«…εκτιμώ πάρα πολύ όσους αφιερώνουν χρόνο στα βιβλία μου και φροντίζω να ακούω πάντα με προσοχή τις κριτικές τους» – Στέλιος Ανδρεάδης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Στέλιος Ανδρεάδης ,τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του! Ο Στέλιος Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1989 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2011. Δεκαέξι ετών […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Στέλιος Ανδρεάδης ,τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!

Ο Στέλιος Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1989 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2011. Δεκαέξι ετών ξεκίνησε τη συγγραφή μικρών διηγημάτων και διακρίθηκε σε πανελληνίους μαθητικούς διαγωνισμούς. Σαν φοιτητής, στράφηκε στο μυθιστόρημα και την αρθρογραφία. Το καλοκαίρι του 2014 δημιούργησε την προσωπική του σειρά λογοτεχνικών βιβλίων «Γρανάζι» και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Παιχνίδια Ενηλίκων». Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς εκδόθηκε η ιστορία του «Ο Χθόνιος Χορός». Το 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο «Schadenfreude». Σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ παράλληλα ετοιμάζει το επόμενο βιβλίο του.

Επικοινωνία: Σελίδα Γρανάζι στο Facebook (https://www.facebook.com/granazzi)

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Οι λόγοι είναι πολλοί! Ο πρώτος και πιο βασικός είναι η έμφυτη, ανεξήγητη τάση να αποτυπώνω στο χαρτί τις ιστορίες που γεννάει το μυαλό μου. Ακόμη και αν δεν είχα ούτε έναν αναγνώστη, θα συνέχιζα αδιάκοπα τη συγγραφή. Άλλα κίνητρα για να γράφω είναι η δύναμη να δημιουργώ χαρακτήρες και κόσμους ολόκληρους, η δυνατότητα να εκφράζω έμμεσα τις απόψεις μου και η χαρά πως κάποιος εκεί έξω ίσως γελάει, συγκινείται, ή τρομάζει, διαβάζοντας τα βιβλία μου.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Πιστεύω πως όποιος νιώθει την ανάγκη να εκφραστεί μέσω της λογοτεχνίας, πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει, είτε έχει ταλέντο, είτε όχι. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το αποφύγει, καθώς η μαγεία της λογοτεχνίας είναι ανεκτίμητη και η αγκαλιά της χωράει τους πάντες. Από την άλλη, εάν μιλάμε για τη συγγραφή ή την ποίηση ως επάγγελμα, τότε θεωρώ πολύ σπάνιο να μπορεί κάποιος να συντηρηθεί αποκλειστικά με τη λογοτεχνία.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Τα αγαπημένα μου είδη είναι το διήγημα και το μυθιστόρημα. Με το πρώτο αισθάνομαι ότι διηγούμαι ένα όμορφο παραμύθι, ενώ με το δεύτερο έχω την ευκαιρία να εξελίξω περισσότερο τους χαρακτήρες μου και να διεισδύσω στο βάθος των γεγονότων. Τα είδη που αποφεύγω είναι το ιστορικό μυθιστόρημα, γιατί βρίσκω άχαρη τη διαδικασία αποφυγής αναχρονισμών και η ποίηση, γιατί θεωρώ ότι δεν έχω τα προσόντα.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Δεν ξεχωρίζω κάποιο συγκεκριμένο. Αυτό που με ενδιαφέρει σε έναν εκδοτικό οίκο είναι να προσφέρουν δίκαιους όρους στους συγγραφείς και να σέβονται την καλλιτεχνική τους άποψη πάνω στην τελική εικόνα του βιβλίου τους.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι ιδιαίτερη η σχέση με τους αναγνώστες μου, γνωστούς και άγνωστους, γιατί καταθέτω μερικές από τις πιο μειλίχιες σκέψεις μου και εκθέτω τον ίδιο μου τον εαυτό μέσα από το έργο μου. Εκτιμώ πάρα πολύ όσους αφιερώνουν χρόνο στα βιβλία μου και φροντίζω να ακούω πάντα με προσοχή τις κριτικές τους, όσο εμπεριστατωμένες ή μη είναι.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Μου αρέσει που παρά την οικονομική κρίση η πλειοψηφία των εκδοτικών οίκων συνεχίζουν να εμμένουν στην ποιότητα και δεν εγκαταλείπουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες για πιο εμπορικές. Δε μου αρέσει η αδιαφορία των τμημάτων αξιολόγησης, αφού τις περισσότερες φορές δεν απαντούν ποτέ στον συγγραφέα.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Θα παραφράσω λίγο την ερώτηση και θα απαντήσω πως αυτό που με ενοχλεί είναι η απαίτηση που έχουν από εμένα να γράφω ωραίες ευχητήριες κάρτες ή ανακοινώσεις ή διαφημίσεις, επειδή είμαι συγγραφέας!

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Ειλικρινά πιστεύω πως ο μεγαλύτερος αριθμός των λογοτεχνών στη χώρα μας ασχολείται λόγω της μεγάλης αγάπης του για το βιβλίο. Υπάρχουν φυσικά εξαιρέσεις συγγραφέων που έχουν γίνει διάσημοι γράφοντας σκουπίδια, αλλά το έργο τους αργά ή γρήγορα θα ξεχαστεί, δίχως να κρατήσει μια θέση στην ιστορία της λογοτεχνίας.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Δε θεωρώ τον εαυτό μου κομμάτι των λογοτεχνικών κύκλων, όμως με μεγάλη μου χαρά μπορώ να εγγυηθώ πως προς το παρόν έχω συναντήσει ειλικρινές ενδιαφέρον και ουσιαστική υποστήριξη από τους ομότεχνούς μου.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Η πιο φρικτή εξέλιξη θα ήταν να μην έχω πια τη δυνατότητα (για οποιαδήποτε αιτία) να γράφω, ενώ το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να μπορώ να απασχολούμαι πλήρως με τη συγγραφή.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου