–
γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
–
Έχοντας μεγαλώσει σε μια πατριαρχική κοινωνία, με τη γυναίκα να ασχολείται ως επί το πλείστων με τις δουλειές του σπιτιού και τον άνδρα να θεωρείται το μέλος της οικογένειας που έχει υποχρέωση να εργάζεται εκτός και να προσφέρει στην οικογένειά του, το βιβλίο της Λένας Διβάνη έρχεται να ταράξει τα νερά.
Σίγουρα το παραπάνω μοντέλο δεν υφίσταται πλέον και στην αγορά εργασίας έχει προστεθεί δυναμικά και η γυναίκα χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις, αν και στο μυαλό μας κάποιες θέσεις έχουν πολύ βαθιές ρίζες και το διαφορετικό μοντέλο σίγουρα μας ξενίζει.
Πως τα πάνε οι άντρες με τα μπότοξ;
Σε ποια εποχή οι γονείς «σπρώχνουν» τα κορίτσια στον δρόμο των σπουδών και τα αγόρια τα μαθαίνουν να σφουγγαρίζουν;
Πώς νιώθουν οι άντρες όταν δέχονται συνεχώς σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τις γυναίκες – αφεντικά τους;
Πώς μεγαλώνει ένα αγόρι σε ένα σπίτι όπου ο μπαμπάς μαγειρεύει και η μαμά μάχεται για τα προς το ζην;
Ένα τέτοιο αγόρι θα μας απασχολήσει στο βιβλίο της Λένας Διβάνη, ο δεκαοχτάχρονος Χάρης από την Κρήτη. Η Γιώτα, μητέρα του Χάρη, έμπορος οπωροκηπευτικών σε ένα θερμοκήπιο που πνέει τα λοίσθια, προσπαθεί να παντρολογήσει τον «άχρηστο» για εκείνη γιο της, μιας και πλέον τελειώνει το σχολείο. Ο άβουλος πατέρας Λάμπρος, όσο κι αν συμπάσχει με τον άμοιρο γιο, δεν έχει το σθένος να φέρει αντίρρηση στη γυναίκα του, όταν εκείνη θα καλέσει στο σπίτι την υποψήφια νύφη Αρετούσα Κίσσα, τη βασίλισσα της μπανάνας, που πήρε το πτυχίο γεωπονικής με άριστα παρακαλώ!
Σε ένα τραπέζι γεμάτο ευτράπελα, που ο Χάρης θα φέρει τα πάνω κάτω, θα ξεκινήσει να μετρά ο χρόνος αντίστροφα για τη φυγή του και την αναζήτηση της ταυτότητας και της ζωής του. Ετοιμαστείτε γιατί έχουμε να διαβάσουμε πολλά. Άντρες με παιδιά που τα καταφέρνουν δύσκολα, μιας και οι γυναίκες δε δίνουν διατροφή, ανέκδοτα για ξανθούς, το περιοδικό γαμπρός (και όχι νύφη), το παιχνίδι Action Woman (μήπως σας θυμίζει κάτι το Action Man;), άνδρες που για να πάνε επίσκεψη ή σε γάμο, περιποιούνται την κόμη τους, αλλά και αντρικές τουαλέτες που μόνο για κατούρημα δεν πας, είναι λίγα από τα κωμικά και πικάντικα που εμπνεύστηκε η συγγραφέας για να παρουσιάσει τον κόσμο από την ανάποδη πλευρά.
Ο αφελής Χάρης, που η αγαπημένη βρισιά της μητέρας του προς τον ίδιο είναι «άχρηστο κρέας», αφήνει την Κρήτη, φτάνει στην Αθήνα και μια σειρά γεγονότων τον αφήνουν άναυδο. Μια κλοπή, μια σεξουαλική παρενόχληση, μια έξωση από το ξενοδοχείο – τρύπα και οι χειροπέδες, θα σταθούν η αφορμή να γνωριστεί με τον φύλακα άγγελό του τον Αποστόλη, ο οποίος μαζί με την κόρη του Αθηνούλα, θα του σταθούν παραπάνω από φίλοι.
Θα βρει απρόσμενα δουλειά, θα μπλέξει σε περιπέτειες και θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της «θετής» του οικογένειας. Η ζωή του ένα μπερδεμένο κουβάρι, που πασχίζει να βρει την άκρη του νήματος, χωρίς εμφανή αποτέλεσμα. Θα κατέβει στην Κρήτη να γνωρίσουν οι γονείς του τη νέα του σχέση, αλλά δυστυχώς και πάλι κάτι θα συμβεί και το ειδύλλιο δε θα αποφέρει καρπούς.
Είναι το σεξ ένα σύνθετο πράγμα που υπεραναλύουν οι άντρες;
Υπάρχει pretty man και όχι pretty woman;
Ξέρετε εσείς γυναίκες που απεχθάνονται τις ρομαντικές κομεντί ενώ οι άντρες πετούν τη σκούφια τους;
Και αυτά είναι μόνο λίγα, από αυτά που θα σας αποκαλύψω, μόνο και μόνο για να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον για το βιβλίο, στο οποίο η Μάγια Λεοντή, ο Άρης, ο Αλέκος, η ερωτευμένη Λίλιαν, ο κομπλεξικός και φραγκάτος Άγης, η ζωντοχήρα κα Μαίρη και ο τσιγγάνος χαρτοπαίχτης Βαγγέλης, δίνουν τη δική τους οπτική στην ιστορία και πολλές φορές περιπλέκουν την κατάσταση που έτσι κι αλλιώς εξακολουθεί να είναι μπλεγμένη.
Μια βόλτα με ελικόπτερο, το δωμάτιο 505, η ελκυστική πυρηνική φυσικός Ιωάννα, ο κομμουνιστής Βούλγαρος Ντιμίτερ, το θεατρικό έργο «κουκλόσπιτο» αλλά και το άβατο για τους άντρες του Αγίου Όρους (!!!), θα γίνουν η αιτία για να απορείτε με τα όσα διαβάζετε και να σκεφτείτε αν τελικά θα μπορούσαν όλα αυτά να συμβαίνουν σε ένα παράλληλο σύμπαν.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Λένας Διβάνη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…το παρόν, άμα δεν το σπρώξεις εσύ, ποτέ δεν πρόκειται να προχωρήσει και να γίνει μέλλον…
Ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ, αστείες περιπέτειες, ξεκαρδιστικές σκηνές, αλλά και πολλά συναισθήματα ικανά να αφυπνίσουν τους πρωταγωνιστές του που ξυπνούν από λήθαργο, παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και βάζουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.
Το τέλος δε της ιστορίας, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και δίνει το δικαίωμα στον αναγνώστη να δώσει την δική του εκδοχή για τη συνέχεια.
Η Λένα Διβάνη ήταν καθηγήτρια της Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών μέχρι που παραιτήθηκε το 2022. Έχει δημοσιεύσει πέντε ιστορικές μελέτες και πολλά άρθρα για τη σύγχρονη Ελλάδα και τη σχέση της με τις Μεγάλες Δυνάμεις και τους Βαλκάνιους γείτονές της.
Παράλληλα έχει δημοσιεύσει δώδεκα μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για την τηλεόραση, έναν συγκεντρωτικό τόμο με τα θεατρικά της έργα και τέσσερα παιδικά βιβλία. Τα βιβλία της Εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας, 1830-1947 και Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας (Εκδόσεις Πατάκη, 2019) έχουν διασκευαστεί σε σενάριο και έχουν παρουσιαστεί από την ίδια στο Cosmote History.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Το πικρό ποτήρι: Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα (2020), Ονειρεύτηκα τη Διδώ (2022), Εργαζόμενο αγόρι (2023, νέα έκδοση). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου. Στις ελεύθερες ώρες της γυρίζει τον κόσμο με τα πόδια.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
0 Σχόλια