“…είμαι πάντοτε στην αναζήτηση της φαεινής ιδέας που θα πυροδοτήσει την έμπνευση…” – Αντιγόνη Σδρόλια

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Αντιγόνη Σδρόλια!   Βιογραφικό σημείωμα:   Η Αντιγόνη Σδρόλια γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε ελληνική και ιταλική φιλολογία και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στα Παιδαγωγικά. Της αρέσουν τα ταξίδια, κατά προτίμηση τα μακρινά. Ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Αντιγόνη Σδρόλια!

 

Βιογραφικό σημείωμα:

 

Η Αντιγόνη Σδρόλια γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε ελληνική και ιταλική φιλολογία και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στα Παιδαγωγικά. Της αρέσουν τα ταξίδια, κατά προτίμηση τα μακρινά. Ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα ο χρόνος να μην είναι ποτέ αρκετός. Ζει στον Βόλο κι εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έργα της:

Ιστορία βραχείας φόρμας για παιδιά πρώτης αναγνωστικής ηλικίας:

Εκδόσεις Σαΐτα, «Ο Φίλιππος στη Βρετανία», e-book (2015).

Μυθιστόρημα:

  • Εκδόσεις Μίνωας, «Η συμμορία των πέντε» (2016).
  • Εκδόσεις ΠΗΓΗ, «Της Μηχανής το Φόρεμα» (2019).

Επικοινωνία με τους αναγνώστες

https://www.facebook.com/antigoni.sdrolia

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Οπωσδήποτε τον Andrea Camilleri, γιατί θα ήθελα μέσω αυτού να «συναντήσω» τον ήρωά του, τον επιθεωρητή Salvo Montalbano. Ιδανικά θα ήθελα να συνοδεύσω και τους δυο σε ένα γεύμα στην σικελική ύπαιθρο. Να γευτώ όλες αυτές τις λιχουδιές που περιγράφει ο Camilleri. Στόχος μου είναι ένα ταξίδι στη Σικελία. Αν όχι πραγματικό, τουλάχιστον λογοτεχνικό. Και κυρίως γαστριμαργικό.

  1. Ανάφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη; (Παρακαλώ αναφέρετε και τον εκδοτικό οίκο και τον τίτλο του βιβλίου απ’ όπου δανειστήκατε το απόσπασμα)

«Το ορεκτικό ήταν μόνο χταπόδι παστό που είχε τη γεύση της θάλασσας και μόλις το έβαζες στο στόμα σου έλιωνε. Τα μακαρόνια και το μελάνι της σουπιάς δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνα που έφτιαχνε ο Καλότζερο. Κι όταν ο αστυνόμος Μονταλμπάνο δοκίμασε τα μπαρμπούνια, τους σαργούς και τις τσιπούρες στη σχάρα, κατάλαβε ότι είχε ξαναβρεί την παραδεισένια γεύση που πίστευε ότι είχε χάσει για πάντα» (Υποχρεωτική πορεία Μια υπόθεση για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, Camilleri Andrea, Εκδόσεις Πατάκη).

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Ήταν η στιγμή που κέρδισα το πρώτο βραβείο στον λογοτεχνικό διαγωνισμό ΛόγωΤέχνης. Στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών που ξεχείλιζε από κόσμο, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας διάβασε το διήγημά μου «Το γράμμα Ξ» δίνοντάς μου ανείπωτη χαρά, ενθουσιασμό και ενθάρρυνση για τη συνέχεια. Παραθέτω τον σχετικό σύνδεσμο που αποτυπώνει τη στιγμή αυτή: https://www.youtube.com/watch?v=DKEvEZGGL_4

  1. Γιατί γράφεις;

Η κύρια πηγή της συγγραφής είναι η έμπνευση. Είναι κάτι που έρχεται ξαφνικά κι ανέλπιστα. Έμπνευση όχι μόνο για να γράψω κάτι, αλλά για να κάνω κάτι ξεχωριστό και μοναδικό. Να σκαρώσω μια ευφάνταστη έκπληξη, να συντάξω μια εμπνευσμένη αφιέρωση, να γράψω μια ιστορία σαν να μου τη λέει στο αυτί κάποιος άλλος. Η Μούσα των αρχαίων; Το υποσυνείδητο; Ή μήπως οι εικόνες της καθημερινότητας που συσσωρεύονται και ασφυκτιούν κι αναζητούν τρόπο να μετουσιωθούν σε κάτι άλλο; Γράφω, όταν μια ξαφνική φαεινή ιδέα εμφανίζεται και χρειάζεται επειγόντως τη μυθοπλασία να την υποτάξει και να της δώσει σχήμα.

  1. Για ποια λογοτεχνική εμπειρία αγωνίζεσαι, την οποία και προσδοκάς να ζήσεις στο μέλλον;

Η λογοτεχνική εμπειρία εκτός από συγγραφική μπορεί να είναι αναγνωστική. Είμαι πάντοτε στην αναζήτηση της φαεινής ιδέας που θα πυροδοτήσει την έμπνευση. Ωστόσο ταυτοχρόνως αναζητώ το καλό βιβλίο. Για μένα «καλό βιβλίο» είναι αυτό που σε μαγεύει με τον λόγο του, έχει πλοκή που σε συνεπαίρνει και δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου, θυσιάζεις τον ύπνο σου για να μάθεις τη συνέχεια, ενώ οι ήρωές του σε ακολουθούν ακόμη κι αν έχεις διαβάσει και την τελευταία του σελίδα.

  1. Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Θεωρώ ότι οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί δίνουν το κίνητρο της αναζήτησης, της διερεύνησης, του πειραματισμού. Κινητοποιούν τη σκέψη και λειτουργούν ως πρόκληση. Πρόκληση και πρόσκληση μαζί. Έχουν συγκεκριμένη προθεσμία, οπότε δεν δίνουν ευκαιρία στην αναβολή. Τα αποτελέσματα είναι ανακοινώσιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε το παιχνίδι τελειώνει νωρίς και αναίμακτα.

  1. Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;
  • Δεν βρήκες, λοιπόν, τίποτε καλό στο βιβλίο μου; Πες το, μην ντρέπεσαι…
  • Δεν βρήκες, λοιπόν, τίποτε κακό στο βιβλίο μου; Πες το, μην ντρέπεσαι…
  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Γενικά, όταν εκτίθεσαι, είναι αναμενόμενο οι άλλοι να προσπαθούν να αναγνωρίσουν σημάδια κι αποτυπώματα του εαυτού σου στο έργο σου. Όμως η αυτοαναφορικότητα μπορεί να υπάρξει, μπορεί και όχι. Νομίζω πάντως ότι, όπως ο ηθοποιός μπορεί να παίξει επιτυχώς έναν «κόντρα-ρόλο», έτσι κι ο συγγραφέας μπορεί να πλάσει έναν μυθιστορηματικό μικρόκοσμο εντελώς διαφορετικό από τον δικό του. Επομένως θεωρώ ότι όποια εικόνα έχουν για μένα οι αναγνώστες, μάλλον είναι αυθαίρετη.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

«Γράφεις κάτι αυτόν τον καιρό;»

Δεν μου αρέσει αυτή η ερώτηση. Αν πραγματικά γράφω κάτι, δεν το λέω. Το προστατεύω, κινούμαι αθόρυβα, είμαι μυστικοπαθής μέχρι να ολοκληρωθεί.  Αν δεν γράφω, τι να πω; Να απολογηθώ για την τεμπελιά ή για την αδράνειά μου; Οπότε χαμογελώ ταπεινά και προσπερνώ.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Κρατάς τις σημειώσεις σου (που ίσως αποτελέσουν συγγραφικό υλικό) σε κάποιο σημειωματάριο με τον παραδοσιακό τρόπο ή χρησιμοποιείς τα νέα τεχνολογικά εργαλεία (π.χ. το κινητό σου);

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:  Σ’ ευχαριστώ πολύ για την λογοτεχνική μας συνομιλία αγαπητή μου συγγραφέα Αντιγόνη Σδρόλια και σου εύχομαι μονάχα χαρές, συγκινήσεις και επιτυχίες στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, εννοείται πως οι σημειώσεις μου είναι πάντοτε αποτυπωμένες σε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκείνη τη στιγμή: Από ένα λευκό χαρτί ή το απόκομμα ενός εισιτηρίου, μέχρι φυσικά το κινητό και τον υπολογιστή. (Κι επειδή δένομαι αμέσως μαζί τους, από τα δώδεκά μου μέχρι και τώρα έχω καλά φυλαγμένα όλα εκείνα τα τετράδια και τα κομμάτια από μουτζουρωμένα χαρτιά στα οποία υπάρχουν αποτυπωμένες μια ντουζίνα από λέξεις μου 🙂 )

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση:Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου