“Είμαι υπέρ των αχαρτογράφητων πτήσεων!” – Αθανασία Π. Θεοδωρίδου

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Αθανασία Π. Θεοδωρίδου! Βιογραφικό σημείωμα: Η Αθανασία Π. Θεοδωρίδου ζει και εργάζεται ως οδοντίατρος σ το Καλαμπάκι Δράμας. Ως πάρεργο ψυχής ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική, τη γραφή και τον πολιτισμό γενικότερα. Έχει γράψει τα κείμενα στο συλλεκτικό άλμπουμ […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Αθανασία Π. Θεοδωρίδου!

Βιογραφικό σημείωμα:

Η Αθανασία Π. Θεοδωρίδου ζει και εργάζεται ως οδοντίατρος σ το Καλαμπάκι Δράμας. Ως πάρεργο ψυχής ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική, τη γραφή και τον πολιτισμό γενικότερα. Έχει γράψει τα κείμενα στο συλλεκτικό άλμπουμ του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου «Τα έθιμα του τόπου μου» (2012) και έχει δημοσιεύσει άρθρα στη στήλη αναγνωστών του Protagon. Από το 2014 ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίων για θεατροχορευτικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις που έχουν ανεβεί στο Καλαμπάκι και τη Δράμα, “Μια φορά κι έναν καιρό στο Καλαμπάκι” (2015), “Τα προξενιά της Ευφροσύνης” (2016), “Κρατείν’ ο Μάης τη δροσιά” (2018), “Ρεμπέτικο, μια ιστορία του χθες, σήμερα” (2018). Το 2019 έγραψε τα κείμενα της παιδικής θεατρικής παράστασης “Ένα θαύμα για τον Άη Βασίλη”. Το λογοτεχνικό περιοδικό Literature έχει φιλοξενήσει το διήγημα «Η κόκκινη βέρα», ενώ το διήγημα «Τα ία της οδού Μαύρης Πέτρας» διακρίθηκε και συμμετέχει σε συλλογική έκδοση με θέμα «Μείνε κοντά μου από μακριά» (2020), από τις πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Το βιβλίο της “Αγαπητή μου Ευδοξία…” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Τον Αργύρη Χιόνη, οι γραμμές του χαράζουν επιλογές ζωής…

  1. Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη:

Εγώ θα φύγω,

αλλά οι ελιές που φύτεψα

εδώ θα μείνουν

έλαιον προσφέροντας και έλεος σε όσους θα’ ρθουν.

«Ό,τι περιγράφω με περιγράφει», εκδόσεις Γαβριηλίδης 2010.

  1. Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Τα όρια δεν αρμόζουν σε όσους θεωρούν πως έχουν φτερά ικανά, σε όσους θεωρούν πως σημασία δεν έχει αν θα πέσεις αλλά αν θα καταφέρεις να πετάξεις.  Είμαι υπέρ των αχαρτογράφητων πτήσεων!

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Τη στιγμή που αισθάνθηκα με όλες μου τις αισθήσεις το τυπωμένο χαρτί του έργου μου, ήταν η πιο συγκινητική.

  1. Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Αν φυτέψεις μια τριανταφυλλιά θα απολαύσεις την ευωδία της απ’ τον πρώτο χρόνο, υπάρχουν δέντρα που αργούν να δέσουν ανθό και να χαρίσουν καρπό.  Ανήκω στα δεύτερα, οπότε ναι αναρωτήθηκα τι έχω να προσφέρω σ’ έναν κόσμο ήδη πλούσιο σε άνθη,  ύστερα ήρθαν οι ευλογημένες μέλισσες κι είπαν πως κάθε άνθος κάτι έχει να δώσει στο άρωμα απ’ το μέλι, έτσι βρέθηκα εδώ!

  1. Γιατί γράφεις;

Καμία  τέχνη δεν υπάρχει αν δεν μπορεί να μοιραστεί, να κοινωνήσει έστω κι έναν άνθρωπο….. αν μπορώ,  έστω αυτό,  το ελάχιστο.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Για κανένα λόγο δε θα συμβούλευα, η ενασχόληση με την τέχνη του λόγου, όπως και με κάθε τέχνη,  είναι μια προσωπική απόφαση και επιλογή και δε θα πρέπει να παρεμβαίνει κανείς σ’ αυτήν.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Άνθη στραμμένα στο φως, αν η γραφή μας προσφέρει φως στη ζωή τους τότε εκπληρώνει το λόγο ύπαρξής μας,  η ζωή πάντα αποφασίζει, η όποια ζωή, αυτή ή η άλλη…

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Σε κάθε κλίμακα πρέπει να ορίζεις τι αντιπροσωπεύει το μέγιστο,  με τα ιερά τέρατα συγγραφής όπως ο Καζαντζάκης , ο Ντοστογιέφσκι, η Μπωβουάρ, ο Μαρκές και τόσοι άλλοι στην κορυφή,  κοιτώ κάτω απ’ την κλίμακα του ένα και νιώθω ευτυχής.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Ποια τέχνη υπηρετείτε;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:

Σ’ ευχαριστώ πολύ για την λογοτεχνική μας συζήτηση αγαπητή μου Αθανασία και εύχομαι από καρδιάς να μπολιάζεις πάντα τόσο δοτικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου στις συγγραφικές σου εξομολογήσεις!

Σχετικά με το ερώτημά σου, αυτοσκοπός μου είναι να υπηρετώ ολόψυχα την Λογοτεχνία σε όλες τις εκφάνσεις της. Στο διάστημα της αφιέρωσής μου λοιπόν στην συγγραφή, έργα μου έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και περιέχονται σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης.

Μάλιστα, «Το Αγκάθινο Στέμμα» είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις ΕΞΗ.

Επίσης, συμμετέχω κατά καιρούς ως μέλος κριτικών επιτροπών σε πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ποίησης και Διηγήματος αλλά και δραστηριοποιούμαι ως ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και ως αρθρογράφος σε λογοτεχνικές-πολιτιστικές ιστοσελίδες.

Τέλος, ανήκω στο δυναμικό του Εκδοτικού Ομίλου Ελκυστής ως εκπρόσωπος των Εκδόσεων Ελκυστής, των Εκδόσεων Ιχνηλάτης και των Εκδόσεων Τριτωνίδα, αλλά και ως υπεύθυνος για την επικοινωνία με τα Μ.Μ.Ε. για την ανάδειξη των συγγραφέων και των λογοτεχνικών τους έργων.

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση:Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου