(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Δημήτρης Βαγενάς, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτρης Βαγενάς γεννήθηκε στο Αίγιο τον Γενάρη του ’61. Άρχισε να γράφει τον Μάιο του ‘12 στα αγγλικά, σε ένα μπλογκ με αλλοδαπούς. Συστηματικά και στα ελληνικά άρχισε μετά από ένα χρόνο. Δυο ανθολογίες, περιέχουν έργα του. Το μονόπρακτο, “Οι κυνηγοί” στην θεατρική ανθολογία του οίκου Όστρια και το διακριθέν διήγημα του “Φοβού τους Αχαιούς”, στον πρώτο διαγωνισμό Ασημένια Σελίδα 1, στην ανθολογία ‘Διήγημα 1′ των εκδόσεων Εντύποις και Μωραΐτης. Στον ίδιο διαγωνισμό η νουβέλα του πολιτικής φαντασίας, “Αν όμως” έλαβε τον Α’ έπαινο, ανάμεσα σε 238 συμμετοχές. Επίσης έχει εκδοθεί η νουβέλα του “Η Έμπνευση Και Που Να Την Βρείτε”, ένα ψυχολογικό θρίλερ. Το ιστορικό έπος “Eλ Αχμαρ – O Κόκκινος”, η διακριθείσα νουβέλα “Αν όμως”, η συλλογή τρόμου “Η πιο σκούρα απόχρωση του σκοταδιού”, η νουβέλα φιλοσοφικής αναζήτησης “Ο θηρευτής και οι προστάτες της αιώνιας ψυχής” και το σε μορφή τσέπης “Το μυστικό”. Αμέσως μετά το έβδομο βιβλίο του το κοινωνικό μυθιστόρημα “Στον Όλυμπο της Ζανζιβάρης” . Ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων φαντασίας “Στα όρια της φαντασίας”, όπως Το “Οίκαδε” και οι “Ιστορίες πέρα από την πραγματικότητα”, δυο συλλογές, η πρώτη με τρεις ιστορίες για την ανθρώπινη φύση και η δεύτερη η πρώτη του προσπάθεια να αποδώσει το αγαπημένο του είδος της επιστημονικής φαντασίας. Τελευταίο του μυθιστόρημα, προς το παρόν η “Ιστορία αγάπης”. Ένας, κατά τα φαινόμενα, ανεκπλήρωτος έρωτας ανάμεσα σε έναν ευνούχο και μια παλλακίδα στην Κίνα του 18ου αιώνα. Το ευθυμογράφημα “Αλήθειες σαν ψέμα” και η συλλογή τριών ιστορικών νουβελών “Το μακρύ ταξίδι στον Άδη” είναι τα τελευταία του έργα.
Το βιβλίο “Στον Όλυμπο της Ζανζιβάρης” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής :https://elkistis.gr/product/ston-olympo/
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς
Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;
Ρέι Μπράντμπερι.
Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;
Επειδή γράφω πολλά διαφορετικά είδη δεν μπορώ να θεωρήσω κάποιο πιο αγαπημένο, όμως πιο εύκολα στο γράψιμο μου έρχονται τα τρόμου και του φανταστικού. Αυτό που θα ήθελα να δοκιμάσω είναι μια σειρά από βιβλία με τον ίδιο ήρωα.
Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;
Δυστυχώς δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε ούτε σαν κύρος, μήτε σαν βραβεία, όμως από την άλλη για κάθε νέο συγγραφέα, η συμμετοχή και η όποια μορφή βράβευσης είναι ένα σημαντικό εφόδιο για την εξέλιξη του και την ενδυνάμωση της αυτογνωσίας του. Με την άμιλλα και τον υγιή συναγωνισμό με τους ομότεχνους μπορούμε να δούμε και πόσο αξίζουμε.
Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;
Γύρω στα είκοσί μου, όταν και έγραψα μια ποιητική συλλογή της μιας βραδιάς και σοβαρά πλέον το 2013 με τα πρώτα μου διηγήματα και το πρώτο μου μυθιστόρημα. Έκτοτε δεν σταμάτησα να γράφω αδιαλείπτως.
Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;
Πλέον έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής μου το γράψιμο. Δεν θα σκεφτόμουν να τα παρατήσω ποτέ και για οποιονδήποτε λόγο.
Γιατί γράφεις;
Ξεκίνησε σαν ένα είδος εσωτερικών φωνών που έψαχναν ένα τρόπο να ακουστούν παραέξω. Σήμερα γράφω πια για να εκφραστώ.
Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
νομίζω σε όποιον με σέβεται σαν καλλιτέχνη και άνθρωπο και στον www.elkistis.gr μέχρι τα τώρα έτσι νοιώθω.
Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Και τα τρία. Από την στιγμή που εκθέτω μεγάλο μέρος της δουλειάς μου στο νετ, μέσω φέις και άλλων σάιτ, η γνώμη τους μετρά και την επιζητώ, Αφουγκράζομαι τον αναγνώστη σαν σχολιάσει την δουλειά μου και εν τέλει κερδίζω μερικούς σαν αναγνώστες.
Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
Ειλικρινά δεν ξέρω. Ούτε και νομίζω θα μπορούσα ποτέ να το μάθω. Άλλωστε δεν είμαι τόσο ανοιχτός σαν χαρακτήρας που να μπορούν να με ‘διαβάσουν’. Έτσι πιστεύω ...τουλάχιστον. Πάντως καλό θα είναι να μην κρίνεται η προσωπικότητα του συγγραφέα, πιστεύοντας ο,τι έχει σχέση με την αντίστοιχή των ηρώων του.
Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Δεν μου αρέσει ο τρόπος, που αντιμετωπίζονται οι νέοι συγγραφείς, από τους εκδότες. Η εκμετάλλευση της ανάγκης να δεις το πόνημά σου σε χαρτί, από κάποιους του χώρου. Η αδιαφορία των περισσότερων Ελλήνων για το διάβασμα. Η απαξίωση του βιβλίου σαν ένα είδος περιττής…πολυτέλειας.
Μου αρέσει η προσπάθεια, που γίνεται από πολλά νέα, κατά το πλείστον παιδιά να εμπλουτίσουν την θεματολογία του ελληνικού βιβλίου, μετατρέποντας τα ξένα πρότυπα του φανταστικού, αλλά και άλλων ειδών, σε ελληνική μορφή και ύφος.
Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Φυσικά και δεν θα απαντήσω σε αυτό, άλλοι είναι αυτοί που θα ‘βαθμολογήσουν’, αλλά θα τονίσω κάτι που προσπαθώ να πετύχω κάθε φορά που γράφω ένα νέο έργο. Να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα και ει δυνατόν λίγο καλύτερο.
Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Νομίζω είναι ένας συνδυασμός, που ξεκινά σαν ανάγκη να εκφραστείς και ανάλογα με την πορεία σου στον χώρο, αλλάζουν και οι επιδιώξεις σου. Δύσκολο έως αδύνατον μου φαίνεται κάποιος να ξεκινήσει να γράφει με πρωταρχικό σκοπό να βγάλει λεφτά, ή να γίνει διάσημος.
Όταν όμως ξεκινήσεις και γράφεις γιατί πραγματικά αγαπάς την συγγραφή, θα ήθελες κάποια στιγμή να γίνει αυτή το πραγματικό σου βιοποριστικό μέσο. Δεν μιλάω για πλούτη, απλά να σου προσφέρει τα απαραίτητα για να επιβιώνεις.
Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Η μέρα που δεν θα έχω τίποτε παραπάνω να γράψω και θα μείνω άδειος από ιδέες, είναι ο χειρότερος εφιάλτης μου.
Το μεγαλύτερο όνειρο; να δω στην οθόνη ένα από τα έργα μου.
Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη τη θετική μου ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.
0 Σχόλια