Διαβάζοντας το βιβλίο «Αφανής ιστορία» του Brian Haughton

Γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος   Τακτοποιώντας πριν λίγες μέρες την βιβλιοθήκη μου, διαπίστωσα πως τελικά στα ράφια της περιέχονται περισσότερα ιστορικά, λαογραφικά, επιστημονικά, ταξιδιωτικά έργα καθώς και χάρτες, παρά αγαπημένα μου λογοτεχνικά βιβλία! Αυτοί λοιπόν οι… ασυνήθιστοι τόμοι, έχουν την τάση το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται και να πληθύνονται. Ο λόγος;  Πως συνήθως τους αποκτώ […]
- 18.08.2022 -

Γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

Τακτοποιώντας πριν λίγες μέρες την βιβλιοθήκη μου, διαπίστωσα πως τελικά στα ράφια της περιέχονται περισσότερα ιστορικά, λαογραφικά, επιστημονικά, ταξιδιωτικά έργα καθώς και χάρτες, παρά αγαπημένα μου λογοτεχνικά βιβλία!

Αυτοί λοιπόν οι… ασυνήθιστοι τόμοι, έχουν την τάση το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται και να πληθύνονται. Ο λόγος;  Πως συνήθως τους αποκτώ στα πλαίσια των ερευνών που κάνω για την συγγραφή κάθε νέου μου μυθιστορήματός.

Κι αν ο αρχικός σκοπός της αγοράς τους είναι αυτός, ωστόσο τυχαίνει να καταφεύγω και μετέπειτα στις σελίδες τους, τόσο για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου όσο και για να επαληθεύσω ή να απορρίψω μία αντικρουόμενη πληροφορία που άκουσα στην καθημερινότητά μου ή που διάβασα σε κάποιο άλλο έργο.

Στο συγκεκριμένο άρθρο μάλιστα, θα επιχειρήσω να σας μεταφέρω το βίωμά μου από το τελευταίο μου ανάγνωσμα που έχει τίτλο «Αφανής ιστορία» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΦΥΤΡΑΚΗ. Συγγραφέας του είναι ο Brian Haughton, ο οποίος γεννήθηκε το 1964 στην Αγγλία και σπούδασε αρχαιολογία. Μάλιστα, έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στην χώρα του όσο και στην Ελλάδα. Κι ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρεται στον σκληρόδετο τόμο με τις 280 σελίδες, είναι πως τουλάχιστον κατά την έκδοση του έργου του το 2009, ο συγγραφέας ζούσε και δίδασκε στην Ελλάδα.

Οι αρχαίοι γρίφοι τους οποίους ο Brian Haughton ελέγχει κάτω από το επιστημονικό του μικροσκόπιο και μας παρουσιάζει, περιβάλλονται όλοι τους από την ομίχλη του μυστηρίου, του παράξενου και του ανεξήγητου! Έτσι, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο αυτό,  βρισκόμαστε τη μια στιγμή να περιπλανιόμαστε στους διαδρόμους της περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και έπειτα να εξετάζουμε τον χάρτη του Πίρι Ρέις, κάνοντας μια στάση για να παρατηρήσουμε τον ουράνιο δίσκο της Νέμπρα και έπειτα να μυηθούμε στα μυστικά της βασίλισσας του Σαβά.

Το βιβλίο  «Αφανής ιστορία» ξεκινά με την αφιέρωση προς τους γονείς του συγγραφέα, αλλά και με τις ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν για την ολοκλήρωσή του. Συνεχίζει παραθέτοντάς μας το βιογραφικό του δημιουργού του βιβλίου, συναντώντας κατόπιν το προοίμιο του Frank Joseph και τέλος την εισαγωγή από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 4 μέρη, -αν και στο οπισθόφυλλο αναφέρεται πως τα σπουδαία αινίγματα της αρχαιότητας που εξετάζει είναι ταξινομημένα σε 3 κατηγορίες. Δίχως να συμπεριλαμβάνει δηλαδή το τελευταίο που έχει τίτλο «Περαιτέρω μυστήρια άξια μελέτης»-. Αυτά λοιπόν είναι :

1)Μυστηριώδεις τόποι

2) Ανερμήνευτα τεχνουργήματα

3) Αινιγματικές προσωπικότητες

4) Περαιτέρω μυστήρια άξια μελέτης

Παίρνοντας μια γεύση από το οπισθόφυλλο, το έργο μας αυτοσυστήνεται σημειώνοντας ότι:  “(…)διερευνά μια πληθώρα μυστηρίων από όλο τον κόσμο, από το Στόουνχεντζ και τα ανάκτορα της Κνωσού μέχρι το ημερολόγιο των Μάγια, το μηχανισμό των Αντικυθήρων και τις αφηγήσεις για το λαό των Αμαζόνων. Επιχειρεί να καταγράψει, να ερμηνεύσει και να αναζητήσει την αλήθεια σε ένα δύσκολο πεδίο, μεταξύ αρχαιολογίας και εναλλακτικής ιστορίας (…)”[1].

Στις σελίδες του έργου, μας αναλύονται 52 διαφορετικά θέματα τα οποία πλαισιώνονται με πολύ ενδιαφέρουσες και όμορφες εικόνες. Το κείμενό μάλιστα που τα συνοδεύει, το χαρακτηρίζει η δομημένη και πολύπλευρη επιστημονική ανάλυση, η οποία ωστόσο αποδίδεται στον αναγνώστη με απλές και κατανοητές λέξεις. Αυτός μάλιστα ο δοτικός τρόπος γραφής του συγγραφέα, καταφέρνει να ικανοποιεί στο έπακρο την ανάγκη μας για γνώση, διατηρώντας παράλληλα αμείωτο και το ενδιαφέρον της προσωπική μας περιέργειας. Στοιχεία, τα οποία πιστεύω πως πραγματικά στέκουν από μόνα τους ικανά ώστε να σε ωθήσουν κατόπιν ακόμη και σε μια αυθόρμητη, προσωπική εξερεύνηση επί των θεμάτων!

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, μαζί με το μέγεθος του βιβλίου ,- είναι 27 x 21 εκατοστά-,  και την ποιότητα του χαρτιού, συγκαταλέγονται επίσης στα θετικά που συνοδεύουν τον συγκεκριμένο τόμο.

Κάποια από τα αγαπημένα θέματα που διάβασα και ξεχώρισα, είναι τα κάτωθι: «Το κρυστάλλινο κρανίο της καταδίκης», «Το άλυτο μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού», «Τροία: Ο μύθος της Χαμένης Πολιτείας». Δίχως αυτό βέβαια να σημαίνει πως υπολείπονται τα υπόλοιπα.

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση και να χαθείτε στις σελίδες του!

 

[1] Οπισθόφυλλο, «Αφανής ιστορία» του Brian Haughton, Εκδόσεις ΦΥΤΡΑΚΗ, 2009.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου