(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Κιζιρίδου Γεωργία!
Η Κιζιρίδου Γεωργία είναι Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος και πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση ως Σχολική Ψυχολόγος. Από το 2009 διδάσκει σε δομές εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κολλέγια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, Κέντρα ελεύθερων σπουδών) σε δια ζώσης και εξ αποστάσεως προγράμματα προσωπικής κι επαγγελματικής ανάπτυξης με πάνω από 5000 ώρες ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι δημόσια ομιλήτρια σε συνεργασία με φορείς, όπως το Tedx και το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει υπηρετήσει ως πραγματογνώμονας Ψυχολόγος στο Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης (2016-2018) σε υποθέσεις ανηλίκων. Έχει δημιουργήσει το εκπαιδευτικό παιχνίδι “Ας παίξουμε με τα συναισθήματα”. Αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό Animartists για ζητήματα ανθρωπίνων σχέσεων και τα άρθρα της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα στο Animartists International. Παραμύθια και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι κριτής για 3 συναπτά έτη στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας μέσω της ΕΕΠΕΚ κι έχει συμμετέχει ως μέλος προεδρείου. Συμμετέχει ενεργά με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Συνεργάζεται με τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για θέματα της επικαιρότητας που άπτονται της ψυχικής υγείας. Έχει συνεργαστεί για τη δημιουργία podcasts που αφορούν τη σύγχρονη πραγματικότητα των Διαπροσωπικών σχέσεων.
Το 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο παιδικό της βιβλίο “Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει” από τις εκδόσεις Grotesque του Ομίλου Ελκυστής. Παραλλήλως, κυκλοφορεί και η θεατρική του διασκευή. Το παραμύθι πραγματεύεται το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού σε σχέση με τις έμφυλες ταυτότητες. Έχει κερδίσει βραβείο βιβλίου στο διαγωνισμό” Τα Σικελιανά”. Η θεατρική διασκευή έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. Το 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Verde η συλλογή διηγημάτων με τίτλο “Στιγματισμένοι”. Συμμετέχει στα κάτωθι συλλογικά έργα: “Πόλεων ποιήσεις” (2020), σύγχρονη ανθολογία ποίησης από τις Χρόνος Εκδόσεις. “Αόρατα όρια” (2020), Οδηγός για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών από τις εκδόσεις Ηδυέπεια. “12 ιστορίες, 7 γυναίκες δημιουργούν”, συλλογή διηγημάτων από τις εκδόσεις Αποστακτήριο. Προσεχώς θα κυκλοφορήσουν σε ακουστική μορφή παραμύθια που αφορούν το σχολικό εκφοβισμό. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα το παραμύθι” Βασιλική καρδια”, στο οποίο έχει συν επιμεληθεί τη μετάφραση από την αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για το πρώτο παραμύθι στα ελληνικά δεδομένα με κεντρικό ήρωα ένα διεμφυλικό άτομο.
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς
- Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;
Ευτυχώς δεν υπηρετώ ένα είδος συγγραφικό, καθώς έχω ασχοληθεί με το παιδικό παραμύθι, το παιδικό θέατρο, την ποίηση, την ακαδημαϊκή γραφή και το διήγημα. Μελλοντικά, θα ήθελα να δοκιμάσω να γράψω ένα μυθιστόρημα με έμφαση στη λογοτεχνία του φανταστικού.
- Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;
Δεν είναι μόνο μία. Κάθε φορά που μου ανακοινώνεται μια διάκριση σε διαγωνισμό, χαίρομαι σα να είναι η πρώτη φορά. Προσφάτως το παραμύθι μου και η θεατρική του διασκευή «Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει» βραβεύθηκαν στο λογοτεχνικό διαγωνισμό Interartia με το πρώτο βραβείο, όπως και η συλλογή διηγημάτων μου «Στιγματισμένοι» κι αυτό μου έδωσε το εισιτήριο για τον τελικό του διαγωνισμού Artist of the year, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν το Δεκέμβρη 2021.
- Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;
Από πολύ μικρή ηλικία, συγκεκριμένα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Ήταν κάτι το οποίο βγήκε φυσικά και αβίαστα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
- Γιατί γράφεις;
Γράφω για μένα σημαίνει εκφράζομαι, εξωτερικεύω σκέψεις και συναισθήματα, επικοινωνώ και συνδέομαι με τον κόσμο γύρω μου.
- Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Η συγγραφή είναι τρόπος ζωής και κατά επέκταση εκτός από δημιουργική έκφραση, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Επομένως, θα προέτρεπα κάποιον/α να ασχοληθεί με τη συγγραφή για να μπορέσει να δώσει σχήμα και μορφή στις σκέψεις του. Θα έλεγα να αποφύγει να ασχοληθεί με τη συγγραφή αν το κίνητρό του αφορά αποκλειστικά και μόνο τις υλικές αμοιβές και την αναγνωρισιμότητα.
- Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Τίποτα από τα παραπάνω. Είναι ο συνδετικός μου κρίκος με τον κόσμο, ώστε να είμαι προσγειωμένη και με τα δύο πόδια στη γη. Επίσης, τις περισσότερες φορές αποτελούν πηγή έμπνευσης μέσα από την αλληλεπίδραση μαζί τους.
- Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Σε όλες τις ανθρώπινες ομάδες παρατηρούμε ποικιλία συμπεριφορών. Επομένως, θα έλεγα πως μια μερίδα γράφει για να εκφραστεί και να επικοινωνήσει τις ιδέες του με τον κόσμο, ενώ μια άλλη μερίδα προσπαθεί να καλύψει ενδεχομένως συναισθηματικά κενά και απωθημένα μέσα από τη συγγραφή. Προσωπικά πιστεύω πως οτιδήποτε προσφέρει ικανοποίηση στον εαυτό, δε βλάπτει τους άλλους και βρίσκεται σε αρμονία με τη συνείδηση του καθενός, δεν είναι απαγορευτικό. Ωστόσο, αν το κίνητρο δεν είναι εσωτερικό, τότε δύσκολα θα υπάρχει συνέπεια και διάρκεια.
- Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Μου έχουν εκφραστεί ανοιχτά συμπάθειες από ομότεχνους, εκτιμώ γιατί δε διστάζω να ασχοληθώ ακόμα και με δύσκολα ζητήματα που σε μερικές περιπτώσεις θεωρούνται ταμπού, όπως τα έμφυλα στερεότυπα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου ανοιχτές αντιπάθειες, αλλά αν υπήρχαν και τις ήξερα θα είχε να κάνει με τον ίδιο ακριβώς λόγο!
- Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.
Λοιπόν, τα θετικά μου στοιχεία είναι: Επιμονή, γενναιοδωρία και δημιουργικότητα, για τα οποία όντως νιώθω υπερήφανη για τον εαυτό μου. Τρία ελαττώματα που θα ήθελα να βελτιώσω είναι ότι είμαι πιεστική, αγχώδης και απαιτητική.
- Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Εφιάλτης θα ήταν να παραιτηθώ από τους στόχους μου και να είμαι αδρανής, ενώ αντίστροφα εύχομαι να μπορώ να είμαι πάντα δημιουργική και να μην σταματήσω να ονειρεύομαι.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.
Με όλη τη θετική μου ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια