(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)
Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» τον συγγραφέα Γιάννη Παπουλή!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Παπουλής γεννήθηκε στην Κύπρο το 1986. Σπούδασε στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας Ιωαννίνων και στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο Νόττινχαμ της Αγγλίας. Η αγάπη του για το μυστήριο και τις αστυνομικές σειρές, καθώς και η ιδιότητά του ως εκπαιδευτικός, αποτέλεσαν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που οδήγησε στη γέννηση του αστυνομικού μυθιστορήματος με τίτλο Ο Παραμυθάς. Ο Παραμυθάς αποτελεί το πρώτο μιας σειράς βιβλίων με πρωταγωνιστή τον εκκεντρικό ντετέκτιβ Ίαν Μακέι, το οποίο επιχειρεί να συνταιριάσει δύο ετερώνυμα: το αστυνομικό σασπένς με την ελληνική μυθολογία. Ο συγγραφέας ζει στην Κύπρο και εργάζεται στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Τρόποι επικοινωνίας:
https://www.facebook.com/oparamythas
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς
- Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;
Με εκφράζει απόλυτα το αστυνομικό μυθιστόρημα γιατί είναι ένας τρόπος να ακονίσω το μυαλό μου. Βέβαια, αν μου δινόταν η ευκαιρία να γράψω κάτι άλλο, θα ήθελα να γράψω μια ιστορία αγάπης -τη λεγόμενη γυναικεία λογοτεχνία- για δύο λόγους: πρώτον γιατί θα είναι κόντρα σ’ αυτά που ήδη γράφω και δεύτερον γιατί δεν μπορώ τα ταμπού -πιστεύω πως ένας άνδρας μπορεί να γράψει εξίσου καλές ρομαντικές ιστορίες-!
- Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Κανένα από τα τρία. Είναι οι μεγαλύτεροι μου εχθροί! Ξέρεις πόση δουλειά χρειάζεται για να κάνεις τον εχθρό σου να σ’ αγαπήσει;
- Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Η καλύτερη: «Το εξώφυλλο του Παραμυθά θυμίζει Illuminati του Dan Brown!»
Η χειρότερη: «Είναι τέλειο!» (πόσο ψεύτικο… κανείς δεν είναι τέλειος!)
- Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
Σ’ ευχαριστώ που με ρωτάς για να το ξεκαθαρίσουμε. Όχι ΔΕΝ είμαι δολοφόνος, όχι δεν έχω σκοτώσει κάποιον για να τα εμπνευστώ όλα αυτά, κι αν με ρωτήσει ξανά κανείς ή αν υποθέσω ότι το σκέφτεται ξανά κανείς, τότε θα γίνω! (χαχαχα)
- Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;
Ο μοναδικός λόγος για να σταματήσω να γράφω είναι να νιώσω ότι επαναλαμβάνομαι και ότι παύει το έργο μου να έχει πρωτοτυπία. Προς το παρόν δεν έχει συμβεί.
- Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου;
Πες μου που μένεις! (χαχαχα)
- Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Μόνο αντιπάθειες. Επόμενη ερώτηση;
- Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Φοβάμαι μήπως μια μέρα γίνω ο μεγαλύτερος συγγραφέας του κόσμου και πρέπει να βγω να μιλήσω μπροστά σε εκατομμύρια φανς. Πιστεύω θα αρχίσω να κλαίω! (χαχαχα) Το μεγαλύτερο όνειρο μου είναι να πει κάποιος σωστά το επίθετό μου (ένα «π» και ένα «λ»).
- Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;
Από ξένους, θα ήθελα να συναντήσω τη Τζίλιαν Φλίν, γιατί εκτός απ’ το ότι έχω λατρέψει τα «Αιχμηρά Αντικείμενα» της και «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε», θα ήθελα να τη ρωτήσω πως τα κατάφερε σε τόσο νεαρή ηλικία να πετύχει τόσα πολλά! Από Ελλάδα θα ήθελα να γνωρίσω τη Λένα Μαντά, όχι γιατί είναι trend, αλλά γιατί μόλις την άκουσα να μιλά σε μια παρουσίασή της, κατάλαβα γιατί έχει πετύχει: η προσωπικότητά της ξεχειλίζει από παντού και επιβάλλεται της γραφής της. Επίσης τον Χρήστο Χωμενίδη γιατί διαβάζοντας τη «Νίκη» καθώς και μερικά άλλα γραπτά του, τον βρήκα εξαιρετικά ευφυή και ατακαδόρο.
- Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Με ενοχλεί όλη αυτή η σοβαροφάνεια, άνευ λόγου και αιτίας. Εξού και το ότι σου απάντησα όλη τη συνέντευξη κάνοντας πλάκα! Ούτε ο ίδιος παίρνω τον εαυτό μου σοβαρά κι αυτό θα ήταν ίσως η ευχή μου για τον λογοτεχνικό χώρο και τον κόσμο γενικότερα. Να αποκτήσει περισσότερο χιούμορ και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός!
Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη τη θετική μου ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Σημαντική σημείωση:Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.
0 Σχόλια