτό μου είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Με αρκετούς αναγνώστες και αρκετές αναγνώστριες έχω προσωπική σχέση· συνεπώς, γνωρίζουν αρκετά πράγματα για εμένα και θεωρώ ότι έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα. Αναφορικά με άλλους, οι οποίοι δε με γνωρίζουν προσωπικά, δε μπορώ να φανταστώ τι σκέφτονται για εμένα. Ίσως ότι έχω πολλά τραύματα. Έχω. Και ποιος δεν έχει εν τέλει;

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Μου αρέσει το γεγονός ότι βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους να αγαπούν τη λογοτεχνία, να την αγκαλιάζουν και να την φροντίζουν – να την εξελίσσουν. Επίσης είναι ελπιδοφόρο να βλέπω λογοτέχνες να στηρίζουν και να βοηθούν λογοτέχνες· με εμπνέουν οι άνθρωποι με καλές προθέσεις. Αυτό που θα ήθελα να μην υπάρχει είναι αυτός ο ατέρμονος ανταγωνισμός που ορισμένοι καλλιεργούν. Βέβαια, με βάση τα κοινωνικά δεδομένα, θεωρώ ότι ζητώ κάτι ακατόρθωτο.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Νομίζω οι ερωτήσεις που μισώ περισσότερο έχουν να κάνουν με το κουτσομπολιό. Απεχθάνομαι τις ερωτήσεις που δεν έχουν ως στόχο την ανάδειξη ανθρώπων, αλλά την υποτίμηση τους. Και, εν τέλει, δεν καταλαβαίνω ποιος ο λόγος να εισβάλεις – εσκεμμένα – στην προσωπική ζωή του εκάστοτε ανθρώπου δίχως να πάρεις καν την άδεια του.

Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Δεν θα έλεγα ότι έχω αντιπάθειες – τουλάχιστον από πλευράς μου. Ωστόσο είναι ανέφικτο να συμπαθείς όλους τους ανθρώπους. Συνεπώς και στους λογοτεχνικούς κύκλους ισχύει το ίδιο. Έχω έρθει σε ρήξη και έχω διαφωνήσει έντομα με ανθρώπους του χώρου κυρίως όταν αισθανόμουν ότι με υποτιμούσαν ή ότι υποτιμούσαν ομότεχνους.

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

 

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου