Είμαι παιδί σας; του Alex Latimer

12.05.2018

Δεινόσαυροι εδώ, δεινόσαυροι εκεί, δεινόσαυροι παραπέρα. Πολλά και περίεργα ονόματα, θα τα μάθει άραγε το παιδί; Με το βιβλίο «Είμαι το παιδί σας;» του Alex Latimer από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, είναι σίγουρο πως ναι! Όμως, δεν είναι ένα βιβλίο γνώσεων. Είναι μια διασκεδαστική ιστορία σε έμμετρο στίχο, για ένα αυγό δεινοσαύρου που έπεσε από την φωλιά του και ψάχνει τους γονείς του. Απευθύνεται σε ηλικίες 3+.

Δίπλα από το αυγό, περνούν διάφορα είδη δεινοσαύρων και το ρωτάνε με τι μοιάζει –μιας και δεν μπορούν να το δούν μέσα από το τσόφλι– ώστε να καταλάβουν αν ανήκει στη δικιά τους τη γενιά. Ο Στεγόσαυρος το ρωτάει αν έχει μυτερά αγκάθια στη ραχοκοκαλιά, ο Βραχιόσαυρος αν ο λαιμός του είναι μακρύς, ο Κορυθόσαυρος αν έχει στο κεφάλι του λειρί κι ο αγαπημένος Τυραννόσαυρος αν έχει στο στόμα του δόντια μυτερά, πάνω και κάτω.

Μέσα από τις συνομιλίες των δεινοσαύρων με το αυγό, τα παιδιά μαθαίνουν τα διαφορετικά είδη δεινοσαύρων αλλά και το πώς μοιάζουν και αγωνιούν να δουν τι είδους δεινοσαυράκι κρύβεται μέσα στο αυγό. Φυσικά, το αυγό μας στο τέλος, μαζί με την βοήθεια όλων των υπόλοιπων δεινοσαύρων, βρίσκει τους γονείς του.

Σε συνδυασμό με την εξαιρετική εικονογράφηση με τα έντονα χρώματα, το βιβλίο αυτό θα γίνει το αγαπημένο πολλών παιδιών και δεν αποκλείεται μάλιστα να θελήσουν να μάθουν τα στιχάκια απ’ έξω!

Δραστηριότητες για το σπίτι

Messy play με δεινόσαυρους! Για μικρότερα παιδιά, παίρνουμε παιχνίδια πλαστικούς δεινόσαυρους ή φτιάχνουμε εμείς με πλαστελίνη και τους κρύβουμε σε ένα κουτί με μπόλικη άμμο ή αν δεν έχουμε, μπορούμε να φτιάξουμε δικιά μας (περισσότερες πληροφορίες εδώ )! Ένας μεγεθυντικός φακός, μερικά αυτοσχέδια δέντρα και πέτρες και η εξερεύνηση για τους γονείς του μικρού αυγού, ξεκινάει!

Μια ζεστή μέρα, τοποθετούμε μέσα σε μπαλόνια πλαστικούς δεινόσαυρους κι έπειτα τα γεμίζουμε με νερό. Τα βάζουμε στην κατάψυξη κι όταν έχουν παγώσει, κόβουμε το μπαλόνι από γύρω γύρω. Έτσι, έχουμε τα δικά μας αυγά δεινοσαύρων με διαφορετικά είδη μέσα! Απο πριν, έχουμε ονοματίσει τους διάφορους δεινόσαυρους και με ζεστό νερό σε σύριγγες, προσπαθούμε να βγάλουμε τον Πτερόσαυρο (ή όποιον άλλον δεινόσαυρο έχουμε αποφασίσει) από το παγωμένο αυγό του! Ιδανική δραστηριότητα για την εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας!

Δραστηριότητες για την τάξη

Συζητάμε για τα διαφορετικά είδη δεινοσαύρων. Σε βιβλία αλλά και βίντεο βλέπουμε πώς ήταν πραγματικά αυτοί οι δεινόσαυροι και πώς ζούσαν.

Φτιάχνουμε τον δικό μας δεινόσαυρο από μισό πλαστικό πιατάκι. Το μισό πλαστικό πιατάκι θα είναι ο κορμός του. Ανάλογα με το είδος του δεινοσαύρου που θα αποφασίσουμε να κάνουμε, κόβουμε σε κανσόν (με όποιον τρόπο μπορούμε) το κεφάλι, τα πόδια και την ουρά και τα κολλάμε στον κορμό. Το βάφουμε.

Με τους δεινόσαυρους που έχουμε φτιάξει και με ένα αυτοσχέδιο αυγό, δραματοποιούμε την ιστορία μας και κάθε ένας αναλαμβάνει από έναν ρόλο που μπορεί να εναλάσσεται.

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου