“…η αξία του κάθε βιβλίου δεν μετριέται με τα χρήματα. Είναι ανεκτίμητη.” – Στέλλα Φραντζή

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Στέλλα Φραντζή. Βιογραφικό Στέλλας Φραντζή    Γεννήθηκα στον Πειραιά και η καταγωγή μου είναι από την Κωνσταντινούπολη. Είμαι Πτυχιούχος Πιάνου και Θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Υπηρέτησα στη Δημόσια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια Μουσικής.    Η πρώτη μου συγγραφική […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Στέλλα Φραντζή.

Βιογραφικό Στέλλας Φραντζή

   Γεννήθηκα στον Πειραιά και η καταγωγή μου είναι από την Κωνσταντινούπολη. Είμαι Πτυχιούχος Πιάνου και Θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Υπηρέτησα στη Δημόσια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια Μουσικής.

   Η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα ήταν το Μουσικοθεατρικό έργο ‘’Σμύρνη πατρίδα μου γλυκιά’’, για τη σχολική παράσταση που έγινε για το τέλος της χρονιάς 2013.

  Έχω παρακολουθήσει αρκετούς σεμιναριακούς κύκλους δημιουργικής γραφής, με γνωστούς και καταξιωμένους συγγραφείς, καθώς και ένα σεμινάριο συγγραφής σεναρίου, που οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων.

   Το πρώτο μου μυθιστόρημα, με τίτλο ‘’Το Ημερολόγιο’’, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

   Το δεύτερο, με τίτλο ‘’Και ύστερα… ξέσπασε η καταιγίδα’’, κυκλοφορεί  από τις Εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ.

  Συμμετείχα, με ένα θεατρικό μονόπρακτο, σε Ομαδική Ανθολογία των Εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ, με τίτλο: ‘’Σπουδή σε θεατρικά κείμενα’’, όπως και σε μια ακόμη ομαδική Ανθολογία διηγημάτων, με τίτλο: ‘’Η παλιά βαλίτσα’’, που  κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ.

  Έχω γράψει αρκετές νουβέλες και διηγήματα. Κάποια από αυτά βραβεύτηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

   ‘’Η γιαγιά Αγγελικώ’’, 3ο βραβείο Λογοτεχνικής Συντροφιάς Λεμεσού 2015.

    ‘’Ο ξένος’’, βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού ‘’Γιάννης Ξεφλούδας’’ 2016.

     ‘’Η Γένεση… αλλιώς’’, 3ο βραβείο στον Διαγωνισμό που διοργάνωσε το HARMONY AND CREATIVITY 2017.

    Το θεατρικό έργο ‘’Το Ημερολόγιο της Σμύρνης’’, που παίχτηκε στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2018, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά, από τη θεατρική ομάδα ‘’ΠΕΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ’’, αλλά και σε πολλούς ακόμη Δήμους της Αττικής.

    Είμαι μέλος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, της Μικτής τετράφωνης Χορωδίας του Δήμου Κορυδαλλού και της Θεατρικής ομάδας ‘’Εκτός Ύλης’’ της ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου. Παρακολουθώ μαθήματα Ιταλικών, Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και  προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης.

   Ζω στο Μοσχάτο. Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά.

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;                         

Τον Καβάφη.

Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη;

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου. (Ιθάκη – Κ.Π. Καβάφης) 

Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Φυσικά, όταν κράτησα στα χέρια μου, τυπωμένο, το πρώτο μου βιβλίο. Αλλά εκείνη που ήταν πραγματικά, μια ιδιαίτερη, μια συγκλονιστική θα έλεγα στιγμή, ήταν αυτό που έζησα το περασμένο καλοκαίρι, όταν το θεατρικό μου έργο ‘’Το Ημερολόγιο της Σμύρνης’’, παίχτηκε σε πολλούς Δήμους της Αττικής, από τη θεατρική ομάδα ΠΕΡΑΜΑΤΙΖΩΜΑΣΤΕ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά.

Ποια πιστεύεις πως θα έπρεπε να είναι η τιμή του τελευταίου σου βιβλίου;

Η αξία του κάθε βιβλίου δεν μετριέται με τα χρήματα. Είναι ανεκτίμητη. Αφού όμως αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρχει μια τιμή, καλό θα ήταν, όχι μόνο στο δικό μου αλλά σε όλα τα βιβλία, οι τιμές να είναι τέτοιες ώστε να είναι προσιτά σε όλους.

Γιατί γράφεις;

Από τότε που ξεκίνησα να γράφω, όχι πολλά χρόνια πριν, η γραφή είναι πια κομμάτι της ζωής μου. Συνυφασμένο με την καθημερινότητά μου. Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Οι ιδέες έρχονται συνέχεια, σαν να μπαίνει σε λειτουργία από μόνος του, κάποιος μηχανισμός.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;          

Για το προϊόν ‘’βιβλίο’’ δεν μου αρέσει η λέξη πελάτης. Προτιμώ να τους βλέπω όλους, γνωστούς αλλά και άγνωστους, σαν καλούς φίλους που μου έκαναν την τιμή να αγοράσουν και να διαβάσουν το βιβλίο μου και μετά, να μου χαρίσουν τα σχόλια και την κριτική τους, καλή ή κακή δεν έχει σημασία, ώστε να γίνω καλύτερη.

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου; 

Γενικά, οι κριτικές που έχω πάρει ως τώρα είναι θετικές. Αν μπορούσα να ξεχωρίσω μια- δυο αυτές θα ήταν : ‘’Οι ιστορίες σου μου ομόρφυναν τη ζωή’’, ‘’Με ταξίδεψες. Ήταν σαν να ήμουν κι εγώ εκεί’’… Τώρα, κάτι που δεν το θεωρώ και απαραίτητα αρνητικό είναι πως υπάρχουν πολλές περιγραφές και ίσως υπερβάλλων ρομαντισμός. Αλλά αυτό έγκειται στο γούστο και στο στυλ του κάθε αναγνώστη.

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί το γεγονός πως πολλά εξαιρετικά βιβλία μένουν στην αφάνεια, ενώ προβάλλονται κατά κόρον βιβλία γνωστών και αναγνωρισμένων συγγραφέων. Αυτό, βέβαια, είναι λογικό ως έναν βαθμό, αλλά ας μην ξεχνάμε πως και οι μεγάλοι συγγραφείς κάποτε ήταν  άγνωστοι. Όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν.  Εκείνο που είναι θετικό και ευχάριστο, είναι πως υπάρχουν αρκετά ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοσελίδες που αφορούν στο βιβλίο, ώστε, έστω κι έτσι δίνεται η ευκαιρία και στους νέους συγγραφείς να μοιραστούν με το αναγνωστικό κοινό, τα πνευματικά τους ’’παιδιά’’.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Η συγγραφή είναι έκφραση, δημιουργία. Δεν γίνεται ούτε κατά παραγγελία, ούτε με κάποιον σκοπό. Προσφέρει ψυχική ανάταση και προέρχεται από μια εσωτερική ανάγκη, όπως πολύ σωστά είπατε. Πιστεύω πως αν υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που γράφουν με σκοπό να πλουτίσουν, αυτοί είναι πολύ λίγοι. Είναι σαν να περιμένουμε να μας κάνουν πλούσιους τα παιδιά μας. Με υλικά αγαθά, εννοώ. Γιατί και από τα φυσικά αλλά και από τα πνευματικά μας παιδιά, παίρνουμε χαρές και πλούτο, που δεν εξαργυρώνονται με χρήματα.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Αφού σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για το βήμα που μου παραχωρήσατε, κύριε Γιαννόπουλε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι ήταν αυτό που ώθησε εσάς να γράψετε;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Ήταν χαρά μου η λογοτεχνική μας συζήτηση κυρία Στέλλα Φραντζή, εύχομαι πάντα και μόνο χαρές στην λογοτεχνική σας διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σας, αυτό που με ώθησε να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί από αρκετά μικρή ηλικία, ήταν η ζωηρή φαντασία μου. Μία πράξη, που έμελλε να γίνει τρόπος ζωής στο πέρασμα του χρόνου.

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου